7 Kesan Kekurangan Kalsium Kepada Tubuh Badan Kita..

Related image


Bila kita sebut pasal kalsium, apa yang terlintas di dalam kepala adalah susu.. Betol tak?? Selalunya kita lihat kanak-kanak saja yang ditekankan untuk ambil kalsium yang mencukupi kerana mereka sedang membesar. Tetapi buat orang dewasa, kita juga perlukan kalsium juga untuk kesihatan tulang, jantung, saraf dan pembekuan darah.. 

Anda tahu tak yang sebenarnya kalau badan kita kurang kalsium apa yang akan terjadi??


7 KESAN KEKURANGAN KALSIUM KEPADA TUBUH BADAN YANG PATUT KITA TAHU.


1. Kejang otot. 
Image result for kejang otot
Gejala ini boleh dikatakan sebagai akibat kekurangan kalsium, dalam gejala awal ini biasanya otot akan terasa sakit, terutama di bagian peha, lengan, dan ketiak saat digunakan bergerak atau beraktiviti luar.

2. Tulang tidak kuat.

kalsium ialah nutrisi utama untuk tulang, kerana komponen utama pembentukan tulang adalah kalsium.
Sekiranya anda tidak mendapat cukup kalsium dari makanan maka akan anda memiliki risiko besar mengalami osteoporosis terutama di usia yang kian meningkat.
Saat tubuh kita kekurangan kalsium maka tubuh akan mengambil kalsium dari tulang, gigi atau organ lain. Hal ini menyebabkan tulang menjadi lebih rapuh dan kehilangan kekuatannya.
tulang

3. Mudah dijangkiti virus
Image result for bakteria jahat
Kalsium membantu melindungi tubuh dari serangan virus dan bakterai jahat.  Sehingga jika anda mengalami kekurangan mineral ini maka tubuh akan menjadi lebih senang dijangkiti  penyakit terutama penyakit yang diakibatkan oleh virus dan bakteria seperti flu,  dan hepatitis.

4. Mengakibatkan kejang. Gejala yang paling akut hipokalsemia adalah kejang. Kerana kalsium diperlukan tubuh untuk fungsi neurologis dan pengembangan, kekurangan kalsium dalam darah juga dapat menyebabkan kerosakan pada otak.
kaki cramp
Gejala hipokalsemia ini biasanya sangat sulit dikesan terutama pada bayi. Sebab itu ibu mengandung dan menyusukan digalakkan untuk mengambil kalsium secukupnya.  

5. Insomnia
Image result for insomnia
Jika anda tergolong orang yang sukar untuk tidur mungkin anda termasuk diantara orang yang mengalami kekurangan kalsium. Di atas sudah dijelaskan bahawa salah satu manfaat kalsium adalah mengoptimakan fungsi saraf, sehingga saat tubuh anda tidak mendapatkan cukup kalsium maka beberapa organ penting seperti jantung juga boleh terganggu sehingga menyebabkan susah tidur

6. Gangguan fungsi saraf.
kekurangan kalsium dapat menyebabkan melemahnya otot dan degupan jantung yang tidak teratur. Hipokalsemia (rendahnya tingkat kalsium dalam darah) dapat menyebabkan kebas atau mati rasa pada jari-jari.
13912442_1356864730998190_1055564580450786035_n

7. Kekurangan kalsium juga dapat mengakibatkan tekanan darah rendah yang sering berlaku kepada ibu-ibu hamil..
s
Berikut adalah jumlah keperluan kalsium harian yang perlu di ambil bagi setiap lapisan umur
download (6)


Apa yang eda buat untuk dapatkan kalsium setiap hari?? 

Eda ada amalkan susu segar tapi terasa macam tak mencukupi.. Jadi eda ada ambil Ostematrix Shaklee..


Image result for kalsium





Semoga bermanfaat ya..  

Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D






Kencing Tak Lawas Mungkin Berpunca Dari Prostat Bengkak..

Ada tak terjadi kepada ahli keluarga anda atau suami anda sendiri mengalami kencing yang tersekat-sekat atau tak keluar habis? Kadang kala boleh menyebabkan selalu mengulang ke bilik air dan mengganggu waktu tidur kerana kerap perlu pergi ke tandas..

Ya, inilah yang dikatakan kencing tak lawas.. Ini terjadi apabila tidak keseluruhan air kencing dapat dikeluarkan dalam satu masa dan di dalam pundi kencing masih ada baki yang belum keluar.. oleh itu ia menyebabkan tidak puas kencing dan perlu membuang air dengan kerap..

Related image

Antara punca kencing tak lawas untuk orang lelaki adalah seperti berikut:

- Berlaku jangkitan pada kelenjar prostat
- Bengkak pada bahagian prostat
 - Kencing kotor disebabkan jangkitan kuman pada pundi kencing
- Ada batu pada punci kencing
- Kanser prostat
- Pernah berlaku kecederaan saraf tulang belakang
- Masalah saraf yang disebabkan oleh penyakit multiple sclerosis
- Otot pada punci kencing yang lemah
- Kanser pundi kencing

Punca paling utama memang sukar diketahui, melainkan berjumpa dengan doktor dan membuat pemeriksaan untuk kenalpasti punca sebenar. Kalau dah tahu punca sebenar barulah mudah untuk kita merawat masalah ini..


Namun, bila kita lihat antara punca kencing tak lawas diatas, prostat bengkak adalah antara penyebab yang paling nampak banyak kaitannya dengan masalah kencing tak lawas dikalangan lelaki.


Apa itu prostat?

Image result for prostate

Prostat adalah kelenjar yang terletak berdahapan dan di bawah pundi kencing. Kelenjar ini mengelilingi uretra iaitu saluran yang menyalurkan air kencing keluar.



Apabila umur semakin bertambah, kebanyakan lelaki mengalami kelenjar prostat membengkak terutamanya bila mereka sudah berusia emas. Prostat membengkak tetapi ia bukan kanser.

Ia terjadi apabila berlaku perubahan dalam pembuangan air kencing..



Jika ada ahli keluarga atau suami anda alami tanda-tanda kencing tak lawas, sebaiknya lakukan pemeriksaan dengan doktor. Hal ini agar punca utama dapat dipastikan bahawa ianya betul atau tidak yang kencing tak lawas itu berpunca dari pembesaran kelenjar prostat dan bukan kanser prostat.

Tetapi kita perlu tahu membezakan kencing tak lawas dengan kencing kerap kerana bagi pengidap kencing manis juga akan alami kerap kencing. Kerap kencing tak semestinya kencing tak lawas, kerana jika kerap kening kerana kencing manis, jumlah kencing adalah banyak untuk tiap kali buang air. Ia berbeza dengan kencing yang sediki-sedikit seperti kencing tak lawas. Perlu tahi beza kedua-dua itu ya..


Amalan yang boleh dilakukan untuk mengurangkan ketidakselesaan kencing tak lawas adalah seperti berikut:

- Kurangkan minum pada waktu malam
- Kurangkan pengambilan alkohol, kafein seperti teh, kopi, coklat dan minuman ringan.
- Kosongkan pundi kencing setiap kali mambuang air. (cuba ya)
- Elakkan dari menangguh-nangguh membuang air kencing
- Elakkan berada dalam persekitaran yang sejuk.


Supplement untuk lelaki kencing tak lawas..



- Sumber antibakteria dan antibiotik semulajadi. Baik untuk mencegah jangkitan kuman, fungus dan kulat.





- Membantu buang angin lebihan dalam usus. Ia juga dapat mengurangkan rasa loya dan kembung perut. Pudina dan halia dibunakan secara tradisional untuk merawat Sindrom Gangguan Usus (IBS)




- Sumber serat untuk melawaskan penghadaman, kurangkan bengkak air (water retention) dan kawal kandungan air dalam badan..



Semoga bermanfaat ya..  

Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D


Beli 3 Botol Ostematrix Dapat LESS 5% dari 18-20 Oktober 2017..

Wahh.. kejutan apakah ini??? Serius terkejut bila dapat tahu pasal 3-Day Special ni..


Macam tak percaya je rasa bila dapat tengok notis ni petang tadi.. 

Sempena Hari Osteoporosis Sedunia, Shaklee Malaysia sangat berbesar hati nak buat promosi tiga hari dari 18-20 Oktober 2017 ini dengan beli 3 botol Ostematrix dan anda berpeluang dapat LESS 5%.. Seronoknyaaa.. jimat banyak ni.. boleh la buat stock sebab eda memang peminat tegar Ostematrix ni dari dulu.. Orang kata lebih baik mencegah dari pengubati.. eda tak nak la dah masuk usia 50an nanti dapat penyakit tulang pulak.. 

Image may contain: text

Sebab apa eda katakan yang bila umur meningkat ke 50an boleh sakit tulang, ia adalah kerana ada kajian yang telah dilakukan, seorang darpada tiga orang wanita akan mengalami masalah Osteoporosis.. 


Image result for osteoporosis

Osteoporosis adalah berkurangnya kepadatan tulang dan dan jaringan tulang yang terjadi secara perlahan. Sebab tu kita perlu mencari sumber makanan yang banyak kalsium agar tulang kita kekal kuat hingga ke usia emas.. 


MANFAAT OSTEMATRIX SHAKLEE ADALAH

1. Menguatkan Tulang - Kalsium menghalang osteoporosis, menguatkan kuku, kerangka, gigi, sistem saraf. Ia juga merawat tulang retak, osteomalacia (rickets dewasa), kuku rapuh, eczema, kekejangan, gusi berdarah dan merangsang darah untuk memekat.

2. Memperbaiki kekejangan dan kebas-kebas - Pengambilan 600mg kalsium sebelum tidur akan memperbaiki kebas-kebas, kekejangan, sakit sendi dan arthritis

3. Meringankan stress - Ianya mengimbangi tekanan darah, memelihara denyutan jantung, impuls saraf, penenang saraf, menggalakkan tidur selesa, memperbaiki jantung berdebar, gementar, mimpi buruk dan stress. Juga memperbaiki depresi, mood swing, sakit kepala dan pitam.

4. Memperbaiki masalah haid - Kajian menunjukkan dengan pengambilan 1000mg kalsium dan magnesium serentak meringankan sakit waktu haid dan membantu membuang air kecil.

5. Pengalkalian tubuh - Kalsium adalah mineral alkalin, dan ianya berkesan memastikan imbangan pH tubuh. Ianya juga menghalang obesiti diwaktu umur tua. 
Tambahan pula kalsium membantu sel menyerap nutrien dan merangsang detoksifikasi.

6. Memperbaiki hiperaktiviti perut dan gastrik.



Baru eda perasan yang promosi ini adalah untuk ahli Shaklee sahaja.. Jom jadi ahli Shaklee agar anda juga dapat merasai banyak kebaikan dengan Shaklee..



Semoga bermanfaat ya..  

Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D



Penghantaran Produk Shaklee Akan Lewat Sedikit..


Ya, merujuk kepada notis diatas, pihak Shaklee akan melewatkan sedikit penghantaran pesanan anda jika anda membuat pesanan selepas jam 4 petang pada 16 Oktober 2017.. 

Ini adalah kerana pada 18 Oktober 2017 (Rabu) adalah hari cuti umum untuk perayaan Deepavali..

Oleh yang demikian, eda sebagai pengedar Shaklee ingin mengucapkan Selamat Menyambut Deepavali buat pelanggan yang beragama Hindu dan selamat bercuti..

Image result for Happy deepavali


Semoga bermanfaat ya..  

Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D



Shaklee Master Recognition Rally 2017..

Masih ingat dengan entry eda sebelum ni?? ya tentang master celebration tu..


Alhamdulillahh.. berakhir sudah Master Celebration untuk Master Adilah dan suami.. 

Serius eda rasa dah macam air bah yang nak mengalir keluar dari mata apabila Master Adilah dan suami memberikan ucapan tadi.. 

Mencapai rank tertinggi dalam Shaklee bukan kerja mudah.. banyak dugaan, cabaran dan air mata yang mengalir.. 

Apa-apa pon tahniah diucapkan..


Ni gambar sebelum masuk ke dewan tadi.. kene register dulu dan eda nak buat health checkup.. FREE aje.. heheheh..



Ni la sebagian daripada keputusan health checkup eda.. dan dari keputusan ini eda dapat tahu yang vitamin apa yang perlu ditambah lagi demi mencukupkan nutrisi dalam badan.. maklum saja lah umur pon dah semakin meningkat.. tahap metabolisma pon dah semakin berkurang.. Jadi lepas ni tak de la orang yang bercakap kita makan vitamin secara mengkhinzir buta.. kita makan atas nasihat pakar nutrisi Shaklee sendiri.. Sebab tu bila ada program dari pihak Shaklee kita perlu ikut.. bukan berbayar pon kan.. kalau kat hospital ni ngah berapa la kene caj..



Yeayy.. tahniah sekali lagi buat Master Adilah.. kalau nak tengok betapa meriahnya sambutan keraian ni anda boleh klik saja #ShakleeMasterRecognitionRally di facebook anda..


Selfie pon dapat hadiah tau.. waktu ni sempat selfie sebelum masuk ke dewan.. boleh post ke fb dan kalau ada orang like lebih dari 20 dan share lebih dari 5 berserta #ShakleeMasterRecognitionRally dan #iloveshaklee pon layak dapat tempat letak vitamin.. best kan.. 




Ni waktu last sebelum nak balik tadi.. sempat selfie waktu orang lain serbu pentas nak ambil gambar bersama master kesayangan mereka.. doakan eda pon dapat naik pentas tu tahun 2018 nanti ya.. aminn.. 


Semoga bermanfaat ya..  

Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D



Jemput Datang Beramai-ramai Ke Master Recognition Rally..



Jemput ramai-ramai ke Hotel Pulman Putrajaya Lakeside pada 14 Oktorber 2017 ni ya.. Ada Master Celebration buat pengedar Shaklee yang dapat mencapai rank Master dalam Shaklee bermula jam 2 petang hingga jam 4 petang..

Semua dijemput hadir.. Samada ahli atau bukan memang sangat dialukan-alukan.. 

Selain dari meraikan mereka yang naik rank Master ini, pihak Shaklee juga ada mengadakan pemeriksaan kesihatan (health checkup) dari jam 12tghari hingga jam 2 petang.. secara percuma buat semua yang datang pada hari tersebut.. Apa yang menarik pemeriksaan kesihatan ini adalah PERCUMA!!!

Apa-apa pon eda ucapkan beribuu tahniah buat Master Adilah dan suami diatas pencapaian yang diperolehi..

Kita jumpa di sana ya.. =)







Nutriferon Kehabisan Stock.. (Update 13 Oktober 2017)


Buat pengetahuan semua bekalan stock nutriferon sudah TIADA buat semantara waktu.. 

Stock baru dijangka akan semula pada pertengahan Januari 2018..

Sekian harap maklum..
.
.
.
Alahai.. bila eda bace ja notis dari Shaklee ni rase sedih betul..

Nutriferon ni antara salah satu produk kegemaran eda sekeluarga.. Selalunya kalau eda atau anak-anak rasa dedor (tak sedap  badan macam nak demam) memang akan ambil satu nutriferon tu makan.. Alhamdulillah kurang la sikit rase nak demam tu..

Rasa die pon sedap.. anak-anak kata rase macam gula merah.. hehhehe.. rasa manis sape tak suka kan.. 

Mujur la ada lagi stock kat rumah ni.. Nampak gaya memang tak jual la kalau ada orang nak beli.. Kena la utamakan keluarga sendiri.. 

Tapi janga risau, bulan Jan 2018 bulan lama pon.. lebih kurang dalam dua bulan setengah saja kan.. 

InsyaAllah kalau stock dah masuk eda akan war-warkan di sini.. 



Semoga bermanfaat ya..  

Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D




Selamat Berjaya Untuk Semua Pelajar PT3..


Ya hari ni 9 Oktober 2017 bermulalah peperiksaan Pntaksiran Tingkatan 3 (PT3).. 

Tiba-tiba teringat kembali zaman eda ambil PMR dulu.. Punya la bersengkang mata study untuk PMR di asrama.. Rasa mahu putarkan kembalik ke zaman itu.. Terima kasih buat semua rakan-rakan dan kakak-kakak senior yang banyak membantu..Tak lupa juga buat guru-guru.. Dah ada yang jadi arwah pon guru yang mengajar eda dulu.. Semoga mereka ditempatkan bersama orang-orang yang soleh..

Apa-apa pon akak eda nak ucapkan selamat menjawab dengan baik untuk peperiksaan PT3 ni buat semua yang pelajar tingkatan 3.. Buat sebaik mungkin.. Jangan lupa doa, mintak ampun dengan ibu bapa dan study smart ya.. InsyaAllah dipermudahkan oleh-Nya.. aminnn..




Set Keperluan Harian/Daily Essential Set..


Bila kita bercakap tentang kesihatan semua orang pon tak nak sakit.. Semua orang pon tak mahu dihinggapi penyakit.. Dan semua orang juga mahu bangun pagi dan merasa segar bugar.. Ditambah pula dengan kulit yang cantik dan sihat.. Pastinya ia menjadi bonus yang berganda buat kita..

Hari eda nak beritahu tentang vitamin apa yang sepatutnya anda ambil setiap hari..  



Ya, sepatutnya set ini anda harus ambil setiap hari, kerana ia dapat mengisi lompong-lompong nutrisi yang kurang dalam tubuh badan kita.. 

Kenapa eda katakan ia lompong? Ianya menjadi lompong apabila kita tidak mengambil makanan yang yang cukup semua nutrisi.. tidak mengikut piramid makanan salah satu sebab.. Anda dah mengikut permid makanan atau makan dengan suku-suku separuh namun tahukah anda yang sayur dalam hidangan kita tersebut telah disembur racun serangga agar tampak lebih cantik dan segar.. Walhal ianya penuh dengan racun.. takut bukan.. ya eda sendiri makan sayur tetapi masih juga ragu-ragu.. Oleh sebab itu eda ambil juga makanan tambahan agar apa yang terkurang dapat diatasi..

Nak tahu set ni terdiri daripada apa?? jom kita lihat..


Set ini terdiri daripada:


Vita C PlusVitamin C semula jadi untuk kesihatan gigi, gusi, tulang, kolagen dan hampir kesemua elemen yang membentuk tubuh badan kita.


Omega GuardMembekalkan spektrum luas tujuh asid lemak penting omega-3 bergred farmaseutikal dan dilengkapi dengan proses penyulingan proprietari molekul tiga peringkat.


Vita LeaMemberikan 28 vitamin penting dan mineral utama untuk menyokong kesihatan dan kesejahteraan optimum.


B ComplexVitamin B memainkan peranan penting untuk fungsi tubuh kerana ia membantu menukar makanan kepada tenaga untuk sel-sel anda.


ESPMakanan lazat yang kaya dengan kalsium and protein.
Protein soya membantu mengurangkan kolesterol.
Nota: Jumlah protein soya yang disyorkan untuk memberikan kesan penurunan terhadap kolesterol darah adalah 25g sehari.

Nak order mudah saja.. anda boleh hubungi eda atau boleh beli sendiri dengan klik sahaja butang order dibawah ini..



Semoga bermanfaat ya..  

Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...