Promosi Shaklee November 2014 : Omega Guard

Omega Guard dari Shaklee ni memang ramai yang gemarkannya kerana terlalu banyak kebaikan dan Omega Guard ini juga antara produk terlaris dalam rangkaian produk Shaklee..

Bagi penggemar Omega Guard pasti anda tak dapat melepaskan peluang Promosi berganda pada bulan ini..

Taraaaa..



Inilah dia promosi untuk bulan ini Omega Guard Buy 6 Free 1.. boleh Share dengan kawan-kawan satu office, satu kelas, adik beradik, pak cik mak cik.. Sebotol RM136 dengan isi 90 soft gel Omega Guard.. Kalau beli 6 botol hanya RM816 DAN PERCUMA SEBOTOL Omega Guard.. 

Atau.. 



Anda boleh beli 2 botol sahaja dan dapat LESS 5%.. Satu botol RM136.. Kalau 2 botol RM276 (pada bulan lain) Hanya untuk bulan ini sahaja 2 botol RM258.40 sahaja.. dan anda jimat RM17.60..


Jika anda berminat boleh klik pada gambar promo diatas atau terus hubungi saya


Eda Ejai
 Shaklee Independent Distributor [ ID No : 888 102 ]
 Contact No | WhatsApp/SMS :013 3976474
 Email : hidawati.kadiso@gmail.com
 Laman web: edaejaishop.blogspot.com
 Page : http://www.facebook.com/edaejaishop


Nak beli vitamin selain Omega pon boleh.. klik sahaja di gamba eSell dibawah ini..







Wanita, Rahim Dan GLA Complex Berpisah Tiada..




Tak perlu rasanya untuk saya mengetengahkan apa yang telah di'viral'kan oleh masyarakat.. 

Apa yang boleh saya terangkan adalah GLA Complex bukan penyebab kepada berlakunya apa-apa penyakit yang hinggap ke tubuh badan anda.. 

Tetapi disebabkan GLA Complex ini amat senonim dengan kaum hawa, maka di sini saya lampirkan sekali tentang CYSTS RAHIM, FIBROID dan CYSTS OVARI yang di terangkan oleh Dr. Jamie Mc Mannurs M. D., FAAFP Chair, Medical Affairs & Health Education, Shaklee Corporation.


Kalau tak cukup besar boleh klik pada gambar untuk lebih jelas..


Sumber dari laman Facebook Shaklee Malaysia..

Dan surat ini pula ditujukan untuk puan yang mempunyai masalah dengan GLA atau merasakan GLA penyebab rahim bengkak..


Isu viral ini sememangnya dipandang serius oleh Shaklee Corp. Saya bukan ingin menakut-nakutkan sesiapa, tetapi sekiranya kesahihan belom lagi dibuktikan, kemungkinan sesiapa yang gemar me'viral'kan akan berdepan dengan masalah besar.. Sedangkan saman traffic pon gigil tangan nak bayar, ni pulak saman dari gergasi supplement dunia. Betul tak??

Apa yang dapat saya katakan adalah berhati-hati jika anda gemar untuk share apa-apa yang belum tahu kebenarannya

Berikut adalah testimoni GLA Complex yang sahih dan meraka ini adalah antara 70 juta doses GLA Complex Shaklee.. 




Period paid dah hilang..



Senggugut dah tak de..



Cyst kecut.. 



Sesuai juga untuk yang mengalami ekzema..



Cyst kecut dan nak hamil..



Boleh juga dijadikan perancang kehamilan..



Senggugut berkurang..



Menstabilkan hormon..



Jeragat pon boleh hilang dengan GLA..



Alhamdulillah cyst kecut walau pon dah besar 10cm..



Period setelah 25 bulan tak muncul..



period semakin normal dari 15 hari menjadi 5-6 hari..



Untuk Wanita yang tiba masa pre-menopouse pon sangat membantu..




GLA pon boleh hilankan rekahan kat tumit kaki okeh..



Alhamdulillah semuanya dengan izin Allah..

Sebenarnya banyak lagi testimoni dari rakan-rakan saya yang saya masih simpan.. tetapi buat waktu ini eloklah hanya ini dahulu yang saya lampirkan buat tatapan anda..

Apa yang baik saya kongsikan.. dan saya pasti ramai rakan-rakan diluar sana yang amat memerlukan GLA Complex dan bukan GLA Complex sahaja malah banyak lagi produk Shaklee yang amat sesuai untuk anda..


Pengedar Shaklee kawasan Taman Segar, Leisure Mall Cheras, PGA Cheras, Bandar Tun Hussein Onn, KL Sentral dan kawasan berhampiran..

Eda Ejai
013-3976474

Sebarang pembelian boleh dilakukan dengan menghubungi saya.. Jika malu atau segan anda boleh terus klik ke gambar di bawah untuk order.. klik klik aje.. =D














Sambil Menderma Dapat Meal Shakes Percuma..



Saya nak share satu cite best ni.. Buat rakan-rakan yang suka bagi meal shakes kat anak memang sesuai sangat promo bulan ni untuk anda.. Nak tahu sebab apa?? Kerana bulan ni kalau beli 3 meal shakes dapat percuma 1.. Promo biase kene bali 6 baru dapat free 1 kan.. tapi bulan ni lain sikit.. untung kan..

Dan anda juge bertuah sebab kalau beli meal shakes 3 canister ni pihak Shaklee Malaysia ambil 10% dari hasil jualan akan diberikan kepada 2000 keluarga yang kurang berkemampuan selama setahun.. Kat poster atas tu dah diterangkan secara lengkap.. Boleh klik gamba poster tu untuk nampak lebih jelas..

Buat rakan-rakan yang masih tak tahu, artis Rita Rudaini pon dah beli promo set ni.. tak caya??


Alhamudulillah Rita dah beli untuk anak-anak beliau.. dan beliau sendiri beli VIVIX untuk dirinya sendiri.. patut la semakin hari semakin cantek.. ambil vivix rupanya.. tak mekap pon nampak cantek...

Kalau anda nak Meal Shakes atau produk lain dari Shaklee boleh terus hubungi saya..


Pengedar Shaklee kawasan Taman Segar, Leisure Mall Cheras, PGA Cheras, Bandar Tun Hussein Onn, KL Sentral dan kawasan berhampiran..

Eda Ejai
013-3976474

Sebarang pembelian boleh dilakukan dengan menghubungi saya.. Jika malu atau segan anda boleh terus klik ke gambar di bawah untuk order.. klik klik aje.. =D






Bagaimana Mengira Waktu Subur?

Sebelum ni memang ada enrty tentang pengiraan waktu subur.. tapi rase macam nak tulis lagi.. sebab bile terjumpa entry yang lebih baik dari yang kite buat rase nak nak share same.. dah rase seronok bile dapat berkongsi pengetahuan bersama-sama..


BAGAIMANA MENGIRA WAKTU SUBUR?

Kebelakangan ni memang ramai pasangan baru kawin tapi lambat dapat anak. Mengapa? Banyak faktornya antaranya cara pemakanan yang tak sihat dan sebagainya. Tahu tak kira waktu subur? Jika anda mahir mengira waktu subur (Bagi yang normal haid setiap bulan) mudah bagi anda untuk fokus bila waktu perlu samada untuk mendapatkan zuriat atau menjarakkan kehamilan.

Sebelum nak tahu waktu subur kita yang tepat, yang paling penting mesti tahu purata haid. Sebab tu pentingnya hari pertama haid dicatat di dalam kalender kita. Di sini saya cuma ringkaskan seboleh mungkin tentang hari subur dalam bentuk gambarajah yang lebih mudah difahami. 

PURATA HAID

Purata haid setiap orang tak sama. Ada yang 28 hari, 30 hari dan sebagainya. Tetapi purata normal adalah sekitar 28 hari hingga 35 hari. Bagi yang normal haid setiap bulan tu memang senang nak tahu bila hari subur kita. Yang tak normal? Haaa.... baca kat bawah lagi.

Cara kira purata haid seperti dalam carta di bawah ni. Saya olah jadual ni bagi senang faham dan ringkas. Baca, fahami dan kira purata kitaran haid anda.


Kira Purata Haid photo KiraPurata.jpg

1. Mesti tahu bila tarikh MULA haid pada bulan-bulan yang lepas.
2. Kiraan bermula dari hari pertama haid hingga hari haid akan datang (Lihat gambarajah). Jadi anda akan dapat tempoh kitaran haid anda.
3. Apabila sudah ada 3 kitaran haid yang anda dapat, kira puratanya (Lihat gambarajah).
4. Purata inilah yang penting untuk mengetahui bila hari subur.

Ok, dah dapat purata haid? Lagi senang nak tahu bila waktu subur kita. Caranya? Uhmmm... Sebelum tu kita kena faham dulu tentang FASA KITARAN HAID pulak. Supaya kita faham bagaimana 'kilang' dalam badan kita ni beroperasi baru kita tahu macam mana nak menggunakannya. Ada 4 fasa penting dalam satu-satu kitaran haid. Saya dah olah dalam gambarajah bagi senang faham. Baca ringkasan yang saya buat dalam setiap fasa.



Fasa Kitaran Haid photo KitaranHaid.jpg


Mengapa hari ke-14 adalah hari subur?
Jawapan: Kerana purata haid adalah 28 hari. (Jawapan mudah)

Bagaimana pula purata haid selain dari 28 hari? Adakah hari ke-14 dari hari haid pertama tetap hari yang paling subur? Ohh... tidak. Sekiranya purata haid selain dari 28 hari, kira begini:

Jika purata haid 35 hari maka tolak 14 hari, maka hari subur adalah hari yang ke 21 dari tarikh mula haid. Kiraan bermula dari hari pertama dari jangkaan haid AKAN DATANG tolak 14 hari. Sebab tu penting tahu purata haid kita.

Jika purata haid 30 hari - 14 hari = Hari ke 16 dari tarikh mula haid adalah hari subur.
Jika purata haid 29 hari - 14 hari = Hari ke 15 dari tarikh mula haid adalah hari subur.
Jika purata haid 33 hari - 14 hari = Hari ke 19 dari tarikh mula haid adalah hari subur.



Kitaran Haid - Subur photo KitaranHaid-Subur.jpg

ADAKAH HARI YANG DISEBUTKAN SAHAJA WAKTU SUBUR?

Secara saintifiknya, sperma boleh bertahan selama 3-5 hari manakala ovum/telur boleh tahan dalam 1-2 hari sahaja. Jadi kemuncak hari subur tu adalah pengeluaran telur dalam ovari wanita mesti dihidupkan oleh sperma jika mahukan zuriat. Jika sperma yang dimasukkan 3 hari sebelum hari subur dan 2 hari selepas waktu subur kemungkinan untuk sperma bertemu dengan telur adalah sangat tinggi.

Bagi sesiapa yang mahu merancang untuk menjarakkan kehamilan boleh mengamalkan kaedah ini, tetapi agak berisiko dan takut tidak berapa tepat. Mungkin anda boleh tersalah kira atau haid anda yang tidak menentu sukar untuk anda guna kaedah ini. Bagi yang mempunyai kitaran haid tetap tiap-tiap bulan, anggarkan agar tidak bersama pada 5 hari sebelum dan 5 hari selepas hari subur. Walaubagaimanapun cara ini tidak berapa tepat dan mempunyai risikonya sendiri. 


CARA LAIN MENENTUKAN KESUBURAN (Bagi yang period tak normal boleh cuba)

1. SUHU BADAN 

Suhu badan akan naik sedikit pada waktu subur disebabkan oleh peningkatan hormon yang mendadak. Kalau rajin, catatla graf suhu badan setiap hari. Cara ni agak leceh dan mungkin boleh jadi tak tepat kerana sekiranya anda demam atau kurang sihat, suhu badan anda juga meningkat.

2. LENDIRAN FARAJ

Pada waktu-waktu subur, lendiran faraj lebih dari biasa seiiring dengan pengeluaran hormon yang meningkat. Periksa lendiran tersebut kerana biasanya ianya melekit tetapi jika hari subur ia lebih likat lagi.


Lendir photo Lendir.jpg

3. GUNA EVOLUTION TEST STRIP

Menggunakan evolution test strip mungkin lebih senang dan tepat untuk mengesan hormon Luteinizing Hormon (LH) di dalam urin. Ia membantu meramal masa ovulasi dan puncak kesuburan. Keputusannya cepat dalam masa lima minit keputusannya keluar dan ketepatannya menghampiri 99%. Bentuk dan rupa test strip ini lebih kurang sama dengan test strip yang lain.

Bagaimana strip ini berfungsi? Luteinizing Hormone (LH) dalam kuantiti yang tinggi menyebabkan proses ovulasi (pelepasan telur atau ovum dari folikel ovari). Semasa kitaran haid hanya sejumlah
kecil LH terhasil, tetapi di pertengahan kitaran LH akan meningkat dgn dramatik. Peningkatan ini dipanggil "LH surge" dan mendahului ovulasi.

Conception berkemungkinan besar akan berlaku dalam tempoh 36 jam selepas "LH surge".  Ujian Ovulasi LH  direka khusus untuk mengesan "LH surge" anda pada masa apabila anda mungkin ovulasi. Jika anda menerima positif pada ujian LH, anda berada dalam fasa yang paling subur anda kitaran haid anda.

Dimana mahu mendapatkan test strip ovulasi ini? Ianya banyak dijual di farmasi-farmasi.



 photo EVOLUTIONTESTSTRIP.jpg

(Untuk Gambar Lebih Besar right click & view Image)


keputusan ujian photo KeputusanUjian.jpg
(Untuk Gambar Lebih Besar right click & view Image)




Banyak info kan dalam enrty ni.. saya ambil di sini..   Dan jika anda sedang tercari-cari supplement yang sangat baik untuk yang bakal hamil, anda boleh klik di link ini--> Mahu Hamil..


Pengedar Shaklee kawasan Taman Segar, PGA Cheras, Bandar Tun Hussein Onn, KL Sentral dan kawasan berhampiran..

Eda Ejai
013-3976474


Sebarang pembelian boleh dilakukan dengan menghubungi saya.. Jika malu atau segan anda boleh terus klik ke gambar di bawah untuk order.. klik klik aje.. =D




Shaklee : Patern Pending

Kenapa setia dgn shaklee...

Produk-produknya patent-pending, maknanya hanya Shaklee je boleh kuarkan produk ni, guna bahan-bahan ini, nama ni...

Bukan buat dalam satu kilang & packing ikut jenama lain2 (seperti kebanyakan produk kesihatan lain..)


(gambar di atas diambil oleh upline Shaklee saya yang telah pergi ke US baru-baru2 ini)

Apa yang anda tahu tentang "Patent-Pending"?

Patent-pending means, ia dah dipatenkan dan di'file'kan pemilik patent itu milik siapa. 

Selepas sesebuah paten di'file'kan, ia mengambil masa 3-4 tahun untuk patent itu diberikan grant. Tapi pemilik bebas untuk keluarkan research papers dan journals dan product hasil patent mereka yang dah difile.

Selepas granted, selama 20 tahun, seluruh hak cipta adalah sah milik organisasi itu. 

Kenapa disebut "pending"? Sbb masih belum granted, tapi dah filed. 'Filed' juga bermaksud ia sudah pun di declare siapa pemilik patent. 


Bukan senang nak patent sesuatu produk kan.. Tetapi masih ramai yang masih meragui produk Shaklee ni.. produk dah patent, sijil halal pon renew setiap tahun.. Tidak mengapa.. Mungkin anda belum pernah lagi menggunakan apa-apa produk dari Shaklee.. 
  
Saya yakin dengan Shaklee.. 


Pengedar Shaklee kawasan Taman Segar, PGA Cheras, Bandar Tun Hussein Onn, KL Sentral dan kawasan berhampiran..

Eda Ejai
013-3976474

Sebarang pembelian boleh dilakukan dengan menghubungi saya.. Jika malu atau segan anda boleh terus klik ke gambar di bawah untuk order.. klik klik aje.. =D




https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=65b1e92c585fd4c2159d5f33b5030ff2

Promosi Shaklee September 2014 : Meal Shake & Collagen Powder




Ye ini memang dalam sejarah tak pernah-pernah Shaklee Malaysia buat Promosi berganda macam ni.. Kat negara lain tak tau la ade ke tak promo macam ni..


Kalau biase tu beli 6 baru dapat percuma 1, tapi kali ni beli 3 je dah boleh dapat percuma 1.. kalau beli 6 dah dapat percuma 2 canister Meal Shakes.. tak ke untung berganda namanya tu kan..

Buat ibu-ibu diluar sana yang sangat pening dok memikirkan anak-anak yang susah sangat nak makan dan ada masalah susah nak lawas boleh la try amek Meal Shakes ni.. nak tau lanjut tentang Meal Shakes boleh klik kat sini ye..  

Siapa yang perlukan Meal Shakes ni...

♥ Kanak-kanak [terutama yang kurang selera makan, picky eater, sembelit, mudah selsema/demam, asthma, obesiti]
 Ibu mengandung – untuk kekal cergas dan bertenaga…
 Ibu yang menyusukan anak – mealshake membekalkan vitamin dan mineral penting yg diperlukan badan…
 Wanita yg idamkan kulit cantik.. glowing… dan berseri – mealshake mengandungi vitamin antioksidan (Vitamin A, C dan E)
 Anda yang sering skip sarapan - makanan segera yang rendah lemak dan rendah-glycemic, mengandungi 19 vitamin utama dan mineral tambahan serta  kaya dengan sumber kalsium dan protein..
 Pesakit yg baru lepas pembedahan – mengandungi zinc yg membantu dalam proses cepat baik luka pembedahan…
 Seisi keluarga – untuk kesihatan secara menyeluruh…

EXTRA - NO artificial flavor, colors, sweeteners or preservatives added!



Dan tak ketinggalan buat para wanita yang inginkan wajah cantek jelita gebus gebas bak bulan purnama jangan lepaskan peluang keemasan ini.. kerana bulan ini juga ada promosi Collagen Powder beli 6 PERCUMA 1.. 

Tahukah anda..

Ujian klinikal yang telah dijalankan oleh Shaklee menyatakan penggunaan selama 8 minggu secara KONSISTEN untuk mendapatkan kesan2 seperti di bawah:


♥ Meningkatkan kelembapan kulit >> 90%
♥ Mengurangkan kekasaran & kekeringan >> 75%
♥ Meningkatkan dalam penampilan keseluruhan >> 71% 
♥ Meningkatkan kelembutan & kelicinan >> 69%
♥ Meningkatkan pemakaian kekal mekap >> 60%
♥ Meningkatkan keanjalan, ketegangan & elastisiti >> 55%
♥ Meningkatkan ketebalan rambut >> 54%
♥ Meningkatkan keserian, tona & warna kulit >> 50%
♥ Mengurangkan garis-garis halus & kedut-kedutan


Pengedar Shaklee kawasan Taman Segar, PGA Cheras, Bandar Tun Hussein Onn, KL Sentral dan kawasan berhampiran..

Eda Ejai
013-3976474

Sebarang pembelian boleh dilakukan dengan menghubungi saya.. Jika malu atau segan anda boleh terus klik ke gambar di bawah untuk order.. klik klik aje.. =D



Perbezaan Antara Gemuk Air, Angin Dan Daging




Mungkin anda sering melakukan diet atau mengikuti mana-mana plan diet tetapi merasakan berat badan anda naik dan turun seperti yoyo.. Anda juga tertanya-tanya apakah yang berlaku dan adakah ia disebabkan oleh lemak yang berlebihan atau ada penyebab lain..

Mari kita lihat perbezaan gemuk air, angin dan daging.. Mungkin anda mempunyai salah satu ciri-ciri berikut..


Gemuk Air:

Badan yang agak lembik dan mengeleber kerana air yang tidak diperlukan (toksin) berlebihan.
Mudah mengah dan penat apabila melakukan aktiviti harian.
Apabila berdiri bahu akan kelihatan seaakan jatuh.
Jika anda menimbang berat badan pada waktu pagi dan malam kemudian anda dapati ada perbezaan dalam 1-2 kg lebih atau kurang, ini tandanya anda gemuk air kerana pengumpulan air dalam tubuh.
Antara golongan yang sering mendapat gemuk jenis air ini adalah dari anak dara, wanita yang belum berkahwin atau yang baru lepas melahirkan anak.


Gemuk Angin:

Terlalu banyak angin yang berada (terperangkap) di dalam badan dan menyebabkan sukar atau sering untuk sendawa mahupun kentut.
Senang untuk penyakit seperti migrain, sakit kepala, loya, atau sebu perut menyerang.


Gemuk Daging:

Antara penyebab gemuk daging adalah kerana kurang mengambil sayur-sayuran atau buah-buahan.
Mempunyai rangka badan yang besar dan gemar memakan makanan yang berkarbohidrat tinggi.
Kulitnya juga agak tebal, badan yang berat serta pejal. (sukar untuk mencubit kerana tebal)
Mudah letih dan gemuk daging ini adalah antara gemuk yang paling sukar dan lambat berbanding jenis gemuk yang lain. Ini terjadi apabila lemak yang berada di dalam tubuh sudah menjadi tepu dan sebati dengan daging.
Kebanyakan yang mengalami gemuk daging seperti ini adalah sejak kecik memang bertubuh badan agak besar atau 'sihat'.


Tetapi jangan risau kerana semakin banyak peluh dikeluarkan semakin banyak lemak-lemak dapat dikeluarkan disamping mengikut diet yang sesuai.


Jadi anda yang mana satu?? Air, angin atau daging???











Migrain Menyerang Dan Apa Yang Perlu Dilakukan

Apa itu migrain?? Migrain adalah sakit kepala yang amat sangat.. Sakit kepala yang bermula dengan denyut-denyut di bahagian atas atau belakang mata, kadang-kadang ia juga boleh bermula dari bahagian belakang kepala dan merebak ke seluruh bahaian kepala.. Migrain juga selalu diikuti dengan rasa mual/loya, muntah-muntah, penglihatan yang kabur dan rasa seperti digigit atau kebas-kebas..


Punca berlakunya migrain ini adalah disebabkan oleh pengecunan urat darah dalam otak yang mana boleh menyebabkan strok.. Jika ianya berlarutan boleh mendatangkan bahaya kepada pengidap migrain ini..


Berikut adalah faktor datangnya migrain kepada seseorang individu


  • Tidur yang tidak teratur (terlebih tidur atau kurang tidur)
  • Pemakanan yang tidak seimbang
  • Perubahan cuaca (termasuk keadaan pancaran matahari yang terang atau lampu)
  • Bau atau buni yang kuat
  • Mengadap skrin komputer atau TV terlalu lama
  • Tekanan emosi atau stress
  • Merokok
  • Jantina (wanita lebih kerap 3-4 kali berbanding lelaki)
  • Hormon yang tidak seimbang ketika datang haid (wanita)


Tetapi punca sebenar penyakit ini masih belum dikenal pasti sehingga kini..



Antara cadangan suplemen Shaklee yang saya cadangkan adalah:




B Complex - mengawal tekanan darah normal dan mengurangkan stress. B Complex di ambil sebiji setiap pagi selepas sarapan..



Ostematrix - memberi telegaan terhadap ketegangan otot2, memberi tidur yang lena dan berkualiti. Sangat baik diambi sebanyak 4 biji sebelum tidur dan anda akan merasa kelegaan dan kesegaran pada sebelah pagi..



Sebarang pertanyaan dan pembelian boleh terus hubungi saya Eda Ejai 013-3976474 (SMS WhatsApp Line Telegram)


Atau boleh terus membeli dengan menekan klik sahaja gambar dibawah..



Kencing Manis Semasa Hamil Dan Risikonya


Salah satu penyakit yang datang semasa hamil adalah kencing manis.. Tetapi tidak lah semua ibu yang hamil itu wajib mengalami kencing manis, hanya sebahagian sahaja.. Tidak perlu risau kerana penyakit kencing manis ini akan hilang selepas melahirkan dan 70% mereka yang mengalami penyakit ini semasa hamil akan hilang dan selebihnya akan terus mengidap penyakit ini..



Siapa yang berisiko mendapat masalah kencing manis semasa hamil??

Indeks jisim badan (BMI) yang lebih daripada 30
Pernah melahirkan bayi yang besar (macrosomia) dengan berat sebanyak 4kg atau lebih
Mempunyai sejarah keluarga kencig manis (ibu atau bapa atau datuk atau adik beradik)
Pernah mengidap diabetis gestasi sebelum ini.


Risiko kencing manis semasa hamil

Jika kencing manis semasa hamil tidak dikawal beberapa komplikasi kemungkinan akan berlaku.. Antaranya seperti:

Risiko ke atas bayi.



  • Keguguran
  • Janin yang mati didalam kandungan
  • Saiz bayi yang besar dan sukar untuk dilahirkan
  • Bayi yang mudah lemas semasa kelahiran
  • Polyhydramniosis - air ketuban yang berlebihan boleh mengakibatkan bayi yang lahir pramatang 
  • Potensi bayi untuk mendapat kecing manis pabila sudah dewasa
  • Bayi juga berisiko untuk hipoglisemia
  • Kecacatan kongenital juga kemungkinan akan berlaku sekiranya kencing manis berlaku pada 3 bulan terawal hamil.



Risiko ke atas ibu..



  • Risiko tinggi untuk mendapat pre-ekslampsia (tekanan darah tinggi dan lebihan protein dalam air kencing).
  • Risiko dijangkiti vaginal moniliasis (jangkatan faraj).
  • Risiko mendapat jamgkitan luka semasa melahirkan dan boleh menyebabkan luka lambat baik.
  • Risiko mendapat diabetes tahap kedua selepas bersalin.


Kebiasaannya  ibu-ibu yang mengalami kencing manis semasa hamil akan melahirkan anak pada minggu ke 38 kehamilan.. selalunya ibu-ibu ini akan di'induce' kerana dikhuatiri bayi akan tiba-tiba lemas dan meninggal dalam perut semasa waktu bersalin hampir..

Bayi juga perlu berada di bawah pemerhatian pakar kanak-kanak kerana bayi mudah mendapat hipoglisemia atau kurang gula selepas dilahirkan.. Disebabkan bayi tersebut sentiasa terdedah kepada glukos yang tinggi di dalam rahim.. Dan sistem pankreas bayi akan mengeluarkan insulin yang banyak untuk menangani glukos ini.. Jadi selepas kelahiran sumber glukos dari ibu terputus sedangkan paras insulin tinggi.. Ini yang menyebabkan hipoglisemia berlaku..

Tetapi ande tak perlu risau kerana kebiasaannya kandungan gula kembali normal.. Selepas 6 minggu ibu-ibu harus menjalani ujina MOGTT agar kencing manis tidak berterusan..



Apa yang Shaklee boleh bantu dalam masalah kencing manis semasa hamil ini??


Anda boleh mengambil:







  • B Complex - Penting dalam meabolisme gula dan pembebasantenaga kepada sel badan..




  • Vita Lea - Membantu menghasilkan lebih byk insulin..







  • OsteMatrix - Membekalkan magnesium yang diperlukan oleh pesakit kencing manis.




Sebarang pertanyaan dan pembelian boleh terus menghubungi saya:

Eda Ejai
013-3976474

Atau anda boleh order terus dengan klik sahaja gambar eSell di bawah.. mudah sahaja..