Pening Kepala Akibat HB Rendah Semasa Hamil..




Kalau korang alami Hb yang rendah semasa hamil, korang tak boleh ambil mudah tau.. Sebenarnya perkara HB rendah ni agak serius untuk wanita hamil. Ia boleh memberi kesan kepada ibu dan juga baby yang dikandung.

Tetapi jangan risau sebab HB rendah ni memang ramai dikalangan ibu-ibu hamil akan mengalaminya.. Dan ramai juga yang masih belum tahu macam mana nak naikkan HB yang baik (lebih dari 11g/dl) semasa hamil.


Mungkin ramai lagi yang tak tau apa maksud HB rendah ni??



Ada juga orang yang memanggil 'Anemia'.. Anemia ini adalah kurang darah di mana kepekatan darah merah adalh kurang daripada biasa. Dalam istilah perubatan, seorang yang mengidap kurang darah mempunyai kepekatan darah merah yang kurang dari 9gm peratus hemoglobin. Hemoglobin merupakan pengakut oksigen dan zat makanan ke seluruh badan. Oleh itu, apabila anda mengalami anemia, tisu seluruh badan menjadi hipoksia (kurang kandungan oksigen) dan kurang tenaga.


Kepentingan hemoglobin semasa hamil:



 Semasa kandungan kurang dari 5 bulan (kurang dari 20 minggu).

Pada waktu ini bayi sedang melalui proses organogenesis di mana pembentukan organ-organ seperti kepala, tangan, kaki, jantung, otak dan anggota-anggota lain. Jika darah kurang pekat (kurang dari 11g/dl), jika jantung tidak terbentuk dengan sempurna, bayi akan gugur. Jika jantung dapat dibentuk tetapi darah terlampau cair bayi mungkin hidup tetapi cacat (contohnya: tiada kaki & tangan dengan sempurna). Jika bayi sempurna sifat tetapi darah cair akan melambatkan pembentukan otk bayi,mungkin bayi akan selamat di lahirkan tetapi kurang pandai.

 Semasa kandungan 5 bulan ke 7 bulan (20 minggu hingga ke 28 minggu)

Ketika ini bayi kita telah sempurna pembentukan sifat dan anggota badan tetapi jika HB terlalu kurang bayi tidak dapat berdenyut dengan baik dan akhirnya bayi boleh mati dalam kandungan.

Semasa kandungan 7 bulan ke atas (28 minggu hingga ke 40 minggu)

Sifat bayi telah sempurna dalam usia begini tetapi jantung bayi masih bergantung pada kepekatan darah (HB). Jika HB terllau cair/rendah (kurang dari 9g/dl), jantung tidak kuat dan ada risiko untuk bayi mati dalam kandungan. Jika jantung mampu bertahan tetapi anggota badan lain dapat sedikit, bayi akan lebih kecil saiznya tetapi mungkin selamat dilahirkan.



Anemia boleh membawa maut tau..

Ibu yang mengandung dan menyusukan anak memerlukan zat besi yang cukup untuk proses kehamilan dan penyusuan yang baik. Lebih-lebih lagi buat ibu hamil yang mengalami pendarahan. Tak lupa juga buat ibu yang menyusu yang sudah kedatangan haid.


HB rendah boleh mengakibatkan perkara-perkara seperti berikut:

- Badan letih dan lesu 
- Kulit kelihatan pucat
- Sering hilang fokus
- Semput



- Sakit kepala dan pening
- Jantung berdebar dengan cepat
- Sering lupa
- Tersangat kurus



- Loya

Kesan HB rendah:

Kepada ibu:

- Keguguran
- Bersalin awal
- Kematian janin dalam kandungan
- Tumpah darah semasa dan selepas besalin

Kepada janin:

- Kurang berat ketika lahir (kurang dari 2.5kg)
- Lahir tak cukup bulan
- Lemas semasa lahir
- Pertumbuhan bayi terbantut.


Bagaimana cara untuk menaikkan HB yang rendah?

- Makan hati ayam setiap hari samada goreng atau masak mengikut kesukaan.
- Makan makanan laut seperti kerang, ikan bilis.
- Makan pil/vitmin tambah darah mengikut apa yang ditetapkan (perlu makan setiap hari kerana HB akan bertambah 1g/dl jika kita makan vitamin selama 10-14 hari cesara berterusan.
- Jangan makan pil tambah darah dengan susu (teh susu, kopi susu) kerana ia akan mengurangkan penyerapan vitamin tersebut .


Apa yang Shaklee boleh bantu anda??

Vita Lea



Dengan pengambilan Vita Lea dari Shaklee dapat membantu anda dalam masalah HB yang rendah ini..


Jom kita tonton video dari Puan Aya Chalo yang mengandungkan ketiga-tiga anaknya dan beliau menghadapi masalah anemia sampai kena masuk wad. Tetapi apabila beliau mengandungkan anak ke 4, beliau bebas dari anemia. Tiada masalah kurang darah. Kenapa agaknya ya??

Ya, kerana beliau sudah mengamalkan Vita Lea sejak dari wal lagi. Beliau di perkenalkan oleh kakaknya Puan Lin Chalo. Maka semua masalah sebelum ini selesai dengan cara ini..

Jom kita tonton perkongsian beliau di dalam video di bawah.



Ya Vita Lea sangat baik untuk ibu hamil.


Antara Vitamin lain yang disarankan baik untuk ibu hamil adalah:

1- Zat Besi (Iron) (Terdapat dalam Vita Lea)

- Membantuk haemoglobin, menyokong proses tumbesaran bayi, menghalang penyakit, mengelakkan kelatihan dan anemia.

2- Asid Folik (terdapat dalam B Complex)

- Membantu pembentukan sel darah merah, mengelakkan kecacatan tiup neutral, menghasilkan DNA yang sempurna.

3- Vitamin B12 (juga terdapat di dalam B Complex)

- Membantu proses perkembangan fetus, membantu tindak balas saraf yang baik, baik untuk kesihatan otak dan mengelakkan keletihan dan kelesuan.



Eda dah share tantang cara menaikkan HB darah dengan cepat menggunakan Vita Lea dari Shaklee. Kenapa masih mahu membiarkan bacaan HB anda rendah di bawah 11g/dl lagi?? Sakit telinga kan kalau nurse dok marah-marah sebab HB rendah time check up..

Apa tunggu lagi, jom cepat-cepat dapatkan sebotol Vita Lea anda sekarang. Jangan tunggu sampai dah warded baru nak ikhtiar.. Jangan lupa hubungi Eda untuk keselamatan anda dan baby yang anda kandung..




Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D






Kurang Berat Badan Dan Nak Tambah Selera Makan?




Orang ni kadang ada yang bermacam-macam.. Ada yang nak kurus.. nak gemuk.. nak makan banyak tapi tak nak gemuk dan sebagainya.. Tapi korang perlu juga percaya sebab memang ada orang yang nak naikkan berat badan dan nak tambahkan selera makan.. 

Kalau kanak-kanak yang tak de selera makan tu mungkin lumrah kerana kanak-kanak memang begitu.. Tetapi ade juga dikalangan orang dewasa yang kurang selera makan dan kurang berat badan, nak tambah berat badan.. 

Apa yang akan terjadi kalau seseorang itu terlalu kurus?? Kurus sangat disini bermaksud BMI seseorang itu kurang daripada 18.5..  (Korang tak tau macam mana nak ukur BMI?? Boleh klik saja di BMI Calculator.) Mungkin bagi orang dewasa ia kelihatan menarik jika kurus, tetapi jika terlampau kurus kemungkinan senarai di bawah mungkin akan terjadi kepada anda..



1- Mudah sakit keranan sistem imunisasi tidak kuat.



2- Sukar mendapat cahaya mata kerana sperma dan ovum tidak berkualiti.



3- Tulang dan gigi yang tidak kuat.



4- Badan lesu dan tidak bertenaga.



5- Mudah cedera semasa bersenam keranan kekurangan lemak yang melindungi organ dalaman.


Apa yang Shaklee boleh bantu anda menaikkan selera makan?? 


Vitamin B membantu badan kita membebaskan tenaga daripada makanan.

Selain dari itu ia baik untuk kawal stress. Kemungkinan besar punca anda tidak mempunyai selera makan adalah kerana terlalu memikirkan masalah.

Vitamin B Complex ini juga dapat membantu untuk mengekalkan tisu otak yang sihat, saraf, kulit mata, rambut, hati dan mulut.

Ia juga menyumbang pembebadan tenaga dari makanan yang lebih baik.

Selain dari itu ia juga memainkan peranan yang penting dalam pembentukan sel darah merah yang sihat.

Membantu mengelakkan sawan atau epilepsi, mengatasi keletihan dan ketagihan makanan.

Akhir sekali B Complex juga mampu membina tindak balas imun melawan penyakit.



Oleh kerana anda tidak lalu untuk makan, maka oleh itu pasti banyak zat yang tidak mencukupi di dalam tubuh badan.

Di dalam Vita Lea terdapat 12 vitamin dan 7 garam mineral untuk keperluan harian badan.

Vita Lea juga dapat memberikan anda kelebihan seperti berikut:

- Melengkapkan keperluan zat harian tubuh badan akibat diet yang tidak seimbang.
- Membantu kecergasan tubuh dan kekuatan mental.
- Vita Lea juga membantu perkembangan tubuh.



Meal Shake ini berperisa vanila dan jika anda menghidu saja pon sudah cukup untuk menaikkan selera dan aroma. Penyediaannya juga amat mudah dilakukan.

Campur saja sesudu Meal Shake dengan air kegemaran anda (dengan syarat air tersebut bukan berkafein, tidak bergas dan bukan air panas) untuk anda sendiri rasai air perisa vanila yang hebat.

Meal Shake juga mempunyai kelebihan yang pasti anda belum tahu:

- Mengandungi 24 jenis vitamin dan mineral.
- Kaya dengan protein dan bebas laktosa (tiada alahan susu lembu).
- Anti oksids berfungsi memusnahkan radikal bebas penyebsb kanser.
- Membantu tumbesaran dengan zat di perlukan untuk membina tulang dan sel-sel untuk proses tumbesaran (jika diambil untuk kanak-kanak).
- Mengembalikan seri wajah kersna mengadungi vitamin B yang lengkap dengan zat besi.
- Menyah toksin dan racun dari badan dengan kandungan serat larut.


Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D


5 Cara Senaman Untuk Kecilkan Peha Yang Besar..




Korang perasan tak sesetengah orang bentuk badan die macam buah pear. Part pinggul dan peha nampak berisi dan tak seimbang dengan bahagian atas badan. Kalau korang ada masalah macam ni, mesti korang akan cari jalan macam mana nak kecilkan peha korang kan.



Perkara biasa yang kita nampak adalah dengan berlari, berjalan/walkathon dan berbasikal.  Tiga cara ni memang sangat dekat untuk mengurangkan lemak dibahagian peha. Jom kita lihat langkah-langkah senaman yang boleh korang buat untuk kecilkan peha:

1- Kerusi bayangan.




Berikut adalah panduan untuk senaman "kerusi bayangan".

- Berdiri tegak dan bersandar pada dinding.
- Rehatkan tangan pada dinding dan turunkan badan perlahan-lahan. Turunkan badan sehingga kedududkan badan seperti sedang duduk. Bayangkan anda sedang duduk di atas kerusi.
- Apabila anda sudah 'duduk', cuba bertahan selama mana yang anda bleh bertahan untuk beberapa saat sahaja pada permulaan. Setelah membiasakan diri, anda pasti akan dapt bertahan lebih lama.
- Pastikan badan anda tegak semasa 'duduk'.
- Cuba capai 10 saat pada permulaan, dan bertahan sehingga 1 minit setelah melakukannya beberapa kali. Lakukan 5 kali setiap hari.

Latihan ini mencabar kekuatan mental. Susah pada permulaannya, tetapi kalau dah biasa mesti anda dah biasa.. Cuba lah..


2- Pergerakkan "menggunting"



Latihan ini menumpukan bagahian peha sebelah dalam. Sangat mudah tau. Korang boleh baring atas lantai dengan kedua belah tangan di sisi. Angkat kedua belah kaki lebih kurang 45 darjah. Bayangkan pergerakan gunting semasa memotong kertas. Silangkan kaki anda dengan kaki kanan bersilang di atas kaki kiri. Kemudian, tukar kaki kepada kaki kiri pula bersilang di atas kaki kanan. Ulang langkah ini 12-15 kali untuk setiap set. Anda akan dapat rasa tekanan di otot-otot bahagian peha anda.


3- Pusingan bulatan



Baring mengiring di atas lantai dengan sebelah tangan anda ke atas (baring berbantalkan lengan anda) dan letakkan tapak tangan sebelah lagi di atas lantai di hadapan perut anda. Angkat sebelah kaki ke atas setinggi yang boleh. Tarik nafas dan pusingkan kaki yang anda angkat itu mengikut pusingan jam. Gerakkan kaki tanpa menggerakkan pinggul anda. Buat pisungan jam sebanyak 5 kali sebelum ulang langkah tersebut menggunakan kaki yang sebelah lagi pula. Lakukan sehingga 10 set jika boleh.


4- Pakai kasut tinggi.



Kalau sebelum ini kita memerlukan alasan untuk memakai kasut tinggi, inilah masanya!! Memakai kasut tinggi boleh membentuk otot betis dan peha. Walaupun kita harus ingat yang amalan memakai kasut tinggi ono boleh memberi kesan buruk kepada kaki dan postur, oleh itu anda perlulah berhati-hati. Kajian mengatakan bahawa kita tidak sepatutnya menggunakan kasut tumit tinggi yang melebihi 2 inci.


5- Melompat di atas trampoline



Melompat di atas trampoline ini sangat baik untuk peredaran darah dalam badan, pembakaran lemak, meningkatkan metabolisma, mengurangkan selulit dan membentuk kaki yang cantik. Lakukan aktiviti ini selama setengah jam dapat membakar hampir 200 kalori dalam badan. Ia juga aktiviti yang sangat menarik dan anda boleh lakukan bersama keluarga mahupun rakan-rakan.


Tapi korang kene ingat yang aktiviti-aktiviti ini perlu dilakukan dengan sokongan pemakanan yang berkhasiat dan sihat serta konsisten. Semakin konsisten latihan disusuli dengan pemakanan yang sihat, semakin cepat anda dapat hasilnya..



Dari segi makanan tambahan, mungkin anda perlukan beberapa supplement seperti berikut:



Ye korang boleh try amek ESP atau Cinch.. Kevin Zahri pon bersetuju kalau nak bina dan kekalkan otot elok amek ESP atau Chich Shake ni..


ESP ini diiktiraf dunia dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif serta memiliki kualiti protein yang tinggi pernah dihasilkan. Kacang soya yang digunakan oleh Shaklee mengandungi "non-GMO" (non-Genetically Modefied Organism) yang mana dia diproses pada kadar suhu yang rendah. Tambahan pula, setiap 850g (satu canister ESP) dihasilkan daripada 30kg kacang soya dan memberikan sumber tenaga segera dan boleh bertahan lama.

Kenapa protien itu penting?

Protein adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama kepada hormon manusia. Ia jua merangsang fungsi psikologi. Maka, setiap organkita memerlukan protein. Kekurangan protein menyebabkan kelemahan dalam sistem imun untuk melawan penyakit, masalah lebihan air yang tinggi dalam badan, kehilangan kepejalan otot, perubahan warna rambut dan akhirnya boleh membawa kepada kegagalan fungsi organ yang akhirnya boleh membawa kematian. 



Korang tau tak, setiap kali korang minum Cinch Shake ni korang akan dapat 24 gram protein, 24 jenis vitamin dan mineral penting dan 6 gram serat laut. (dicadangkan ambil bersama dengan 1 sudu ESP). Ini penting kerana protein digunakan untuk membina otot dan ototlah yang menaikkan kadar metabolisme dan juga membakar kalori. Makanan yang kaya dengan protein juga boleh menahan kelaparan, yang mana ia boleh membantu mengurangkan pengambilan makanan antara waktu makan. Tidak lupa juga kepada Leucine - nutrisi penting di dalam Cinch untuk keperluan tubuh kita. 

Apa yang paling best ialah korang boleh pilih nak perisa apa.. sebab Cinch Shake ni ade 3 perisa yang semuanya sedap.. Antaranya ialah perisa Vanilla, Chocolate dan Cafe Latte..



Tapi harus dingat ya, kalau nak bina otot pon makanan yang merepek-repek haruslah dielakkan.. 


Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D






Katahui Ketulan Di Payu Dara Yang Patut Wanita Ambil Tahu..



Ya, hari ni eda nak share tentang payudara.. 

Korang kena tahu yang semua ketumbuhan di payudara korang tu adakah kanser atau bukan. Buat pengetahuan, wanita dihasihatkan untuk memeriksa sendiri payudara mereka setelah habis kitaran haid pada setiap bulan. Dengan cara ini, jika berlaku kejanggalan pada payudara anda, pasti dapat dikesan dengan lebih awal. Hanrus diingat, bukan semua benjolan di payudara adalah kanser. Sebenarnya ade banyak sebab dan punca benjolan atau ketumbuhan yang berada di payudara anda.


Jom kita amek tahu tantang ketulan tantang ketulan di payudara anda. (eh orang lelaki pon tak terlepas dari kene kanser payudara tau..)


1- Kanser payudara


Benjolan ini selalunya tidak disertai dengan kesakitan di payudara. Sesetengah pesakit mempunyai perubahan pada kulit seperti kemerahan (erythematous), kulit tegang atau tertarik. Ia juga kelihatan seperti lesung pipit (dimpling). Benjolan keras yang kekal atau membesar tidak berkaitan dengan putaran haid atau dikalangan wanita yang telah menopouse.

2- Febroadenosis

Ia adalah satu ketumbuhan di payudara tetapi bukan kanser. Benjolannya selalu agak berbiji-biji. Kadangkala ia juga beserta sekali dengan sakit san saiz akan berubah-ubah mengikut kitaran haid.

3- Galactocele (bengkak susu)

Benjolan ini terjadi pada ibu-ibu yang menyusukan anak dan selalunya tempoh masanya tidak lama.

4- Breast cyst

- Satu benjolan yang lembut dan ia boleh ditemui dikalangan semua umur pesakit.

5- Fibroadenoma

- Ketumbuhan yang sering berlaku dikalangan wanita berusia kurang dari 30 tahun. Selalunya ia tidak mendatangkan kesakitan dan pesakit akan merasa seperti biji guli di payudara.



Dan dikesempatan ni, eda nak share juga pengalaman seorang wanita yang ada breast lump dan telah mengecil dari sebesar 50sen ke 5 sen saiznya..




Atas izinNya juga, berjaya bebas kanser payudara tahap 4.. Alhamdulillah..




Alhamdulillah.. ketulan berulang yang hinggap di payudara beliau juga semakin mengecil.. semua atas izin dariNya juga..





Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D







Atasi Masalah Keguguran Rambut..

Apa khabar korang?? harap sihat la hendaknya.. dah berapa hari eda tak update blog.. rindu plak rasenya.. hehehe..

Ye, kalau tengok pada tajuk entry pon tau dah kan hari ni eda nak cerita pasal apa.. Hari ni eda nak share tantang masalah keguguran rambut.. Sape ada masalah keguguran rambut sila angkat tangan.. segan nak mengaku kan.. hehehhe.. tak pe nanti eda cerita semua tentang keguguran rambut ni ya..



Susah hati kan kalau ramabut asyik gugur je.. Korang perasan tak kalau masalah rambut gugur ni selalunya banyak orang lelaki yang alami.. Ya perempuan ada juga tapi agak kurang la kan berbanding lelaki.. sampai kadang kala derang (orang lelaki) ni kurang keyaninan diri disebabkan rambut yang gugur terlalu banyak.

Ramai orang cakap orang tua je yang akan hadapi masalah rambut gugur ni.. jangan tak tau ye, yang muda dan yang masoh belum kawin pon ramai yang dah botak.. kesian kan..

Kebanyakannya berpunca dari diri sendiri.. Sewaktu awal-awal rambut gugur dan makin menipis derang ni tak hiraukan pun tentang masalah rambut ni.. Tapi bila 'pulau' dah mula kelihatan kat atas kepala baru kita perasan yang sebenarnya masalah rambut ni dah semakin parah.

Kalau kaum hawa tak pe boleh pakai tudung.. Orang tak nampak.. tapi bila kat rumah suami dan ahli keluarga nampak. Nak pakai tudung kat dalam rumah?? tak kan pakai tudung dalam rumah..

Kita pon mesti rase tertekan bila kat lantai banyak rumah kat hall, dalam bilik, dapur dan di bilik air banyak rambut kita yang gugur.



Kalau nak ikat pon macam kecik je kan ikatan rambut tu.. Nak bela rambut panjang-panjang pun rambut semakin banyak yang gugur. Maka lupakan saja lah impian nak rambut yang panjang dan lebat.


Jom kita tengok apa agaknya punca keguguran rambut ni..

1- Tekanan fizikal

- Fizikal trauma seperti pembedahan, kemalangan atau kecederaan yang parah atau selsema sekali pun boleh membuatkan rambut kita gugur untuk sementara. Ini kerana rambut kita juga sebenarnya mempunyai kitaran hidup sendiri.

Kitaran rambut kita adalah seperti fasa pertumbuhan, fasa rehat dan fasa gugur. Tekanan fizikal ini mampu memberi kejutan kepada kitaran pertumbuhan rambut (memaksa) rambut lebih cepat ke fasa gugur. Keguguran rambut nampak ketara selepas 3-6 bulan trauma tersebut berlaku.

2- Selepas melahirkan.



- Korang perasan tak yang wanita hamil ini rambut derang semakin tebal dan jarang gugur. Ini terjadi apabila hormon estrogen yang tinggi ketika hamil. Tetapi selepas melahirkan, jumlah hormon estrogen kembali semula ke paras asal.

Selalunya wanita akan mengalami keguguran rambut yang lebih dari biasa.Tetapi ini hanya keadaan sementara sahaja. Rambut mereka akan kembali normal dalam tempoh 6 bulan hingga setahun selepas kelahiran bayi.

3- Kekurangan protein


- Kalau badan kita tak dapat protein yang cukup dari apa yang kita makan, badan kita akan membuat catuan protein dengan pertumbuhan rambut. Anggaran dalam 46-56 protein diperlukan setiap hari bagi menyokong pertumbuhan rambut.

Perkara ini telah dirujuk oleh Akedemi Dermatilogi Amerika. Catuan akan bermula dibuat selepas 2-3 bulan kita tak cukup makan protein.



4- Keturunan



- Sebab paling biasa untuk menjadi botak adalah berpunca dari faktor keturunan. Ini bukan penyakit, tetapi ia lebih kepada perkara seperti genetik, hormon dan proses penuaan.

Kebanyakan lelaki dan wanita akan mula perasan yang banyak rambut yang gugur selari dengan peningkatan umur mereka. Buat pengetahuan korang, sebenarnya lebih daripada 40% lelaki dan wanita akan mengalami keguguran rambut yang lebih daripada biasa.

Pada usia 20an dan 30an keguguran rambut sudah bermula. Bagi wanita, perubahan akan lebih tampak selepas menopouse. Keadaan ini dikenali sebagai 'angdrogeneic alopecia'. Untuk lelaki pula ia dipanggil sebagai 'male-pattern baldness'.



6- Tekanan emosi.



- Tekanan emosi kurang memberi kesan kepada keguguran rambut, tidak seperti tekanan fizikal. Tetapi ia juga boleh berlaku jika kita menghadapi keadaan seperti perceraian, kehilangan orang tersayang dll.

Tekanan emosi bukanlah penyebab utama kepada keguguran rambut, tetapi lebih kepada menambah buruk keadaan yang sedia ada.


7- Anemia



- 10 daripada 49 wanita yang berusia 20an menderita anemia. Hal ini terjadi apabila mereka ini kekurangan zat besi. Keguguran rambut yang disebabkan oleh anemia ini sangat mudah untuk dipulihkan.

Anda boleh terus pergi berjumpa dengan doktor untuk memastikan anda mengidap anemia jenis apa kerana anemia mempunyai banyak jenis. Anda juga boleh makan makanan yang tinggi kandungan zat besi atau boleh dapatkan suplement zat besi.

7- Kekurangan Vitamin B



- Walaupun jarang berlaku tetapi kekurangan semua jenis vitamin B, terutamanya biotin boleh menyebabkan keguguran rambut. Anda boleh makan makanan yang banya sumber vitamin B seperti ikan, daging, ayuran berkanji, buah-buahan sitrus dll.

8- Sakit Auto-Imun

- Selalunya sakit auto-imun ini berpunca dari sistem imun badan yang terlalu aktif. Badan kita menjadi keliru dan melihat rambut sebagai bendasing lalu menyerangnya.

9- Lupus

- Salah satu sakit auto imun adalah lupus. Yang mana ia juga boleh menyebabkan keguguran rambut. Ia terjadi kerana sebab yang sama iaitu sel-sel imun badan sendiri yang menyerang rambut. Tetapi kehilangan rambut dengan cara ini lebih menakutkan kerana rambut tersebut tidak akan tumbuh semula..

10- Berat badan yang hilang secara mengejut

- Kehilangan rambut boleh terjadi apabila kehilangan berat badan secara tiba-tiba kerana hal ini juga merupakan trauma fizikal. Hal ini memberi tekanan kepada badan atau menghadkan makanan menyebabkan badan kita kekurangan vitamin dan mineral.

Rambut yang gugur dah diikuti dengan kehilangan berat badan yang ketara merupakan salah satu ciri aneroksia atau bulimia

11- Kemoterapi



- Ubat yang digunakan untuk kanser boleh menyebabkan keguguran rambut. Menurut Dr Glashofer 'Kemoterapi seperti bom nuklear, dengan pantas ia memusnahkan sel yang membahagi iaitu sel kanser dan ia turut sama memusnahkan sel yang sedang membahagi seperti rambut.

12- Polycystic ovary syndrome (PCOS)



- PCOS berpunca dari ketidakseimbangan hormon lelaki dan perempuan. Hormon androgen yang berlebihan boleh membawa kepada 'ovarian cysts' dimana berat badan berlebihan dan ia menjadi risiko yang lebih tinggi untuk sakit diabetes, perubahan kitar haid, ketidaksuburan dan juga rambut yang makin menipis.

Jika hormon lelaki berlebihan ia juga akan menyebabkan pesakit PCOS berkemungkinan mempunyai bulu roma yang lebih lebat dimuka dan badan.

13- Overstyling



- Terlalu kerap menukar fesyen rambut juga boleh menyababkan rambut gugur. Penggunaan bahan kimia untuk meluruskan rambut, rawatan minyak panas, mewarnakan rambut dan bermacam-macam lagi bahan kimia atau suhu yang tinggi.

Semua perkara tersebur boleh memberikan kesan kepada akar rambut dan berkemungkinan besar rambut tidak akan tumbuh lagi.

14- Penuaan

Image result for penuaan


- Apabila kita mula memasuki fasa usia 50an ke 60an rambut akan lebih banyak gugur dan menipis.



Apa yang Shaklee boleh bantu anda yang bermasalah dalam masalah keguguran rambut??


1- ESP

- Protein merupakan asas untuk rambut yang sihat dan cantik. Kalau korang nak kan rambut yang cantik, sihat dan kuat, anda mesti ingat dengan protein.

Untuk pengetahuan, rambut kita terdiri daripada 97% protein. 19 daripada 22 jenis asid amino yang membentukan rambut kita. Jelas kan kenapa kita bergantung penuh kepada kualiti protein yang kita ambil.


2- B-Complex

-B Complex membantu rambut dengan 4 cara:

- Terlibat dalam pembentukan rambut yang sihat.
- Melicinkan pertumbuhan rambut pada kadar yang rata.
- Menguatkan rambut agar tidak mudah retak.
- Membantu mengekalkan warna rambut, penting untuk mencegah rambut dari beruban.


3- Zinc

- Zinc adalah mineral yang terlibat pad abahagian-bahagian yang mengalami pertumbuhan sel yang pesat. Pemakanan yang lengkap pada kadar yang optima akan mendorong pertumbuhan rambut yang lebih pesat.

Pertumbuhan yang pesat memerlukan bekalan zonc secukupnya. Zinc mampu menguatkan rambut dengan menjadikannya lebih tebal.

Dengan ini keguguran rambut akan berkurang dan zinc dapat mencegah kehilangan rambut yang berlebihan.

Tetapi harus diingat, Zinc mudah musnah jika anda mengambil alkohol dan mengalami tekanan. Selain dari itu zinc juga boleh hilang melalui peluh. Mengikut saranan Dr Bruce Miller, pengambilan zinc sebanyak 15mg sehari sebagai jaminan buat mineral penting untuk tubuh badan kita.


4- Omega Guard

- Meningkatkan keutuhan rambut agar tidak mudah putus
- Menyuburkan folikel rambut
  - Boleh membantu pertumbuhan semula rambut
- Menambah kekuatan dan ketebalan rambut
- Baiki kulit kepala yang kering dan mengelupas
- Tingkatkan peredaran darah dikulit kepala

Omega Guard mempunyai EPA dan DHA. DHA sangat penting dan mempunyai pengaruh besar terhadap keguguran rambut. Antara punca keguguran rambut adalah kekurangan DHA.

Ibu bersalin akan mengalami fasa keguguran rambut yang agak kritikal. Ia berpunca dari kekurangan DHA kerana pada masa tersebut adalah fasa 'growth spurts' untuk bayinya.

Badan akan menarik banyak DHA dari otak dengan ini menyebabkan banyak rambut yang gugur.

Nisbah omega 3 : omega 6 yang tidak seimbang, bukan setakat tidak seimbang, tetapi jumlah omega 6 terlalu tinggi berbanding omega 3.

Contoh: Kenapa orang kaitkan terlalu banyak makan mee segara akan mengakibatkan keguguran rambut?

Hal ini kerana mee segera mempunyai kandungan omega 6 yang terlalu tinggi, jadi nisbah omega 3:omega 6 sangat jauh berbeza.


5- Lecithin

- Lecithin juga mengandungi 2 jenis vitamin B iaitu kolin dan inositol, kedua-duanya sangat penting untuk pertumbuhan rambut yang sihat. Vitamin rambut ini membantu menebalkan rambut serta menghasilkan sinaran.



Selain dari vitamin untuk persediaan dalaman, Shaklee juga mempunyai produk penjagaan luaran untuk rambut.. antaranya adalah:

1- Revitalizing Shampoo

Mengandungi sistem pembersihan berpatent. Formula shampoo ini menggunakan pelembap dan protein semulajadi yang berasaskan sayuran termasuklah kelapa dan jagung untuk kutikel rambut yang lebih licin.

Sangat sesuai digunakan untuk semua jenis rambut. Sangat berkesan memperbaiki rambut yang rosak dan kering. Hasilnya rambut kekal dalam pH semulajadi, lebih kuat, bersinar, seimbang antara minyak dan lembapan.

Shampoo ini juga bertindak sebagai mengimbai kulit kepala, menyemai rambut dengan pelembap, membantu mengurangkan kusut dan mengekalkan imbangan kelembapan dan kilauan.


2- Lightweight Conditioner

Ramuan dari tumbuh-tumbuhan semulajdi memperkuatkan rambut, diperkaya dengan asid pantotenik (vitamin B5) dan asid amino dari gandum membantu melembakan rambut secara penyeluruh dan membina semula kutikel rambut.

Menjadikan rambut lebih volum, ringan dan mudah diurus, ianya juga tanpa paraben. Formula hebat ini membantu setiap helaian rambut kelihatan dan rasa lebih ringan, tidak kusut, mudah diurus dan lebih volum pada rambut.

3- Naurishing Scalp Treatment

Ini adalah tonik rambut yang sangat best dari Shaklee. Membantu menormalkan kulit kepala bagi menyediakan persekitaran terbaik untuk rambut lebat dan sihat. Ia juga membantu:

- Terbukti mengurangkan rambut gugur semasa disikat.
- Rambut lebih tebal dan kuat.
- Mengandungi kompleks eksklusif yang mudah diserap oleh kulit bagi membantu rambut yang sihat tumbuh.
- Formula tanpa bilasan yang cukup lembut, boleh digunakan setiap hari untuk mendapatkan hasil yang pantas dengan jumlah rambut yang meningkat.
- Cepat diserap dan tidak berminyak.
- Bauan semulajadi, tiada haruman tambahan.
- pH seimbang.
- Selamat untuk semua jenis rambut, walauun sudah dikerinting atau diwarna


Jom kita saksikan testimoni rambut gugur yang sangat kronik dan beliau merasakan ia lebih bertambah baik dengan pengambilan produk Shaklee..




 Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D