GIVEAWAY VOUCHER EMEL MELINDA LOOI


Pergi sekolah bersama Isa,
Pergi menumpang beca Pak Samat
Diwaktu genting yang masih bersisa,
Harap dapatlah Giveaway ni sebelum tamat..




Syarat Penyertaan GIVEAWAY


1.  Follow blog AinulMustafa  (DONE)

2. Tulis entry GiveAway ini di Blog Anda. (DONE)

Masukkan Gambar Giveaway ini dan Tag kawan kawan join contest ini
Nak tag Nini D

3 . Like Page AinulMustafa (DONE)


4. Follow Instagram AinulMustafa (DONE)


5. Komen di entry ini
Komen DONE dan letak link blog, IG anda. Saya akan follow back
(DONE)

Tarikh Tutup Giveaway adalah pada 31 Ogos 2015 jam 12TghMalam

Giveaway 1.0 by ENA

Selamat malam dan salam merdeka... malam ni Eda nak join giveaway dari blogger Aeinna Musa.Ini adalah giveaway sempena sambutan ulangtahun perkahwinan Ena yang ke 5 pada 23 Ogos baru2 ni.



klik banner untuk join



Giveaway ini akan berlangsung dari

28 OGOS - 8 SEPT 2015

Giveaway Merdeka 2015 Mialiana.com



Sempena bulan Ogos, bulan kemerdekaan ini, Mia nak buat Giveaway Merdeka 2015 yang simple. Hadiahnya berupa 18 Fridge Magnet Ringgit Malaysia. Ole-ole dari Kelantan.


Tanggal 31 Ogos 1957. Merdeka!! Merdeka!!

Jom join giveaway ini... syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Merdeka 2015 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
  5. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 31 Ogos 2015.
Pemenang akan dipilih melalui random.org dan keputusan akan diumumkan pada 3 September 2015.

nak join giveaway ini, sila klik pada banner..

Healing Process / Proses Penyembuhan..



Buat rakan-rakan yang baru mengambil supplement Shaklee pasti ramai yang agak terkejut dengan perubahan yang berlaku pada diri mereka.. 

Antara yang sering berlaku adalah wajah yang dahulunya licin sudah mula timbul jerawat, pengeluaran kahak yang banyak sampai nak bernafas pon susah, demam, batuk dan selesema sampai perlu mengambil MC, gatal-gatal sana sini.. 

Anda tak perlu risau kerana kesemua yang saya nyatakan diatas telah pon saya sendiri rasai.. Itu hanyalah healing prosess atau pon dalam bahasa melayu proses penyembuhan.. Ianya bersifat semantara bergantung kepada berapa banyak toksin yang berada di dalam badan anda.. Setelah 'body' anda mengeluarkan segala toksin yang berkumpul di dalam badan, wajah anda akan kembali seperti sediakala dan kulit yang lebih halus mulus seperti sebelumnya.. Segala demam, batuk dan selesema juga beransur hilang dan anda bakal mendapat badan yang sihat dan cergas..  




Doktor pun sarankan agar kita teruskan memakan supplement, tak perlu takut dengan krisis pemulihan kerana ianya adalah normal.. 


 Jika anda berminat dengan vitamin Shaklee jangan segan silu untuk menghubungi saya. Anda juga boleh mendaftar untuk menjadi ahli Shaklee dan anda juga berpeluang mendapat Vita Lea secara PERCUMA!!! (selagi masih dalam promosi)

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥hidawati.kadiso@gmail.com
♥eda83.blogspot.com
♥www.facebook.com/edaejaishop


Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D



Klik DISINI UNTUK TUTORIAL membeli secara online.

Healthy Young Living | YESS Wellness Pack

Mungkin saya agak terlambat untuk menceritakan kepada anda tentang salah satu daripada YESS Wellness Pack ini.. Tetapi masih belum terlambat juga kerana promosi ini akan tamat pada penghujung bulan oktober 2015 nanti.. jangan risau anda masih lagi mempunyai peluang untuk mendapatkannya dengan potongan harga 5%..


Salah satu set dari YESS Wellness Pack yang belum saya ceritakan adalah Healthy Young Living.. Set ini mengandungi 2 botol Vivix..

Rasanya ramai yang telah mengetahui tentang kelebihan Vivix.. Tetapi saya suka nak beritahu lagi kerana saya memang gemarkan produk ini..

Vivix merupakan penemuan revolusi dalam nutrisi polifenol. Vivix merupakan satu paten tertunda yang hebat dengan campuran botani ekslusif yang terdiri daripada poligomum cuspidatum, anggur muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak ung..

Popular dengan nama sirap Shaklee kerana ia berbentuk cecair berwarna merah dan ia juga merupakan supplement anti penuaan terbaik di dunia. Pihak Shaklee telah berjaya menghasilkan kajian ini bertahun-tahun dan Vivix juga merupakan suplement pertama di dunia yang mempu menembusi DNA manusia.



Kehebatan Vivix Shaklee..

1- Vivix mengawal genetik dan seterusnya membantu melambatkan penuaan sel.

2- Vivix melindungi dan memperbaiki sel DNA manusia
- Setiap hari sel tubuh diserang hampir sejuta serangan yang merosakkan pangkalan data genetik dan mengganggu fungsi sel dan usia kita. Dengan vivix, DNA akan dapat dilindungi dan diperbaiki selnya.

3- Vivix melambatkan pembentukan AGE
- Penimbunan AGE (Advanced glycation end products) akan menyebabkan kerosakan sel. Ramuan Vivix yang 10 kali lebih kuat dari resveratrol (kandungan unik dalam anggur muscadine) mampu melambatkan pembentukan AGE.

4- Vivix membantu meningkatkan tenaga dalam sel
- Tenaga dalam telah ditingkatkan dengan pembentukan mitokandria baru. (mitokandria merupakan penjana tenaga dalam tubuh)




Kebaikan Vivix Shaklee

1- Membaiki sel yang rosak dengan pantas, amat sesuai untuk mereka yang baru manjalani pembedahan.

2- Memelihara keseluruhan kesihatan.

3- Anti oksida yang sangat baik - awet muda.

4- Membantu anda merasa lebih bertenaga.

5- Mengurangkan resiko kanser.

6- Membantu pesakit diabetic.

7- Menguatkan sistem imun.



Ramai yang telah memperakui kehebatan Vivix ini.. Jom kita saksikan sendiri beberapa video tentang testimoni Vivix ini.. Jom layannn... 













Masih belum percaya?? anda boleh baca beberapa testimoni bertulis di bawah ini ya..









Sudah berpuas hati dengan testimoni-testimoni diatas? dan mahu tahu berapa harga Healthy Young Living ini kan.. mari saya senaraikan harganya sebelum dah selepas diskaun..

Sebotol Vivix RM503.50 (harga retail + GST)
Dua botol RM1007

TETAPI dengan promosi ini anda akan dapat membeli dengan
- Harga RETAIL SAHAJA tanpa GST.. 
- Lebih murah
- Dapat diskaun 5%
- Percuma Keahlian Shaklee (jimat RM68.90 untuk kahlian)

Jadi RM475 x 2 (-5%) = RM902.50



Masih mahal??? tak pe.. anda masih lagi berpeluang untuk menjadi ahli Shaklee dan dapat beli dengan harga ahli yang lebih MURAH dan lebih banyak kelebihan yang anda sendiri belum tahu..


 Jangan segan silu untuk menghubungi saya agar saya boleh daftarkan anda untuk menjadi ahli Shaklee dan anda juge berpeluang mendapat Vita Lea secara PERCUMA!!!

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥hidawati.kadiso@gmail.com
♥eda83.blogspot.com
♥www.facebook.com/edaejaishop


Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D



Klik DISINI UNTUK TUTORIAL membeli secara online.


11 Tips Mengepam Susu Ibu Dengan Lebih Baik..


Kaedah mengepam susu ibu merupakan kemahiran seperti juga mengusukan anak. Di sini, terdapat beberapa tipsgn ingin saya kongsikan untuk membantu anda memdahkan proses mengepam susu dan membantu anda mendapat "let down reflex" lebih cepat, menghasilkan susu yang lebih banyak dan menjadikan sesi mengepam lebih selesa (convenience).

1. Lakukan mengikut rutin kebiasaan anda.
Tempat, kerusi, air kosng, alatan mengepam. Pastikan segalanya tersedia dalam kedudukan yang sama setiap hari. Selesaikan diri anda setiap kali sesi mengepam, elakkan melakukannya dalam keadaan tergopoh-gaph, terkejar-kejar masa. Ini akan membanti anda mengepam dengan lebih tenang dan membanti anda untuk mendapat "let down refleks" dengan lebih cepat.

2. Mulakan dengan urutan.
Bermula dari bahagian ketiak, gunakan jaridari tangan yang berentangan untuk membuat urutan bulatan kisekelilng payudara dan lakukanya berulang kali. Buat urutan dari dada ke areola juga. Setelah itu lakukan urutan yang sama pada peyudara yang di sebelah lagi. Jangan lupa memulakan sesi dengan Bismillahirrahmanirrahim.

3. Minum air masak.
Minumlah beberapa gelas air sebelum sesi mengepam dilakukan dan begitu juga selapas selesai mengepam.

4. Bawa bersama gamba anak anda.
Sambil mengepam lihatlah gambar-gambar anak atau videonya. Atau anda juga boleh membawa baju atau selimut yang ada bau baby supaya anda dapat merasakan seperti dia berada dekat dengan anda seperti waktu menyusukannya. Anda juga boleh mengepam sambil menelefon baby sitter apa yang sedang anak anda lakukan waktu lain. Sepanjang mengepam berzikirlah sebanyak mungkin. Jika tiada video dan gambar anak gantikan dengan membaca Al-Quran.

5. Meminimumkan kesakitan/ketidakselesaan.
Jika pam membuatkan puting anda sakit, cuba gunakan level yang lebih rendah (pam elektrik). Boleh gunakan krim seperti BEPANTHEN jika anda rasa sakit atau tidak selesa selepas mengepam.

6. Mengepam la sekerap anak menyusu (2-3jam).
Jika anda risau tentang production anda yang tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan anak, pam lah lebih kerap lagi atau tambah sesi mengepam dari jadual biasa anda. Ini kerana untuk stimulate lebih banyak susu kita perlu PAM LEBIH KERAP BUKAN PAM LEBIH LAMA.

7. Mulakan sesi mengepam di awal pagi.
Ini kerana waktu pagi, payudara lebih banyak susu kerana badan lebih aktif menghasilkan susu sepanjang malam kerana hormon oksitosin lebih tinggi di waktu malam dengan syarat anda rajin menyusukan anak sepanjang malam. Ini sangat membantu terutama untuk ibu yang sedang berusaha menambah stok susu.

8. Jika hasil mengepam tidak seperti yang biasa diperolehi periksalah pam anda.
Periksa sama ada semua part telah dipasang betul dan dalam keadaan baik. Perkara tersebut boleh menyebabkan suction akan bermasalah dan susu tidak dapat dikeluarkan dengan lebih lancar menyebabkan payudara tidak dapat dikosongkan dengan betul.

9. Lakukan tandem pumping.
Pamlah ketika anak sedang menyusu disebelah. Anak anda merupakan penghantar/pencipta signal paling hebat pada otak melaui gaya hisapannya. Kebiasaannya ibu akan mudah merasa let down reflex apabila menyusukan anak berbanding sewaktu sesi mengepam susu. Ini membantu ibu mendapat susu sewaktu anak sedang menyusu melalui payudara sebelah lagi. Pastikan juga anak hanya minum dari sebelah payudara sahaja setiap kali menyusu dan untuk sesi penyusuan seterusnya beri anak payudara yang sebelah lagi.

10. Ada sesetengah ibu menghasilkan lebih banyak susu menggunakan double pam.
Secara logik dan teorinya, sememangnya paras hormon prolaktin dalam darah akan meningkat abapila susu dikeluarga serentak dari kedua-dua payudara. Terdapat banyak jenis pam payudara yang berkualiti dan mudah dikendalikan. Bagaimanapun untuk pengguna pam manual, anda boleh menggunakan 2 unit pam manual untuk malakukan double pumping.

11. Jika sesi mengepam menyakitkan atau membuatkan anda tidak selesa, tukarlah pam anda.
Pemilihan pam amat penting. Sebaiknya pilihlah pam yang mempunyai gred horpital dan tidak menyakitkan. Terdapat jenis pam yang berprestasi tinggi dengan harga mampu milik. Ini kerana, suction yang baik tidak menyakitkan membolehkan ibumendapat keselesaan seterusnya susu yang dapat dipam juga lumayan hasilnya.


Untuk hasil perahan yang lebih menyeronokkan anda juga boleh mengambil beberapa suplement Shaklee seperti Vita Lea, Vitamin C, B complex dan Alfalfa.. Vitamin ini sangat sesuai dengan anda yang sedang menyusukan anak..

Jangan lupa juga zikir dan doa yang boleh anda amalkan buat ibu yang menyusukan anak.



 Jika anda berminat dengan vitamin Shaklee jangan segan silu untuk menghubungi saya. Anda juga boleh mendaftar untuk menjadi ahli Shaklee dan anda juga berpeluang mendapat Vita Lea secara PERCUMA!!! (selagi masih dalam promosi)

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥hidawati.kadiso@gmail.com
♥eda83.blogspot.com
♥www.facebook.com/edaejaishop


Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D



Klik DISINI UNTUK TUTORIAL membeli secara online.

Tahukah Anda Apakah Benda Putih Di Jerawat Itu?


Orang suka memincit jerawat di wajahnya, dan selalu ada benda putih yang keluar dari jerawat. Apakah benda putih ini? Apakah setelah benda putih itu dikeluarkan, jerawat akan lebih cepat sembuh?

Sekresi dari sebum : jerawat

Benda putih tersebut adalah sekresi dari sebum. Lemak hasil sekresi dari kulit itu warnanya putih, dan sekresi berlebih dari lemak akan mengakibatkan pori-pori tersumbat hingga menjadi jerawat, karana kulit bahagian luar terkena udara terlalu lama, maka teroksidasi menjadi tua warnanya, kalau jerawat tumbuh dan tidak dibersihkan, akan teroksidasi menjadi hitam, sekresi warna putih tadi adalah lemak yang tidak teroksidasi.

Beda bentuk beda komponen :
  • Berbentuk strip saat dipencet
Bila berbentuk strip saat dipencet, mungkin adalah jerawat kecil (acne). Komponen utama yang terkandung di dalamnya adalah sebum dan bakteria, dan kebanyakan jerawat kecil mengandungi tungau.

  • Cairan putih yang keluar saat dipencet
Ini adalah sekresi dari sebum, namanya asam lemak. Terbentuk karena sebum menhasilkan sekresi berlebihan, hingga menyebabkan kelenjar sebaceous untuk melepaskan asam lemak lebih untuk disekresikan, dan terbentuklah jerawat.

Keluar benda putih saat jerawat di pencet ≠ jerawat mau sembuh
Banyak orang mengira asalkan benda putih di jerawat itu dikeluarkan, maka jerawat akan cepat sembuh, sebenarnya ini adalah pemikiran yang salah. Di wajah terdapat banyak pembuluh darah, dengan cara pencet yang salah akan mengakibatkan kuman masuk, dan terjadi infeksi, akibatnya adalah membuat kondisi jerawat makin buruk, meninggalkan bekas jerawat, scar, dan lainnya...

Bagaimana cara supaya jerawat cepat sembuh :
  1. Jaga pola makan, jangan makan terlalu asin, banyak minum air, sayuran dan buah.
  2. Jaga kebersihan wajah, pakailah sabun dan alat cuci muka anti bakteri, dan berefek detoksifikasi, membantu menyembuhkan infeksi.
  3. Pakailah obat perawatan muka yang mengandung fungsi anti jerawat, atau menggunakan obat salep dari petunjuk dokter untuk menghilangkan jerawat.




Sumber  :  cerpen.co.id 


 Jika anda berminat dengan vitamin Shaklee jangan segan silu untuk menghubungi saya. Anda juga boleh mendaftar untuk menjadi ahli Shaklee dan anda juga berpeluang mendapat Vita Lea secara PERCUMA!!! (selagi masih dalam promosi)

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥hidawati.kadiso@gmail.com
♥eda83.blogspot.com
♥www.facebook.com/edaejaishop


Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D



Klik DISINI UNTUK TUTORIAL membeli secara online.



Makanan Yang Mampu Rendahkan Kadar Kolestrol..

Anda pasti merasa risau tentang kadar kolestrol dalam badan bukan. Tahukah anda kolestrol yang tinggi adalah penyumbang kepada penyakit darah tinggi dan serangan jantung. Jika anda berasa risau saya akan terangkan sedikit sebanyak tentang makanan yang boleh mengurangkan kadar kolestrol dalam badan anda. Jadi anda bolehlah memperbanyakkan mekan makanan seperti berikut:


rendah kolestrol

Tahukah anda kolestrol terbahagi kepada 2 jenis.. Pertama kolestrol baik (HDL) dan kedua kolestrol jahat (LDL).. Dan pada entry saya hari ini saya nak kongsikan dengan anda tentang makanan yang boleh menurunkan kadar kolestrol dalam badan..


1- Makanan serat tinggi seperti oat dan oat bran


Oat mengandungi serat laryt yang mengurangkan lipoprotein berketumpatan rendah anda (LDL), "buruk" kolestrol. Serat larut juga ditemui dalam makanan seperti kacang buang pinggang, epal, pear, barli dan prun.

Serat larut boleh mengurangkan penyerapan kolestrol ke dalam aliran darah anda. Lima hingga 10 gram atau lebih serat larut setiap hari mengurangkan jumlah dan kolestrol LDL. Makan 1 1/2 cawan oatmeal di masak menyediakan 6 gram serta. Untuk mencampurkan ia sehingga sedikit, cuba keluli cut oat atau bijirin sejuk dibuat dengan oat atau bran oat.


2- Ikan dan Omega-3 Asid lemak


Makan ikan lemak boleh menjadikan jantung yang sihat kerana tahap yang tinggi omega-3 asid lemak, yang boleh mengurangkan tekanan darah dan risiko membangunkan darah beku. Dalam orang yang telah mempunyai serangan jantung, minyak ikan atau omega-3 asid lemak - mengurangkan risiko kematian mengejut. Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan makan sekurang-kurangnya dua hidangan ikan seminggu. Tahap tertinggi omega-3 asid lemak dalam:

Kembung
TAsik trout
Herring
Sardin
Tuna albacore
Salmon
Halibut

Anda perlu mambakar atau memanggang ikan untuk menggalakkan menambah lemak yang tudak sihat. Jika anda tidak suka ikan, anda juga boleh mendapatkan sejumlah kecik Omega-3 asid lemak daripada makanan seperti flaxseed tanah atau minyak canola.

Anda boleh mengambil omega-3 atau minyak ikan tambahan untuk mendapatkan beberapa manfaat, tetapi anda tidak akan mendapat nutrien lain dalam ikan, seperti selenium. Jika anda memutuskan untuk mengambil makanan tambahan, hanya ingat untuk menonton diet anda dan makan daging atau sayur-sayuran dalam tempat ikan.


3-Walnut, badam dan kacang lain


Walnut, badam dan kacang lain boleh mengurangkan kolestrol darah. KAya dengan asid lemak politaktepu, walnut juga membantu menjaga saluran darah yang sihat. Makan tentang segelintir (1.5 auns, atau 42.5 gram) hari kacang yang oaling, seperti badam, hazelnuts, kacang tanah, pecans, beberapa kacang paon, kacang pistachio dan walnut, boleh mengurangkan risiko penyakit jantung. Hanya pastikan kacang yang anda makan tidak masin atau disalut dengan gula. Semua kacang tinggi kalori, jadi segelintir akan lakukan. Untuk mengelakkan makan kacang terlalu banyak dan berat badan, menggantikan makanan yang tinggi dalam lemak tepu dengan kacang. Sebagai contoh, bukan menggunakan keju, daging atau croutons dalam salad anda menambah segelintir walnut atau badam..


4-Minyak zaitun mengandungi campuran antioksida yang kuat yang boleh mengurangkan "buruk" (LDL) kolestrol tetapi meninggalkan "baik" (HDL) kolestrol tidak disentuh. Cuba menggunakan kira-kira 2 sudu besar (23 gram) minyak zaitun sehari ditempat lain-lain lemak dalam diet anda untuk mendapatkan manfaat jantung yang sihat. untuk menambah minyak zaitun untuk diet anda, anda boleh tumis sayur-sayuran di dalamnya, menambah is untuk pengasam atau mencampurkannya dengan cuka sebagai sos salad. Anda juga boleh menggunakan minyak zaitun sebagai pengganti mentega apabila basting daging atau sebagai berenang untuk roti. Minyak zaitun tinggi dalam kalori, jadi jangan makan lebih daripada amaun yang disyorkan.


Kesan kolestrol minyak zaitun adalah lebih besar jika anda memilih tambahan minyak zaitun dara, yang bermaksud minyak adalah kirang diproses dan mengandungi lebih sihat jantung antioksida. Tetapi perlu diingat bahawa "cahaya" minyak zaitun biasanya lebih diproses darpada minyak zaitun extra-virgin atau dara dan lebih ringan dalam warna, bukan lemak atau kalori.



5- Makanan dengan sterol tumbuhan stanols atau ditambah

Makanan kini boleh didapati yang telah diperkayakan dengan strerol atau stanols - bahan-bahan yang terdapat dalam tumbuh-tumbuhan yang membantu menghalang penyerapan kolestrol. Marjerin, jus oren daan minuman yogurt dengan sterol tumbuhan yang ditambah boleh membantu mengurangkan kolestrol LDL sebanyak lebih 10 peratus. Jumlah sterol tumbuhan harian yang diperlukan untuk keputusan adalah sekurang-kurangnya 2 gram - yang sama mengenai idangan dua 8-auns (237 militer) jus diperkaya sterol tubuhann oren sehari. Sterol tumbuhan atau stanols dalam makanan yang diperkaya tidak muncul untuk menjelaskan tahap trigliserida atau lipoprotein berkepadatan tinggi (HDL), 'baik' kolestrol.  



Perubahan lain untuk diet anda.

Bagi mana-mana makanan ini untuk memberi manfaat meraka, anda perlu untuk membuat perubahan lain untuk diet dan gaya hidup anda. Mengurangkan kolestrol dan jumlah lemak-lemak terutama tepu dan trans - yang anda makan. Lemak tepu, seperti dalam daging, prosuk tenusu penuh lemak dan beberapa minyak, mmeningkatkan jumlah kolestrol anda. Lemak trans, yang kadang-kadang ditemui dalam marjerin dan kedai-dibeli biskut, keropok dan kek, adalah amat buruk bagi paras kolestrol anda. Lemak trans meningkatkan lipoprotein berketumpatan rendah (LDL), 'buruk' kolestrol, dan rendah Lipoprotein berketumpatan tinggu (HDL) "baik," kolestrol.

Disamping menukar diet anda, ingat bahawa membuat perubahan gaya hidup tambahan jantung sihat adalah kunci untuk menurunkan kolestrol anda. Berbincang dengan doktor anda tentang senaman, berhenti merokok dan mengekalkan berat badan yang sihat untuk membanti mengekalkan tahap kolestrol anda rendah.


info dari :http//www.mayoclinic.com/health/cholesterol



Jika anda mahukan cara yang lebih mudah dan cepat untuk menurunkan kolestrol, mungkin anda memerlukan Phytocol-ST sebagai supplement kegemaran anda..

(klik gambar untuk keterangan)




 Jika anda berminat dengan vitamin Shaklee jangan segan silu untuk menghubungi saya. Anda juga boleh mendaftar untuk menjadi ahli Shaklee dan anda juga berpeluang mendapat Vita Lea secara PERCUMA!!! (selagi masih dalam promosi)

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥hidawati.kadiso@gmail.com
♥eda83.blogspot.com
♥www.facebook.com/edaejaishop


Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D



Klik DISINI UNTUK TUTORIAL membeli secara online.














Tips Memilih Deodorant..




Hati-hati dengan deodorant ya kawan-kawan. Hindarkan dari menggunakan ANTI-PERSPIRANTS iaitu anti perpeluhan. Berpeluh itu bagus kerana ia adalah proses semulajadi tubuh kita. Cuba anda bayangkan jika peluh kita tak boleh keluar dan tersekat. Sama juga dengan sistem perkumuhan kita.. 

Pastikan label "DEODORANT" dan bukanya "ANTI-PERSPIRANTS"

DEODORANT membenarkan kita berpeluh tetapi ia menghalang bakteria penyebab bau peluh dari bermaharajalela. ANTI-PERSPIRANTS pula membuatkan kita tidak berpeluh.

Jadi pilihlah deodorant anda dengan memastikan ia tidak mengadungi bahan kimia bahaya. Carilah yang diperbuat daripada bahan-bahan organik yang selamat.

Sihat dengan bijak dan bukan hanya makan vitamin sahaja tau.. =D

Keadit utk Puan Lyna Noh 





 Jika anda berminat dengan vitamin Shaklee jangan segan silu untuk menghubungi saya. Anda juga boleh mendaftar untuk menjadi ahli Shaklee dan anda juga berpeluang mendapat Vita Lea secara PERCUMA!!! (selagi masih dalam promosi)

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥hidawati.kadiso@gmail.com
♥eda83.blogspot.com
♥www.facebook.com/edaejaishop


Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D



Klik DISINI UNTUK TUTORIAL membeli secara online.









Paracetamol Untuk Kebaikan Atau Kemudaratan??


Paracetamol, risiko kegagalan hati?




PADA label bungkusan pil yang penulis singkatkan jenamanya kepada P ini tercatat perkataan paracetamol.

Ubat yang terkenal di 85 negara ini, menguasai lebih daripada 80 peratus pasaran tempatan bagi kategori ubatan yang sama biasa digunakan sebagai analghesik iaitu untuk meredakan sakit kepala, sakit gigi, sengal tubuh dan batuk. Ia juga bersifat antipiretik iaitu membantu menurunkan suhu badan seperti yang dialami mereka yang demam.

Di Amerika Syarikat, paracetamol dikenali sebagai acetaminophen. Begitu juga di Jepun. Nama bahan kimia asal bagi kedua-dua paracetamol dan acetaminophen ialah N-acetyl-p-aminophenol.

Singkatan APAP digunakan pada sesetengah label ubatan yang mengandungi paracetamol atau acetaminophen.

Dalam keseluruhan artikel ini penulis akan berbicara mengenai kemudaratan paracetamol. Untuk pengetahuan pembaca, penulis akan menggunakan istilah paracetamol dan acetaminophen secara bertukar ganti pada bahagian-bahagian tertentu ikut kesesuaian.


500 mati setiap tahun 


Di Amerika Syarikat, pada dekad yang lalu dikatakan telah berlaku 1,500 kematian dikatakan berpunca daripada mengambil terlalu banyak acetaminophen.

Di sana, 56 ribu orang dikatakan dikejarkan pusat rawatan kecemasan setiap tahun berpunca daripada keracunan acetaminophen. Lebih kurang 500 orang daripada jumlah tersebut pula dikatakan meninggal dunia akibat mengalami kegagalan hati.

Tylenol merupakan jenama utama di Amerika Syarikat yang menggunakan acetaminophen sebagai bahan aktif. Jenama ini tidak dijual di negara ini.

Berdasarkan semakan penulis di laman sawang www.tylenol.com, produk jenama Tylenol mengandungi acetaminophen sebagai bahan aktif masing-masing dalam julat berat 325  650 miligram.

FDA (Food and Drugs Administration) mengenai acetaminophen menyatakan dos acetaminophen melebihi 325 miligram akan menyebabkan kerosakan hati.

Ia seperti dilaporkan oleh CNN pada Januari 16, 2013 dalam artikel berjudul FDA: Acetaminophen doses over 325 mg might lead to liver damage.

FDA mengarahkan golongan doktor di Amerika Syarikat agar tidak mempreskripsikan ubat campuran yang mengandungi acetaminophen melebihi 325 miligram iaitu bahan yang biasa digandingkan dengan opioid.

Opioid ialah sebarang bahan kimia yang menyerupai opium atau opiate lain (derivatif opium) dari segi kesan farmakologi.

Ubat campuran ialah ubat yang mengandungi dua atau lebih bahan aktif. Contohnya acetaminophen digabungkan dalam rumusan ubatan meredakan rasa sakit dengan opioid seperti oxycodone (jenama Percocet), hydrocodone (jenama Vicodin) dan codeine (jenama Tylenol with Codeine.

Pada January 13, 2011, FDA mengarahkan pengeluar ubat campuran yang mengandungi acetaminophen agar mengehadkan kandungan bahan aktif ini kepada 325 miligram sahaja.

Namun sehingga kini terdapat separuh pengeluar masih menambah acetaminophen melebihi had yang dibenarkan.

Bagaimanapun Tylenol iaitu ubat yang hanya mengandungi acetaminophen sebagai bahan aktif terkecuali daripada arahan mengehadkan kandungan acetaminophen.

Di Malaysia, pil jenama P iaitu ubat merawat rasa sakit dan demam yang biasa diambil penduduk di sini pula mengandungi 500 miligram masing-masing untuk jenama biasa dan jenama yang dua kali ganda mudah diserap tubuh.

Sebelum menulis artikel ini penulis telah membeli sepapan ubat jenama P ini. Di belakang bungkusan tertera beberapa baris tulisan termasuk 12 tahundewasa. (Ambil) 2 kaplet setiap 4 atau enam jam bila perlu.

Maksimum 8 kaplet sepanjang tempoh 24 jam. Setiap kaplet mengandungi 500 miligram paracetamol dan 173 miligram natrium.




Tiada sebarang peringatan dan amaran ditulis pada bungkusan mungkin kerana ruang terhad. Peringatan dan Amaran boleh didapati di laman sesawang Panadol di https://www.panadol.com/me/products/panadol-actifast.html.

Antara isi senarai peringatan dan amaran tersebut berbunyi begini (maksudnya):Jika anda mengalami masalah hati dan buah pinggang sila berbincang dengan doktor sebelum mengambil Panadol (produk yang dimaksudkan).

Pengambilan Panadol secara berlebihan boleh menyebabkan kegagalan hati. Intervensi perubatan diperlukan sekiranya berlaku pengambilan berlebihan sungguhpun simptom akibat pengambilan secara berlebihan tidak dapat dikesan.

Di Malaysia, jika seseorang mengalami simptom ketoksikan paracetamol mungkin ia dianggap sebagai penyakit biasa dan mungkin didiagnosis dengan keputusan punca tidak diketahui.

Tidak diketahui pula jika sebab susah untuk bersoal jawab dengan orang atas dan mungkin mempengaruhi prestasi karier adalah punca mengapa setiap masalah melibatkan kes ketoksikan ubatan (jika terdapat aduan) seperti paracetamol tidak dihebahkan.

Alangkah baiknya jika kementerian Kesihatan bersikap terbuka sebagaimana FDA yang mempunyai laman sawang cukup teratur serta mendedahkan jumlah aduan pengguna/pesakit berkaitan kesan pengambilan ubatan tertentu.


Mentaliti perlu berubah




Tahap kesedaran sebahagian besar penduduk negara ini mengenai bahaya sesuatu jenis ubatan moden boleh dikatakan amat rendah. Sebahagian besar tidak pernah tahu atau ingin mengambil tahu kandungan bahan kimia dalam setiap ubatan yang dipreskripsi doktor apatah lagi kesan sampingan yang mungkin dialami.

Tanya diri anda berapa ramai doktor yang memberitahu kesan sampingan setiap jenis ubatan yang mereka preskripsi secara telus?

Had maksimum pengambilan acetaminophen yang dibenarkan oleh FDA ialah 4,000 miligram sehari. Dan ini besar kemungkinan juga had maksima yang dibenarkan kementerian Kesihatan negara ini.

Ia adalah deduksi (kesimpulan) penulis berdasarkan had maksimum yang dicadangkan Glaxo Smith Kline pada label di belakang bungkusan Panadol Actifast iaitu tidak melebihi 8 tablet (setiap kaplet mengandungi 500 miligram paracetamol) bagi setiap 24 jam.

Tanda-tanda ketoksikan hati berpunca daripada pengambilan paracetamol secara berlebihan ialah ialah loya, muntah, berpeluh dan kesakitan selepas beberapa jam pengambilannya. Ia dikatakan tidak menyebabkan seseorang tidak sedarkan diri.

Jika tidak dirawat dengan segera ia akan menyebabkan kematian dalam tempoh 3-5 hari.

Ingatlah pengambilan dos secara berlebihan yang biasa dimaksudkan oleh golongan perubatan moden ialah mengambil ubat melebihi sukatan yang dicadangkan untuk tempoh tertentu.

Pada pandangan pakar perubatan alternatif yang berilmu pula, kekerapan mengambil ubatan moden walau pun benar-benar menuruti dos yang dicadangkan boleh menyebabkan kemudaratan termasuk ketoksikan pada sesetengah individu!

Penulis percaya ketoksikan hati boleh berlaku hasil pengambilan paracetamol walau ia hanya sebagai bahan aktif secara bersendirian seperti dalam pil/kapletP.

Mengapa? Setiap orang memiliki kecekapan detoksifikasi yang unik dan ditambah dengan pelbagai faktor yang dipercayai mengganggu/melemahkan kecekapan tubuh dalam detoksifikasi sesuatu bahan.

Ada masalah lain timbul akibat pengambilan paracetamol secara berlebihan? Ya, ada iaitu kegagalan buah pinggang dan pelbagai masalah kulit.

OLEH: DR. BAHRAIN SAMAH  
sumber: SINAR HARIAN


Kesimpulannya apa yang dapat saya tuliskan di sini adalah penggunaan paracetamol secara berlebihan atau pon mengambil secara belebihan tanpa sedar akan menyebabkan kegagalan buah pinggang dan pelbagai masalah kulit.

Berikut adalah testimoni dari meraka yang telah lama membebaskan diri dan keluarga dari penggunaan paracetamol. Meraka juga telah menggunakan produk Shaklee sebagai pengganti penggunaan paracetamol seperti kebiasaannya sebelum ini.. 




































 Jika anda berminat dengan vitamin Shaklee jangan segan silu untuk menghubungi saya. Anda juga boleh mendaftar untuk menjadi ahli Shaklee dan anda juga berpeluang mendapat Vita Lea secara PERCUMA!!! (selagi masih dalam promosi)

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥hidawati.kadiso@gmail.com
♥eda83.blogspot.com
♥www.facebook.com/edaejaishop


Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D



Klik DISINI UNTUK TUTORIAL membeli secara online.