Punca Kolestrol Banyak Dalam Badan..

Entry kali ni Eda nak share tentang macam mana kolestrol boleh banyak dalam badan.. Korang tau tak berapa paras kolestrol korang? Ade yang dah pergi buat checkup? atau ada yang memang tak ambil tau pon tentang paras kolestrol dalam badan sendiri.. 

Korang tau tak dianggarkan lebih dari 6 juta rakyat Malaysia mempunyai paras kolestrol yang tinggi..  Banyak kan angka tu..



Mengikut statistik juga 1 daripada 3 orang dewasa di Malaysia mempunyai paras kolestrol yang tinggi.. Kolestrol yang tinggi ini sesiapa sahaja boleh alami tanpa mengira usia.. Perkara ini sudah pun menjadi serius kerana ia boleh meningkatkan risiko penyakit jantung.. Dan tahukah anda bahawa penyakit jantung juga merupakan pembunuh no satu di Malaysia.. Lebih tinggi paras kolestrol maka lebih tinggi risiko penyakit jantung yang akan korang hadapi.. 

Dibawah ini Eda ada nyatakan serba sedikit tentang beberapa punca kolestrol tinggi yang mungkin boleh dijadikan panduan buat korang..


1- Berat badan..


Berat badan yang agak berlebihan dapat meningkatkan trigliserida dan ia juga mengurakan HDL (kolestrol baik)


2- Diet


Antara penyebab kolestrol yang tinggi adalah makan lemak tepu yang terlalu banyak.. Makanan yang datang daripada haiwan adalah penyumbang kepada makanan lemak tepu ini.. Antara makanan yang dikatakan lemak tepu ini adalah seperti daging, lembu, mentega dan keju.. Makanan yang dibungkus dan mengandungi minyak kelapa, minyak sawit atau mentega koko berkemungkinan mempunyai lebih banyak lemak tepu.. Selain dari itu, kita juga akan mendapat lemak tepu dalam marjerin, lemak sayuran, kentang goreng, bunger cheese dan makanan ringan yang lain..

3- Umur dan jantina..
Tahap kolestrol kita secara semulajadi mula meningkat selepas kita mencapai umur 20.. Kadar kolestrol lelaki secara umumnya akan mendatar selepas umur 50 tahun.. Untuk wanita pula paras kolestrol berada agak rendah sehingga menopaus.. Kemudian mereka meningkat kepada tahap yang sama seperti lelaki..

4- Kadar aktiviti anda..


Kurang melakukan senaman (aktiviti fizikal) boleh meningkatkan LDL (kolestrol tidak baik) dan bolehmengurangkan HDL (kolestrol baik).. Boleh tak korang bayangkan kalau korang kat office cume duduk depan komputer, lepas tu balik rumah pulak sambung duduk depan tv tanpa ada apa-apa aktiviti? Apa agaknya yang terjadi pada kesihatan kita agaknya ya??

5- Sejarah keluarga..
Kalau ahli keluarga korang memang ada kolestrol yang tinggi, kemungkinan besar juga korang pon boleh ada paras kolestrol yang tinggi..

6- Kesihatan secara menyeluruh..
      Cuba untuk tidak skip pemeriksaan kesihatan setiap tahun, dan kene pastikan kita mendapat penjelasan tentang risiko penyakit jantung.. Penyakit kencing manis atau hipotiroidisme juga boleh menyebabkan kolestrol yang tinggi.. Jadi jangan skip pemeriksaan  kesihatan untuk tubuh badan korang setiap tahun okeh..

7-Merokok..


Memang dah lama orang tahu bahawa merokok memang tabiat yang buruk dan dengan merokok boleh mengurangkan kolestrol baik dalam badan.. Hati-hati ya kerana ia juga boleh membunuh anda..




Kolestrol tinggi tapi tak tau nak buat apa??

Phytocol-ST - Bantu menghalang kolestrol jahat masuk ke dalam darah.
Omega - Bantu membakar kolestrol jahat yang terlepas dari halangan Phytocol.

Jom cuba..


Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥eda83.blogspot.com
♥www.facebook.com/edaejaishop


Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D






Seronoknya Menjadi Ahli Shaklee..


Dah lama rasanya Eda nak share kan kat kawan-kawan tentang betapa seronoknya berniaga dengan Shaklee.. Eh jangan salah faham, kalau nak jadi ahli untuk makan sendiri dan makan untuk ahli keluarga pon boleh.. sangat dialu-alukan.. tak de salah pon kalau nak jadi ahli untuk makan sendiri..

Eda suka jadi ahli Shaklee sebab beberapa perkara seperti dibawah.. korang mesti nak tau kan..

1- Yuran yang rendah..
Yuran serendah RM65 + 6% GST = RM68.90
postage RM10 + 6% GST = RM10.60
Total RM79.50

(Yang postage tu pihak Shaklee akan poskan member kit. Kalau korang beli barang boleh la jimat duit postage sebab Shaklee akan poskan sekali dengan vitamin yang korang order dan sekali dengan mamber kit (beg hitam tu))

2- Keahlian Seumur hidup..
Ye..Keahlian seumur hidup.. tak perlu nak renew tiap-tiap tahun Sekali bayar je yuran keahlian mase mula2 join. Pas tu tak perlu bayar lagi.. hanya banya untuk beli barang Shaklee sahaja.. best kan.. 

3- Bonus bulanan..
Ini pon best juga.. sape nak bagi duit buta-buta cam tu je kan.. Bonus ni akan dibayar terus masuk dalam akaun bank atau korang boleh pilih untuk dapat cek. Setiap pertengahan bulan akan masuk bonus apabila cukup point.. (UV bulanan lebih dari 150UV)

4- Diskaun Keahlian Yang Hebat..
Dengan menjadi ahli kita boleh dapat jimat 20%-25% .. kalau tak jadi ahli kene la beli ikot harga retail.. tak dapat beli dengan harga ahli.. jimat banyak ni..

5- Tak Perlu Pergi Ke Branch..
Ye kalau nak beli barang Shaklee tapi rumah korang jauh dari mana-mana cawangan Shaklee yang ade kat seluruh Malaysia ni, korang tak perlu nak turun naik bas pegi branch Shaklee.. Tak perlu risau sebab Shaklee dah sediakan banyak perkhidmatan dan memudahkah untuk korang membeli.. 

Antaranya adalah dengan:

1.Membuat order dengan menggunakan web Shaklee2u.com.my..

2. kedua korang boleh buat order melalui smartphone.. masing-masing ade smartphone kan.. install je app My Shaklee.. semua ada kat dalam tu..

3. dan yang ketiga boleh buat order dengan telefun sahaja mana-mana branch Shaklee seluruh Malaysia.. sangat mudah.. orang yang tak de intenet dan tak pakai smartphone pon boleh buat order.. yang penting ade debit/kreadit kad..

6- Jemputan Ke Group Khas..
Bimbingan dan sokongan khas dalam group ekslusif.

7- Menjana Income..
Berpeluang menjana income 2-5 angka setiap bulan..

8- Bimbingan kelas Offline / Online..
Tunjuk ajar dari sifu yang berpengalaman..


 Anda boleh join jadi ahli untuk berniaga atau hanya untuk makan sendiri.. jangan risau, tiada paksaan untuk anda berniaga.Semuanya terletak ditangan anda.. 


 Jangan segan silu untuk menghubungi saya untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥hidawati.kadiso@gmail.com
♥eda83.blogspot.com
♥www.facebook.com/edaejaishop


Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D




Bagaimana Otak Berfungsi??




"Lebih banyak sel otak berhubung, lebih cepat pembelajaran berlaku" macam pernah dengar je kan kan tv.. hehehhe.. Iklan susu Anmum..

Korang nak tau tak macam mana sel-sel otak kita berhubung??

Sebenarnya sel-sel otak kita tidak bersambung secara terus.. Diantara sel-sel otak ini (dipanggil neuron) ada satu ruang yang disebut sebagai synapse. Di synapse inilah berlakunya permindahan neurotransmitter dari satu neuron ke neuron yang lain..


Bagaimana jika neurotransmitter ini tidak boleh melepasi synapse ke neuron-neuron yang lain? Maka terjadilah seperti talian internet ataupun talian telefon yang terganggu.. Anda boleh bayangkan tak kalau kita sedang berbual dengan seseorang melalui telefon dan secara tiba-tiba ada gangguan. Pada ketika itu pastinya mesej apa yang kita hendak sampaikan tidak kesampaian dan kemungkinan suara yang kita dengar pon seperti suara robot.

Kesimpulannya begitulah yang akan terjadi jika aliran neurotransmitter kita ada gangguan.. Apabila sel otak kita tidak dapat berhubung dengan baik maka kita juga mungkin menjadi tidak berapa betul.. Ala-ala litar pintas gitu.. hehehe..

Bagaimana nak pastikan yang aliran neurotransmitter kita sentiasa lancar??


Amalam kerohanian kita haruslah diisi dengan istiqomah.. Kenapa ya?? Kerana secara scientifically sistem badan kita bergerak sendiri tetapi sebenarnya ada sesuatu yang menjaga disegenap inci badan kita. Siapakah yang menjaga?? Ya malaikat-malaikat yang menjaga aliran darah, degup jantung dan segala pergerakan dalam sistem badan kita. Jadi kita perlulah melakukan amalan rohani agar sistem dalam badan kita benar-benar sihat.

Kemudian kita perlu juga bekalkan otak kita dengan nutrien.. Ya makanan bukan hanya untuk mengenyangkan perut, tetapi makanan juga mesti ada yang memberikan manfaat buat otak juga.. Dan anda juga harus faham bahawa makanan untuk otak bukan hanya Omega Guard semata-mata.


1) Protien (ESP) - Protien ini bagus untuk membina neuron dan neurotransmitter. ESP ini juga mempunyai asid amino di mana ia boleh menjaga neuron dan saraf agar sentiasa peka.


2) Vitamin C - Menjaga sel-sel otak dari rosak.. (anda boleh bayangkan tak kalau sel otak rosak?? kemungkinan besar keseluruhan otak boleh rosak)


3) B-Complex - Berfungsi untuk menjaga neurotransmitter.



4) Lecithin - Mengandungi phosphatidylcholine iaitu precursor untuk neurotransmitter. Ia dapat membantu pemindahan neurotransmitter dengan lebih mantap.



5) Omega Guard - mengelakkan agar otak dari menecut. Ya otak juga boleh mengecut..


6) Performance Drink - Melancarkan lompatan neurotransmitter.


Jika anda merasa otak anda agak ting tong sikit, saya sarankan anda makanlah produk-produk diatas. Kalau dah ambil tapi masih ting tong saya sarankan anda tambahkan dos.. heheheh...


 Jangan segan silu untuk menghubungi saya untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥hidawati.kadiso@gmail.com
♥eda83.blogspot.com
♥www.facebook.com/edaejaishop


Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D




  

Batuk Dan Selsema Ketika Hamil..


"Assalamuallaikum doktor. Saya hamil 16 minggu. Saya mengalami selsema. Kepala saya asyik berdenyut-denyut dan saya mengalami batuk berpanjangan. Saya mohon penerangan doktor. Terima kasih"

Walaikummusalam.

Apabila seorang wanita hamil, sistem pertahanan badan akan menjadi rendah. Ini bertujuan untuk melindungi bai dalam rahim, tetapi puan akan lebih mudah terkena jangkitan kuman yang menyebabkan atuk san selsema.

Ini bermakna, ketika hamil sistem pertahanan badan puan menjadi rendah dan demam selsema akan menjadi lebih teruk.

Sesema adalah antara tanda puan diserangppenyakit sinuditis. Antara tanda lain ialah:

1) Sakit tekak.
2) Batuk.
3) Hidung tersumbat.
4) Sakit kepala.
5)Demam.

Bagi wanita yang hamil, saya tidak menggalakkan penggunaan ubat-ubatan kecuali jika ianya perlu dan boleh mengancam nyawa ibu aau bayi dalam rahim.

Mustahil bagi puan melindungi diri daripada virus yang menyebabkan selsema, tetapi puan boleh meningkatkan daya tahan dalam tubuh puan.

Antaranya ialah:

1) Makan makanan yang sihat dan seimbang. Banyakan makan buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Ini akan memberikan sumber mineral dan vitamin antioksidan seperti vitamin C yang dapat memantu melawan jangkitan.

2) Minum banyak air sekurang-kurangnya 1.5 liter dalam sehari. Selain air mineral,, puan boleh minum jus buah-buahan untuk  rehidrasi dan melonggarkan lendiran yang pekat. Cuba kurangkan minuman berkafein atau minuman manis.

3) Berehatlah apabila rasa perlu untuk meminimakan tahap stress puan. Kadar stress yang tinggi akan menyebabkan daya tahan puan bertambah rendah.

4) Bersenamlah. Dengan senaman  ringan kerana ia menggalakkan peredarah darah dalam badan dan membantu anda melawan jangkitan.

5) Jika anda merokok, berhentilah. Jika puan tidak merokok, pastikan rumah puan tiada orang yang merokok dan rumahh tidak dipenuhi habuk.

6) Saya jua menggalakkan puan mengambil multivitamin untuk kehaamilan. Bincanglah dengan doktor puan terlebih dahulu.


Saya selalu memberitahu pesakit saya bahawa rawatan yang terbaik bagi selsema dengan meminum air yang banyak dan berehat apabila anda rasa letih.

Puan juga boleh mencuba kaedah rawatan tanpa ubat.

Untuk hidung tersumbat, cuba kaedah rawatan pernafasan wap. Tambahkan dua atau tiga titik minyak eukaliptus (menthol) seperti vicks dan minyak cap kapak ke dalam satu mangkuk air panas. Tutup kepala puan dengan sehelai tuala dan tundukkan kepala sehinga tuala itu turut melitupi mangkuk tadi. Kemudian , tarik nafas supaya wap panas masuk ke hidung untuk membantu membuka rongga-rongga hidung.

Puan juga boleh membuka air panas di pancuran mandi dan biarkan bilik air itu berwap. Duduk di dalam bilik air selama 10 minit dan bernafas seperti biasa. Seblum itu pastikan bilik air puann bersih dahulu.

Untuk melegakan hidung terrsumbat pada waktu malam atau ketika puaberada di luar rumah, titikkan minak eukaliptus (vicks atau minyak cap kapak) diatas kertas tisu lembut dan hidu tisu itu seberapa kerap yang boleh.

Jika puan mengalami rasa sakit tekak dengan batuk, minum air panas bercamur madu dan lemon. Gula-gula untuk mengurangkan batuk seperti strepsil juga boleh membantu.

Untuk melegakan sakit kepala atau demam, puan boleh ambil paracetamol mengikut dos yang dinasihatkan oleh doktor atau ahli farmasi.

Cuba elakkan menggunakan ubat batuk dan selsema untuk dimakan walauun ia selamat jika digunakan mengikut dos yang ditetapkan.

Walaubagaimanapun ubat titik hidung yang mengandungi oxymetazoline atau oylometazoline selamat digunakan jika kaedah altenatf tidak emberikan kelegaan.

Jika tanda-tanda demam selsema dan batuk puan tidak berkurang selepas beberapa hari, atau puan mengalami rasa sukar bernafas, jumpalah doktor. Mungkin puan mengalami jangkitan yang lebh serius dan memerlukan rawatan lanjut.

Wallahu a'lam..


Dipetik dari blog Dr Zubaidi  dengan entry yang bertajuk Batuk dan selsema ketika hamil.



Saya sangat menyokong dengan fakta yang Dr Zubaidi nyatakan.. Ibu hamil memang memerlukan bekalan makanan tambahan. Jika kita mengalami batuk atau pon selsema semasa hamil memang lain kesannya pada tubuh badan. Maklum sajalah satu orang tapi ada dua badan yang perlu dikongsi segala vitamin dan khasiat makanan yang dimakan.. Tambahan pula usia yang makin bertambah. Hamil pula anak yang ke-tiga atau ke-empat. Daya tahan melawan penyakit pasti menurun. 

Oleh sebab itu juga Shaklee ada menyediakan Set Hamil khas buat ibu-ibu yang sedang hamil..



Anda boleh memilih samada mahukan Set Hamil Trimester 1, atau..





Set Ibu Hamil Cergas, atau paling menjadi rebutan dipasaran..






Terpulang kepada anda set mana yang mahu dan mampu anda miliki.. semuanya terpulang kepada anda.. Yang pasti semuanya baik untuk diri anda dan paling utama sekali ia sangat bagus buat si manja di dalam kandungan anda.. 


 Jangan segan silu untuk menghubungi saya untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥hidawati.kadiso@gmail.com
♥eda83.blogspot.com
♥www.facebook.com/edaejaishop


Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D




 

Kelebihan Omega Guard Yang Belum Anda Tahu..





Ramai orang mengetahui khasiat minyak ikan dan tahukah anda berapa banyak jenama minyak ikan yang dijual di pasaran?? Terlalu banyak kan.. 

Di entry ini eda ada sesuatu yang nak dikongsikan buat semua.. Mungkin ramai dikalangan kita yang masih belum tahu tentang kelebihan Omega Guard dari Shaklee ni..

Jom eda senaraikan satu persatu..




- Mengurangkan risiko darah beku. 


- Mengurangkan risiko insiden serangan jantung.


- Mengurangkan risiko mendapat STROKE (angin ahmar) sama ada jenis ischemia atau haemorrhagic.

- Memberi kesan positif dalam masalah Enzema dan Atopic dermatitis.


- Memberi kesan positif untuk penyakit Asma.

Kajian juga menunjukkan bahawa kanak-kanak yang mendapat tambahan DHA dalam minuman susu mereka akan mengalami masalah hiperaktif yang kurang.

Omega Guard juga membantu dalam perkembangan otak bayi dan kanak-kanak. Susu ibu amat kaya dengan DHA (Omega 3). Oleh sebab itu banyak syarikat pengeluar susu yang menambahkan DHA dalam keluaran susu mereka.

Sumber maklumat : Dr Norman Mohd Norawi


Anda dah tau banyak tentang kelebihan Omega Guard kan.. Apa kata mulai hari ini kita berikan 1-3 biji Omega Guard utuk semua ahli keluarga kita.. 

 Jangan segan silu untuk menghubungi saya untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥hidawati.kadiso@gmail.com
♥eda83.blogspot.com
♥www.facebook.com/edaejaishop


Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D


Mantapkan Sistem Imunisasai Tubuh Badan Dengan Secara Semulajadi..




Untuk mempertahankan badan dari dijangkiti kuman, tubuh badan kita bergantung kepada sistem pertahanan bahan iaitu sistem imun yang mana akan mempertahankan badan kita secara semulajadi. Antara jangkitan kuman yang biasa kita dengar adalah seperti H1N1, SARS, bakteria, demam dan selsema..

Pada zaman yang serba canggih dengan pelbagai makanan ringan dipersekitaran yang tidak berapa baik memang amat sukar untuk kita mengekalkan sistem imun yang sihat. 

Kurang bersenam, tidak cukup tidur, memakan makanan yang diproses dan mengalami tekanan hidup merupakan antara faktor-faktor yang melemahkan sistem pertahanan yang mana kesannya membuat kita lebih terdedah dengan masalah kesihatan.

Tekanan mental dan fizikal memang boleh melemahkan sistem imun dan perkara ini telah pun dibuat kajian. Mari kita lihat beberapa fakta seperti berikut:

- Dijangka peluang untuk anda mendapat kanser adalah 50% menjelang tahun 2017.

- Dalam masa sedekat lalu, kematian disebabkan penyakit berjangkit telah meningkat dua kali ganda.
- Diantara usia 25 hingga 44 tahun, kematian disebabkan penyakit berjangkit telah meningkat enam kali ganda dari sebelumnya.

- Hanya disebabkan keracunan makanan, seramai sejuta orang telah mati setiap tahun.



- Seluruh dunia teleh menggunakan 50 000 tan antibiotik untuk manusia, haiwan dan tumbuhan.



- Satu dari nisbah tiga orang telah mengidap alergi.




- Secara purata kita akan mula mengalami selesema sebanyak tiga kali setahun.


Adakah dengan membiarkan sahaja tubuh badan kita terdedah dengan persekitaran yang begitu akan menyelesaikan masalah sistem imun yang bakal dicerobohi?? Apa yang perlu kita lakukan?? 

Bergantung kepada ubat apabila telah sakit memang patut kita tinggalkan sejak dari awal lagi. Apa yang perlu kita lakukan adalah mencegah lebih baik dari mengubati.


Apa yang boleh kita lakukan untuk mengembalikan kekebalan tubuh badan kita??

Apa yang boleh saya sarankan adalah anda boleh mengambil produk Shaklee untuk mempertahankan sistem imun anda.. antara yang sesuai adalah:



- Ia dapat menguatkan sistem imun dengan menggalak penghasilan interferon semulajadi dalam badan.






Lebih baik juga jika anda perkuatkan lagi dengan mengambil Vitamin C, Garlic dan Zink sebagai agen antioksidan yang mana dapat membantu tubuh badan menyahtoksin semua toksin dan bahan kimia yang boleh mengancam sistem imun tubuh.

Anda tidak perlu gusar kerana semua vitamin diatas adalah selamat kerana ia berasaskan sumber semula jadi, berkesan dan telah terbuksi secara saintifik. Ramai pengguna menggunakan produk Shaklee.. Semoga dengan apa yang saya kongsikan ini kita semua beroleh manfaat.



 Jangan segan silu untuk menghubungi saya untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥hidawati.kadiso@gmail.com
♥eda83.blogspot.com
♥www.facebook.com/edaejaishop


Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D



Bahaya Kanser Dan Faktor Bagaimana Kanser Boleh Berlaku..


Kanser.. Apa yang kita tahu tentang kanser?? Perkataan kanser memang selalu kita dengari dan jangan terkejut kalau saya katakan yang kanser juga merupakan pembunuh no 1 rakyat Malaysia..

Penyakit kanser ni boleh jadi pembunuh no 1 kerana kebiasaanya penyakit kanser ini amat susah untuk dikesan awal kalau kita tak buat pemeriksaan rutin kesihatan.. Sedar tak sedar simptom kanser sudah ada dan itu bermaksud sel kanser sudah merebak.. Pada waktu itu mungkin kanser itu sudah ke peringkat ke 3 atau ke 4 iaitu sudah hampir ke peringkat kanser yang terakhir..



Bagaimana kanser boleh terjadi?? jom ikot eda terangkan satu persatu..

Sebenarnya ada banyak teori bagaimana kanser boleh berlaku, tetapi eda akan ketengahkan tentang 3 teori yang paling popular:


a) Sel dalam tubuh badan kita sepatutnya mati dan akan berganti dengan sel yang baru, tetepi apabila sel-sel yang lama tidak mati, sel baru akan tetap tumbuh dan sel yang tidak mati itulah yang manjadi kanser.

b) Sel badan rosak dan sel-sel yang baru akan copy sel yang rosak ini.. Oleh itu apabila terlalu banyak sel yang rosak dalam badan maka terjadilah kanser.

c) Mengikut sesetengah teori perawatan Islam, kanser adalah disebabkan oleh jin.

Teori (a) dan (b), keadaan sel yang tak berapa betul ini adalah disebabkan oleh banyak faktor. Sebagai contoh seperti radikal bebas, makanan yang terkandung bahan-bahan kimia, penggunan barangan yang mengandungi bahan kimia berbahaya dan sebagainya.


Oleh sebab itu kita memang sangat digalakkan untuk mengambil dan menggunakan barangan-barangan yang berunsurkan organik untuk mengurangkan pendedahan tubuh kita terhadap bahan-bahan kimia yang berbahaya ini. Selain dari itu kita juga mesti konsisten makan suplemen atau makanan tambahan agar segala toksin dan radikal bebas yang masuk ke dalam tubuh badan kita dapat dikeluarkan. Hal ini kerana secara tak langsung kita akan menyedut udara yang bermacam-macam seperti gas beracun, asap dari kilang, asap dari pelbagai kenderaan, jerebu, asap dari pembakaran dan sebagainya.

Untuk teori (c) pula amalan rohani amat dititik beratkan.


Menjaga kesihatan yang baik bukan hanya menjaga pemakanan sahaja. Tetapi amalan rohani kita tinggalkan. Berikut adalah 5 faktor untuk menjaga kesihatan yang baik:

1) Memakan makanan yang sihat dan seimbang.
2) Melakukan aktivit yang sihat seperti bersenam dan sebagainya.
3) Kegiatan sosial yang sihat.
4) Melakukan amalan spiritual yang sihat seperti melakukan amalan rohani dengan melakukan solat sunat, berzikir, mengaji dan sebagainya.
5) Pengambilan suplemen yang konsisten. (mungkin anda boleh mengamalkan Vita Lea, Vita C, B Complex, nutriferon dan Vivix agar kita dapat menghindarkan serangan kanser sebelum melarat)

Tahukah anda yang kita sekarang memang memakan makanan yang sebenar tetapi pada hakikatnya nutrien di dalam makanan tersebut tidak mencukupi. Hal ini disebabkan oleh bermacam-macam kerja teknologi dalam pemakanan ini. Sebagai contoh, sayur yang nampak cantik tetapi ia disemburkan racun serangga untuk mengelakkan dari dimakan oleh serangga. Selain itu kaedah memasak yang salah juga boleh mengakibatkan makanan yang kita makan menjadi makanan yang hanya boleh dimakan sahaja, tetapi bukan makan untuk mendapatkan nutrisi.

Mari kita cuba mengamalkan semua lima perkara seperti diatas agar kita menjadi lebih sihat fizial dan emosi.. Semoga kita semua dijauhkan dari penyakit no 1 yang menyerang secara senyap ini..  


 Jangan segan silu untuk menghubungi saya untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥hidawati.kadiso@gmail.com
♥eda83.blogspot.com
♥www.facebook.com/edaejaishop


Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D






Bagaimana Set Slimming Boleh Membantu Anda Mendapatkan Berat Badan Yang Ideal??


Berat anda berlebihan dan BMI anda juga tidak seimbang?? 

Ramai yang mengalami masalah ini.. baik yang masih muda mahu pon yang telah berumur.. 

Apa yang dapat saya sarankan buat rakan-rakan diluar sana bagaimana untuk anda menurunkan berat badan disamping dengan mengamalkan senaman yang konsisten setiap hari.. 


Bagaimana Set Slimming boleh membantu anda mendapatkan berat badan yang deal??




Lecihin - Menghalang enapan lemak dihati, sirosis hati dan hati berlemak..
- Pemecahan lemak dan kolestrol..
- Menghalang obesiti..
- Mengaktifkan metabolisme sel..
- Meringankan sembelit..



Alfalfa - Boleh mengembalikan kenormalan badan yang berasid..
- Menghilangkan toksin dari badan..
- memperbaiki masalah saluran penghadaman.. seperti kembung, hyperacidity, ulser gastrik, hepatitis dan sembelit..
- Menyingkirkan lemak dan kolestrol..




Herb-Lax - Pembersihan najis yang tersekat..
Merangsang usus untuk percepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat/tersimpan lama dalam tubuh..
- Membantu madalah sembelit..
- Tindakan perbersihan yang lembut boleh menemalikan semula proses semulajadi peergerakan usus..
- Mengempiskan perut..
- Bantu kurangkan/beri kepejalan pada perut.

Set slimming ini bukan sahaja untuk pelangsingan tetapi untuk kesihatan badan kita juga..


 Jangan segan silu untuk menghubungi saya untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥hidawati.kadiso@gmail.com
♥eda83.blogspot.com
♥www.facebook.com/edaejaishop


Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D