Bahaya Kanser Dan Faktor Bagaimana Kanser Boleh Berlaku..


Kanser.. Apa yang kita tahu tentang kanser?? Perkataan kanser memang selalu kita dengari dan jangan terkejut kalau saya katakan yang kanser juga merupakan pembunuh no 1 rakyat Malaysia..

Penyakit kanser ni boleh jadi pembunuh no 1 kerana kebiasaanya penyakit kanser ini amat susah untuk dikesan awal kalau kita tak buat pemeriksaan rutin kesihatan.. Sedar tak sedar simptom kanser sudah ada dan itu bermaksud sel kanser sudah merebak.. Pada waktu itu mungkin kanser itu sudah ke peringkat ke 3 atau ke 4 iaitu sudah hampir ke peringkat kanser yang terakhir..Bagaimana kanser boleh terjadi?? jom ikot eda terangkan satu persatu..

Sebenarnya ada banyak teori bagaimana kanser boleh berlaku, tetapi eda akan ketengahkan tentang 3 teori yang paling popular:


a) Sel dalam tubuh badan kita sepatutnya mati dan akan berganti dengan sel yang baru, tetepi apabila sel-sel yang lama tidak mati, sel baru akan tetap tumbuh dan sel yang tidak mati itulah yang manjadi kanser.

b) Sel badan rosak dan sel-sel yang baru akan copy sel yang rosak ini.. Oleh itu apabila terlalu banyak sel yang rosak dalam badan maka terjadilah kanser.

c) Mengikut sesetengah teori perawatan Islam, kanser adalah disebabkan oleh jin.

Teori (a) dan (b), keadaan sel yang tak berapa betul ini adalah disebabkan oleh banyak faktor. Sebagai contoh seperti radikal bebas, makanan yang terkandung bahan-bahan kimia, penggunan barangan yang mengandungi bahan kimia berbahaya dan sebagainya.


Oleh sebab itu kita memang sangat digalakkan untuk mengambil dan menggunakan barangan-barangan yang berunsurkan organik untuk mengurangkan pendedahan tubuh kita terhadap bahan-bahan kimia yang berbahaya ini. Selain dari itu kita juga mesti konsisten makan suplemen atau makanan tambahan agar segala toksin dan radikal bebas yang masuk ke dalam tubuh badan kita dapat dikeluarkan. Hal ini kerana secara tak langsung kita akan menyedut udara yang bermacam-macam seperti gas beracun, asap dari kilang, asap dari pelbagai kenderaan, jerebu, asap dari pembakaran dan sebagainya.

Untuk teori (c) pula amalan rohani amat dititik beratkan.


Menjaga kesihatan yang baik bukan hanya menjaga pemakanan sahaja. Tetapi amalan rohani kita tinggalkan. Berikut adalah 5 faktor untuk menjaga kesihatan yang baik:

1) Memakan makanan yang sihat dan seimbang.
2) Melakukan aktivit yang sihat seperti bersenam dan sebagainya.
3) Kegiatan sosial yang sihat.
4) Melakukan amalan spiritual yang sihat seperti melakukan amalan rohani dengan melakukan solat sunat, berzikir, mengaji dan sebagainya.
5) Pengambilan suplemen yang konsisten. (mungkin anda boleh mengamalkan Vita Lea, Vita C, B Complex, nutriferon dan Vivix agar kita dapat menghindarkan serangan kanser sebelum melarat)

Tahukah anda yang kita sekarang memang memakan makanan yang sebenar tetapi pada hakikatnya nutrien di dalam makanan tersebut tidak mencukupi. Hal ini disebabkan oleh bermacam-macam kerja teknologi dalam pemakanan ini. Sebagai contoh, sayur yang nampak cantik tetapi ia disemburkan racun serangga untuk mengelakkan dari dimakan oleh serangga. Selain itu kaedah memasak yang salah juga boleh mengakibatkan makanan yang kita makan menjadi makanan yang hanya boleh dimakan sahaja, tetapi bukan makan untuk mendapatkan nutrisi.

Mari kita cuba mengamalkan semua lima perkara seperti diatas agar kita menjadi lebih sihat fizial dan emosi.. Semoga kita semua dijauhkan dari penyakit no 1 yang menyerang secara senyap ini..  


 Jangan segan silu untuk menghubungi saya untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥hidawati.kadiso@gmail.com
♥eda83.blogspot.com
♥www.facebook.com/edaejaishop


Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D


Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...