Cara Merawat Pesakit Vertigo Dengan Berkesan Dan Selamat..


Vertigo??? Pernah dengar tak?? Sejujurnya Eda sendiri pon memang tak pernah dengar perkataan Vertigo ni.. baru je search pasal penyakit ni.. Semoga apa yang Eda share kan ni dapat bantu serba sedikit tentang penyakit vertago ni ya..

Apa sebenarnya Vertigo ni??


Vertigo ni boleh menyebabkan seseorang tu tak stabil, jauh dan pitam.. Ini terjadi kerana individu itu akan merasa pening seperti kepala atau sekeliling berputar.

Mungkin anda sendiri juga permah merasainya.. semasa anda sedang baring atau berdiri anda merasakan anda sedang bergerak atau berpusing-pusing atau merakasan bilik tersebut yang bergerak..

Tetapi vertigo ini boleh juga disebabkan oleh masalah yang berkenaan dengan telinga dan otak.. Kadang kala ianya tidak serius dan ada kala boleh mengancam nyawa..


Simptom-simptom Vertigo.

1- Berasa ruang atau diri berpusing-pusing atau bergoyang.
2- Berasa hilang keseimbangan. Boleh berlaku dalam sesaat, seminit, sejam atau sehari. Keadaan ini boleh datang dan pergi tidak mengira masa.
3- Tiba-tiba menjadi sensetif kepada cahaya, bunyi dan serta merta sakit kepala.
4- Berapa seperti penglihatan bertindih.
5- Berasa kesukaran bernafas dan berpeluh.
6- Pergerakan jantung yang cepat berdegup.
7- Mengalami masalah untuk menelan dan bercakap secara tiba-tiba.


Penyebab vertigo.

1- Masalah telinga


- Masalah dalam sistem vestibular dimana keradangan, jangkitan atau mendapat serta pembentukan kalsium (otolith) di saluran semisirkular. Sistem  Vestibular ini meliputi telinga dan sistem saraf yang mengawal keseimbangan.

2- Terdapar 3 jenis Vertigo yang disebabkan oleh telinga.

Benign Paroxysmal Postional Vertigo'aka BPPV, penyakit meniere seperti telinga berdengung, perasaan rasa macam berputar-putar dan radang urat saraf vestibular.

a- BPPV disebbakan oleh embentukan kalsium dalam telinga yang dipanggil otolith yang termendap dibahagian yang tidak sepatutnya sidaluran semisirkular.

b- Penyakit Meniere adalah keadaan yang menyebbakan berlaku berulang kali gejala vertigo iaitu kehilangan pendengaran dan bumyi dalam telinga (tinnitus)

c- Radang urat saraf vestibular disebabkan oleh virus yang boleh megakibatkan kebengkakan atau keradangan sekeliling saraf.


Punca Vertigo.

1- Kesan dari ubat-ubatan tetapi hal ini jarang berlaku.

2- Mungkin berlaku kecederaan dari kemalangan, trauma atau selepas pembedahan bahagaian kepala yang boleh menjejaskan sistem vestibular.

3- Stroke atau TIA (serangan iskemia sementara) (Iskemia adalah suatu keadaan organ atau jaringan yang terjadi akibat berkurangnya aliran darah ke organ atau jaringan tersebut yang terjadi kerana penyempitan pembuluh darah. Contohnya iskemia miokard atau myocaldial ischemia adalah suatu keadaan dimana otot jantung yang kekurangan alirah darah akibat arteri koroner yang semakin menyempit)

4- Pendarahan dalam otak atau multiple sclerosis.

5- Migrain dimana ianya dipanggil migrain vestibular.


Anda perlukan rawatan jika..

1- Pening kepala yang teruk
2- Demam yang tinggi
3- Penglihatan bertindih atau kurang jelas
4- Masalah bercakap atau mendengar
5- kelemahan kaki atau tangan
6- Ketidakupayaan untuk berjalan
7- pitam, kebas dan sakit dada
8- muntah tanpa henti


Siapa yang berisiko?

1- Individu yang agak berumur
2- Pernah diserang strok
3- Mempunyai faktor untuk strok (tekanan darah tinggi, kencing manis, merokok)

Sebenarnya sistem saraf yang tidak dpat melaksanakan tugasan di dalam badan sangat memainkan peranan. Apbila sistem saraf tidak sihat, adalah penting untuk kita mencari "makanan" nutrisi yang boleh membantu mengekalkan dan memperbaiki sistem saraf.


Menghadapi Serangan Vertigo

1- Bertenang, baring dan berehat. Pejamkan mata sambil tarik nafas dalam-dalma. Cari posisi yang selesa untuk berehat sama ada duduk atau berbaring.

2- Cuba lihat sekeliling anda dan segera minta pertolongan sesiapa yang berdekatan. Bila terasa mual dan ingin muntah, teruskan sahaja.

3- Sekiranya dengan berbaring atau duduk dapat memberikan keselesaan untuk berehat dan menenangkan diri ketika diserang vertigo, teruskan sahaja sehingga ia hilang. Elakkan melakukan pergerakan secara tiba-tiba.

4- Cuba buka mata perlahan dan dalam gerakan kepala dengan perlahan. Sekiranya masih lagi rasa berpusing, berehat kembali dan pejamkan mata dan minta pertolongan untuk ke klinik..


Nutrien yang diperlukan untuk pesakit vertigo..




- Untuk mengekalkan sistem saraf yang sihat.






- Antioksidan yang membantu mengurangkan kerosakan akibat stress oksidatif.





- Membantu meningkatkan kesihatan sistem saraf dan menghilangkan arteri daripada mengeras



- Membantu meningkatkan pengaliran darah ke otak




-Multivitamin dan mineral yang mengandungi 30 nutrisi lengkap, 12 vitamin dan 7 mineral penting yang diperlukan oleh tubuh badan bagi melengkapo kekurangan nutrisi.




- Membekalkan tenaga segera.

7- Vivix



-Anti oksidan yang terbaik dihasilkan oleh Shaklee yang merangkumi semua keperluan dalam tubuh badan seperti pemulihan fungsi sel, Melambatkan pembentukan protien AGE (Advanced Glycation End product) yang boleh mengganggu keutuhan sel. Disamping itu, Vivix ini menguatkan sistem imun bagi membantu melawan penyakit-penyakit lain seperti merendahkan tekanan darah, tahap kolestrol, mengurangkan artitis, inti-inflamasi, mengawal selia insulin atau diabetic dan banyak lagi..


Jom kite tengok testimoni pengguna Vivix..



Semoga testimoni ini dapat memberikan seribu kebaikan buat anda semua.. Kita memang tak meminta sakit tu datang, tapi anggap lah sakit yang datang itu sebagai penghapus dosa diatas kesalahan yang kita sedar atau tidak yang telah kita lakukan.. 


Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥hidawati.kadiso@gmail.com
♥eda83.blogspot.com
♥www.facebook.com/edaejaishop


Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D


No comments: