Faktor Risiko Gout Terhadap Lelaki Dan Perempuan..

Image result for makanan laut

Bila kita bercakap pasal gout apa agaknya yang korang akan terlintas difikiran?? Kalau eda sendiri memang eda terbayang kaki pesakit gout yang bengkak dan makanan laut yang menyelerakan.. sedap semua tu kan.. tapi kalau dah kene gout dapat tengok je la semua makanan tu..

Image result for gout

Korang tahu tak yang sebenarnya gout ni ada dua kategori.. 


1- Gout Primer 
-Boleh dikatakan terjadi apabila kombinasi genatik, hormon dan faktor pemakanan.. 

2- Gout Sekunder 
- Disebabkan dari ubat yang kita makan atau yang kita gunakan untuk menangani masalah kesihatan.. Kecelaruan metabolisme badan juga turut mempengaruhi gout sekunder..


Faktor apa agaknya yang menyumbang kepada resiko gout ni ya??

1- Umur

Image result for peringkat usia manusia

- Pesakit biasanya dalam lingkungan umur pertengahan 40an.. Selalunya meraka ini agak obese, ada penyakit darah tinggi, kandungan kolestrol yang tinggi dan gemar minum alkohol..

Gout dikalangan kanak-kanak jarang berlaku kecuali atas faktor genatik..


2- Jantina

Image result for lelaki dan perempuan

Perempuan - Wanita yang belum putus haid ada risiko yang lebih rendah daripada lelaki. Ini kerana mungkin ia disebabkan hormon estrogen membolehkan lebih asid urik diekstrak dari buah pinggang. Kes gout dikalangan wanita sebelum menopous hanya sebanyak 15% dilaporkan.. Tetapi selepas menapous risikonya meningkat.. Namun selapas 80 tahun kes wanita melebihi lelaki..

Lelaki - Lelaki lebih berisiko daripada wanita. Selepas akil baligh tahap asid urik meningkat dan buat pengetahuan, lelaki Amerika mempunyai tahap asid urik lebih tinggi dari normal. Kebanyakan mereka mendapat serangan gout pertama pada umur 30-50 tahun.


3- Sejarah keluarga (Genetik)

Image result for keluarga

Lebih kurang 20% pengidap gout mempunyai sejarah keluarga yang pernah ada penyakit gout. Sesetangah orang memiliki protien (enzim) yang rosak yang mana ia mengganggu cara badan memproses purin. Ia juga dikaitkan dengan terdapat beberapa jenis gen yang berhubung kait dengan asid urik dan got.


4- Obesiti

Image result for obese people clipart

- Lebih berat seseorang itu, lebih tinggi peluang untuk mendapat gout. Jangan terkejut kalau kanak-kanak yang obese juga berkemungkinan besar boleh dapat gout sama macam orang dewasa..


5- Ubat-ubatan

Image result for medicine

Pil air atau ubat thiazide diuretik digunakan untuk mengawal tekanan darah tinggi. Ubat macam ni memang jelas dikaitkan dengan pembentukan gout. Pesakit yang lebih berusia ramai yang menghidap gout dan mengambil diuretik.. 

Ada juga ubat-ubat lain yang boleh menaikkan tahap asid urik. Antaranya adalah:

Niacin - ubat untuk merawat masalah kolestrol.
Pyrazinamide - Ubat mengawal batuk kering.
Aspirin - Dos yang rendah mengurangkan perkumuhan asid urik dan meningkatkan peluang untuk mendapat hyperuricemia. Agak sukar bagi mereka yang lebih berusia yang mengambil aspirin dos rendah untuk melindungi daripada penyakit jantung.


6- Alkohol

Related image

Minum alkohol yang berlebihan boleh meningkatkan risiko gout. Bir antara minuman yang paling kuat dikaitkan dengan penyakit gout.


7- Pemindahan organ

Image result for pemindahan organ

Mereka yang pernah melakukan permindahan organ agak berisiko untuk mendapat penyakit gout. Organ seperti jantung dan hati juga berisiko mengidap gout. Hal ini kerana pembedahan itu sendiri meningkatkan risiko gout. Termasuk juga ubat yang digunakan untuk mencegah penolakan organ tersebut.


Apa yang penting setiap penyakit pasti ada penawarnya.. Tak perlu risau.. Zaman sekarang semua dah maju.. Semaju dengan produk Shaklee si sirap merah Vivix ni.. Percaya tak yang Vivix ni dapat bantu anda yang dah lama sangat terbelenggu dengan penyakit gout ni.. 

Moh kite tengok beberapa testimoni Vivix terhadap penyakit gout..



Berpuluh tahun ada gout dah tak de sakit dah.. dan yang penting dah boleh makan makanan laut..




Perkara yang elok memang bagus la untuk kita kongsikan bersama kan.. 

Berminat nak beli?? klik je kat sini--> BELI VIVIX dan boleh terus ikut arahan yang diberikan.. 

Semoga bermanfaat ya..  

Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D





FREE Health Checks.. A Community Health Event 20 & 21 May 2017..

Yeayyy.. Health Checks secara PERCUMA akan berlangsung lagi.. Jadi sesiapa yang terlepas dua minggu lepas punya event sempat la pegi untuk sama-sama check kesihatan korang ek.. 


Image may contain: 2 people

Apa yang best?? ya hujung minggu ni Shaklee ada bagi FREE health check, partnership dengan Sunway Medical Centre lagi tau.. Jadi, eda nak ajak korang ramai-ramai pegi HQ baru Shaklee.. Boleh bawak mak ayah semua.. kalau nak bawak rombungan Cik Kiah pon boleh.. 

Korang bukan ahli Shaklee?? tak pe, ni bukan untuk ahli Shaklee je, sesape nak pegi pon boleh..

Nanti korang tanya la kat mak ayah bila last dierang buat check up..Kalau dah lebih dari 6 bulan memang kena la buat check up, itu pon kalau derang ade kat area KL la.. 

Buat check up ni sekurang-kurangnya kita boleh la kita tahu tentang tubuh badan kita dan rawatan jadi lebih mudah kalau kita tahu dengan lebih awal..


Jom la ramai-ramai datang..

Image may contain: 2 people, people smiling

Boleh check ketumpatan tulang secara PERCUMA!!!


Image may contain: 1 person, text

Boleh buat analisa kulit secara PERCUMA!!! part ni akak-akak mesti teruja nak cuba kan.. eda pon dah rasa excited dah ni.. 😆


Image may contain: one or more people and text

Nak check breast pon boleh.. cegah lebih baik dari mengubati kan.. PERCUMA juga..


No automatic alt text available.

Nak menang dalam TORNADO Chamber ni pon boleh juga tau..


No automatic alt text available.

Tengok la ni.. serius banyak gile hadiah untuk para pengunjung yang datang.. 


No automatic alt text available.

Untuk yang tak menang apa-apa pon korang boleh selfie dan post ke Facebook.. ikut je syarat yang diberikan dan korang berpeluang dapat shaker Shaklee secara PERCUMA!!!

Banyaknya dapat percuma.. rambang mata dah eda ni.. tak sabar nak pegi weekend nanti.. Jom la korang kita ramai-ramai pegi.. kalau bukan ahli pon boleh pegi.. kehdiran anda amatkan dialu-alukan.. 


Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D


Sustained Release Vita-C Plus Dah Ada Dipasaran!!! Update 18 Mei 2017..


No automatic alt text available.

Fuhhh.. lega eda rasa bila dapat notis ni kata Vitamin C yang menjadi kegemaran ramai ni dah ade stock.. Mana taknya, rasa ralat skit la kan bila orang tanya nak beli vitamin c tapi tak de.. sian kat pelanggan dan kesian juga kat eda sebab tak dapat nak bantu.. 

Tak pe, apa yang penting sekarang dah ada dah vitamin c ni.. jangan segan nak order dengan eda ya.. 


Nak tau tak kelebihan Vitamin C Shaklee ni?? Haaa.. meh eda cite sikit ya..

-Vitamin C Shaklee dapat membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi..
-Merangsang pengeluaran T-cells untuk membantu melawan kanser..
-Membantu mencerahkan kulit dan melambatkan menuaan..
-Membantu mamperbaiki masalah insomnia dan stress..
-Membantu meningkatkan sistem imun..
-Membantu mengurangkan kolestrol dan tekanan darah..
-Membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman..
-Memperbaiki sistem pendarahan seperti gusi berdarah dan kesan lebam..
-Merangsang pembentukan kolagen..


Apa yang bezanya Vitamin C Shaklee ni dengan vitamin c jenama lain adalah:

✏ Shaklee menghasilkan Vitamin C dari kaji jagung (corn starch) yang merupakan sumber asli vitamin c..
✏ Keadaan Sustained Release ini membolehkan vitamin c diserap ke dalam badan sedikit demi sedikit sepanjang 5 jam untuk memastikan badan anda mengandungi vitamin c diwaktu kita memerlukannya.. 
✏ Ia juga bersamaan dengan pengambilan 1.5 biji oren setiap jam selama 5 jam!!! bestkan..
Vitamin C Shaklee juga ditambah dengan 120 mg Citrus Bioflavanoids Complex dimana ia mebantu penyerapan vitamin c ke dalan tubuh badan.. 



Best sangat kan Vitamin C Shaklee ni.. 

Kat bawah ni ada beberapa testimoni pengguna Vitamin C Shaklee.. Mereka ni memang penggemar tegar Vitamin C tau.. 😀









Ni baru sikit je testimoni, kalau nak diikutkan memang banyak lagi testimoni eda nak letak.. hehehe..

Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D



Selamat Hari Guru 2017..

Ternampak kat gambar ni mase nak buka Google hari ni.. Hari guru hari ni..

Dah lama eda tinggalkan sekolah rupanya.. kalau dulu seronok tengok cikgu-cikgu masuk aktiviti masa sambutan hari guru.. Lepas tu cikgu-cikgu siap nyanyi lagi Kami Guru Malaysia.. Semuanya mengimbau kenangan..

Dan hari ni penuh kat wall FB pasal hari guru.. Selamat Hari Guru buat semua warga pendidik seluruh Malaysia.. Anda semua adalah insan terpilih yang boleh mendidik anak bangsa.. Bukan semua orang boleh buat kerjaya ni.. perlu punya tahap kesabaran yang tinggi kalau nak berhadapan dengan anak-anak zaman sekarang.. Eda dulu ada juga cita-cita nak jadi cikgu, tapi tak ade rezeki.. hehehe..

Apa-apa pon eda doakan semua  cikgu-cikgu eda dari tadika, sekolah rendah, sekolah menengah dan semua pensyarah di Politeknik Ungku Omar diberikan kesihatan yang baik, ditingkatkan kesabaran dan dipermudahkan segala urusan dalam mendidik anak-anak.. Tak lupa juga buat semua guru-guru yang telah meninggal dunia.. Al-fatihah buat semua.. Semoga segala ilmu yang pernah dicurahkan menjadikan asbab untuk mempermudahkan urusan mereka 'disana'.. Al-fatihah..

Image result for al-fatihah





Resipi ESP Shaklee Yang Betul Dan Sedap..

Mesti ramai yang tercari-cari resipi ESP Shaklee kan.. Eda pon dulu macam tu.. Pernah bancuh ESP Shaklee dengan air kosong dan minum.. rasanya agak susah nak telan masuk ke dalam tekak.. hehehe.. lepas tu eda cuba masukkan macam-macam.. 


Dan akhirnya eda suka bila ESP Shaklee dibancuh bersama dengan Performance Drink.. Serius sedap kalau dapat goncang bersama dengan ais.. Dan disebabkan eda ni masih menyusukan anak, maka eda tambah kan lagi dengan Alfalfa.. Alfalfa ni bagus juga untuk membanyakkan susu badan juga tau.. Sesuai sangat untuk diminum pada bulan Ramadhan nanti..

Tapi kat entry ni eda nak share kat korang yang ESP Shaklee ni bukan boleh dibancuh dengan Performance Drink saje tau.. Kita boleh pelbagaikan.. dan pastinya ianya berkhasiat dan mengeyangkan.. 

Jom tengok resipi ESP Shaklee kat bawah ni.. mungkin korang berkenan nak buat.. yang pastinya semua resipi ni buat eda rasa terliur-liur..  sslluurrppppp..



















Ni baru sebahagian je.. banyak lagi yang boleh kita buat sendiri mengikut citarasa.. tepuk dada tanya hari..

Semoga bermanfaat ya..  

Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D







The Shaklee difference by CEO Roger Barnett

Ramai orang yang eda jumpa masing-masing tertanya-tanya apa yang bestnya produk Shaklee ni??? sampaikan kadang kala stock tak sempat nak melekat kat tangan.. baru restock dah habis.. pelik kan.. 

Jom kita dengar dan saksikan sendiri apa yang CEO Shaklee Roger Barnett katankan tentang produk Shaklee.. 



Dah dengar dan tengok sendiri kan apa yang CEO Shaklee beritahu.. Ya di Shaklee kita nak orang hidup lama dengan sihat.. bukan setakan setahun dua je.. Malah kita nak orang hidup dengan sihat sapai 50 tahun akan datang.. Sebab tu eda suka sangat nak share pasal Shaklee, sebab eda tahu yang produk Shaklee bukan produk yang jenis suka-suka bancuh sendiri kat rumah.. bukan produk yang sekali makan nampak kesan cepat tapi akhirnya akan merana seumur hidup.. produk Shaklee memang tak sedap dimulut, tapi sedap dibadan.. tanya la sesiapa pon yang pernah makan dan rasa sendiri.. mesti akan katakan perkara yang sama juga.. 

Ramai juga yang tanya dalam banyak-banyak produk Shaklee produk yang mana boleh memberikan kesihatan yang menyeluruh?? Eda memang tak boleh nak menidakkan hal ini, tak lain tak bukan VIVIX memang terbaik.. Vivix ni nampak je warna merah macam sirap rose, tapi bukan sebarang sirap tau.. google je la pasal vivix, memang banyak sangat kelebihan yang boleh korang tahu.. 

Nak order sendiri boleh klik --> VIVIX atau boleh hubungi eda sendiri.. Untuk Vivix FREE POSTAGE ke seluruh Malaysia.. 


Semoga bermanfaat ya..  

Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D






Nutrition Forum on Why Supplement?

Dah lama eda perhatikan yang kita orang Malaysia masih lagi takut-takut nak makan supplement.. Ada yang cakap kalau makan supplement nanti jadi gemok.. kalau makan supplement nanti selera makan menjadi-jadi.. kalau makan supplement susah nak telan sebab supplement tu besar gabak.. dan macam-macam lagi alasan yang akan kita dengar..

Tapi kita masih tak perasan atau lupa yang makanan yang kita makan sehari-hari itu juga sebenarnya tak sihat untuk tubuh badan kita.. sebab apa?? sebab kadang kita makan masak lemak setiap hari..

Jom kita tonton forum tentang nutrisi ni.. Mungkin akan merubah persepsi anda terhadap supplement atau makanan tambahan ni..



Dah habis tonton?? ye.. setiap orang mesti ambil supplement.. lebih-lebih lagi buat ibu hamil dan ibu yang menyusu.. memang sangat penting..

Buat kaum adam yang kata dah cukup nutrisi tu pula, eda nak tekankan disini yang sayur-sayuran yang kita makan itu juga sangat terdedah kepada racun perosak yang mungkin kita semua tak tahu pon kewujudan racun tersebut pada sayuran yang kita makan saban hari..

Anda masih mencari alasan untuk katakan TIDAK kepada supplement?? Hidup cuma sekali.. manfaatkan kehidupan kita yang tak akan ada peluang kedua ini..

Semoga bermanfaat ya..  

Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D


Sebab Zizan Geng iReach Jadi Gila Pantun..

Adudu.. Eda masih tak boleh nak move on dari Shaklee Convention minggu lepas.. Apa tak nya, Zizan Razak pon ade datang sama-sama nak memeriahkan convention hari tu.. 


Haaa.. jangan tak caye tau, Zizan pon ada makan Vitamin C Shaklee juga.. patut la kulit die lebih elok kalau nak berbanding masa mula-mula beliau menceburkan diri dalam industri hiburan ni.. 

DAN disebabkan Zizan ni la kami dari group iReach jadi gila berpantun dalam group.. 

Tengok la pantun-pantun derang ni.. Bagi pantun siap ada gambar background..


Ni pengaruh dari anak la ni.. lagu bangun pagi gosok gigi..


Ni mesti yang tulis pantun tengah bermusafir nak ke Batu Pahat.. Mungkin dia dari Bagan Datuk nak ke Batu Pahat dan singgah ke Subang Bestari agaknya..


Pasal rokok pon ade.. Time gawat-gawat ni elakkan la dari membeli rokok ye dak.. sayang je duit tu dibakar.. dan memudaratkan diri sendiri juge..



Ni pulak pasal beli anggor berkati-kati.. tapi orang sekarang pakai timbang kati lagi ke?? rasanye semua dah tukar ke kilogram kan..


Tengok gambar pon dah tau yang orang ni sukakan alam sekitar... sukakan hutan yang hijau..


Yang ni macam pantun dari suri rumah.. ye la kalau bukan sebab guruh bedentum, mesti kita pon kelam kabut nak angkat kain di jemuran ye dak.. hehehhe..

Tapi korang perasan tak yang semua pantun ni cerita tentang Vivix.. Haaa..sebab Vivix ni memang sangat bagus kalau kita dapat telan sehari satu sudu tau.. tak banyak pon.. satu sudu je dah ok.. kalau korang tak caye, try la google.. mesti banyak manfaat Vivix yang korang boleh dapat..

Berminat nak beli?? klik je kat sini--> BELI VIVIX dan boleh terus ikut arahan yang diberikan.. 

Semoga bermanfaat ya..  

Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D