Kekurangan 10 Nutrien Ini Boleh Menyebabkan Anda Kemurungan..


Berasa murung adalah sebahagian daripada normal kehidupan, tetapi rasa sengsara dan harapan secara berterusan boleh membawa makna bahawa anda sedang tertekan.

Kemurungan adalah gangguan mood yang menyebabkan perasaan kesedihan yang berterusan, kemarahan dan kurang minat dalam kehidupan yang mengganggu aktiviti harian seseorang.

Tanda-tanda dan gejala kemurungan lain termasuk hilang selera makan, hilang berat badan yang ketara atau peningkatan berat badan, perubahan dalam corak tidur, kekurangan tenaga, kesukaran menumpukan perhatian, dan kesakitan yang tidak dijangka.

Antara punca-punca dan faktor-faktor risiko untuk terjadinya kemurungan ialah pengasingan sosial, tekanan, sejarah keluarga kemurungan, masalah hubungan, beban kewangan, trauma zaman kanak-kanak atau penderaan, penyalahgunaan alkohol atau dadah dan keadaan kesihatan yang tidak menentu.

Kekurangan pemakanan juga mungkin menyumbang kepada masalah ini. Para penyelidik telah mendapati bahawa orang yang mengalami kemurungan dan mood tergangguan adalah kekurangan bukan hanya satu tetapi beberapa nutrien.

Harus diingat bahawa makanan yang anda makan juga adalah makanan untuk otak dan juga badan. Seperti otak juga memerlukan keperluan metabolisme anda, ia memerlukan khasiat yang berterusan.

nutrient deficiencies that cause depression

Di sini ada10 penyebab paling utama kekurangan nutrien yang menyebabkan kemurungan.

1. Omega-3 Asid Lemak

Asid lemak Omega-3 mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan. Ia memainkan peranan penting dalam pembangunan dan fungsi sistem saraf pusat.

Manakala omega-3 DHA (asid docosahexaenoic) adalah penting untuk struktur sel otak, EPA (asid eicosapentaenoic) membantu dengan fungsi neuron dan juga mengurangkan keradangan.

Di samping itu, omega-3 asid lemak boleh membantu menurunkan paras kolesterol tidak baik yang lebih rendah dan menyumbang kepada kesihatan jantung secara keseluruhan.

Satu kajian 2007 yang disiarkan dalam Hipotesis perubatan melaporkan bahawa kekurangan omega-3 asid lemak dalam gangguan kemurungan adalah disebabkan oleh interaksi antara diet dan kelainan ditentukan secara genetik dalam metabolisme phospholipid.

Dalam satu kajian 2014 yang disiarkan dalam oksidatif Perubatan dan Umur Panjang Selular, penyelidik melaporkan bahawa pengambilan yang betul omega-3 PUFA (asid lemak tak tepu) dan campur tangan diet termasuk omega-3 tambahan PUFA boleh membantu mencegah dan merawat kemurungan.

Untuk membekalkan badan anda dengan jumlah yang mencukupi asid lemak omega-3, mengambil lebih banyak flaxseeds, ikan berlemak seperti salmon, walnut dan omega-3 telur diperkaya. Anda juga boleh mengambil omega-3 asid lemak tambahan, selepas berunding dengan doktor anda.


2. Vitamin D

Kekurangan vitamin D telah dikaitkan dengan kemurungan dan juga demensia dan autisme. Vitamin ini membantu dalam pengeluaran serotonin, hormon otak yang berkaitan dengan ketinggian mood dan kebahagiaan.

Tahap yang mencukupi serotonin (sebatian yang hadir dalam platelet darah dan serum yang constricts saluran darah dan bertindak sebagai neurotransmitter) membantu mencegah dan merawat kemurungan yang ringan. Di samping itu, vitamin D adalah penting untuk sistem imun dan kesihatan tulang.

Satu kajian 2010 yang disiarkan dalam Jurnal Kesihatan Mental Kejururawatan menyatakan bahawa kekurangan vitamin D adalah perkara biasa di kalangan warga tua, remaja, individu yang obes, dan mereka yang mempunyai penyakit kronik. Orang-orang ini juga dilaporkan berada pada risiko yang lebih tinggi untuk kemurungan.

Juga, dalam satu kajian 2014 yang disiarkan dalam Hipotesis perubatan, penyelidik mendapati hubungan antara gangguan afektif bermusim (SAD) (kemurungan yang berkaitan dengan akhir musim luruh dan musim sejuk dan dipercayai disebabkan oleh kekurangan cahaya.) dan kekurangan cahaya matahari.

Penyelidik menunjukkan bahawa vitamin D terlibat dalam sintesis serotonin dan dopamin (sebatian yang hadir dalam badan sebagai neurotransmitter dan pembuka tirai bahan-bahan lain yang termasuk adrenalina.) dalam otak, kedua-dua bahan kimia yang dikaitkan dengan kemurungan.

Dengan menghabiskan masa di matahari, anda boleh membantu badan anda membuat vitamin D. Pergi untuk berjalan biasa pada awal pagi selama 15 hingga 20 minit setiap hari. Anda juga boleh mengambil makanan tambahan vitamin D, selepas berunding dengan doktor anda.


3. Magnesium

Magnesium adalah satu lagi nutrien penting, kekurangan yang mana boleh membawa kepada kemurungan. Ia membantu mengaktifkan enzim yang diperlukan untuk serotonin dan dopamine pengeluaran.

Ia juga mempengaruhi beberapa sistem yang berkaitan dengan pembangunan kemurungan. Di samping itu, ia memastikan tulang yang sihat, mengurangkan kebimbangan dan merendahkan tekanan darah.

Satu kajian 2006 yang disiarkan dalam Hipotesis perubatan melaporkan bahawa kekurangan magnesium adalah punca kemurungan yang paling utama dan masalah kesihatan mental yang berkaitan, termasuk kehilangan IQ.

Satu kajian 2013 yang disiarkan dalam  Laporan farmakologi juga melemparkan cahaya pada kesan berfaedah magnesium dalam pengurusan kemurungan.

Untuk mengelakkan kekurangan magnesium, makan makanan yang kaya dengan magnesium, seperti rumpai laut, badam, avokado, pisang, kacang, biji labu, tauhu, susu soya, bijirin penuh, dedak dan sayur-sayuran berdaun hijau.

Juga, elakkan pengambilan alkohol yang berlebihan, garam, kopi, gula dan soda, semua yang boleh menurunkan tahap magnesium anda.


4. Zinc

Zink merupakan satu lagi mikronutrien penting bahawa badan anda memerlukan untuk membantu mengurangkan risiko kemurungan. Nutrien ini memainkan peranan penting dalam fungsi neuron.

Ia meningkatkan pengeluaran neurotransmitter dan berfungsi. Ia juga terlibat dalam lebih 250 laluan berasingan biokimia yang menyokong fungsi organ-organ yang berbeza.

Satu kajian 2011 yang disiarkan dalam Kemajuan dalam Neuro-psychopharmacology & Psikiatri Biologi menjelaskan peranan zink dalam laluan radang neurodegenerative (menyebabkan atau dicirikan oleh kemerosotan sistem saraf, terutama neuron di dalam otak. ) dalam kemurungan.

Juga, satu kajian 2013 yang disiarkan dalam Psikiatri biologi menyatakan bahawa kemurungan dikaitkan dengan kepekatan yang lebih rendah daripada zink dalam darah periferal.

Makan makanan yang kaya dengan zink boleh membantu membetulkan kekurangan ini. Sesetengah sumber yang baik ialah daging merah, telur, kerang, kekacang, legum, kacang, biji, bijirin gandum dan produk tenusu. Anda juga boleh memilih untuk makanan tambahan, selepas berunding dengan doktor anda.


5. Selenium

Selenium juga penting untuk fungsi otak dan membantu meningkatkan mood dalam gejala kemurungan. Selain itu, selenium memainkan peranan penting dalam fungsi tiroid yang tetap. Tiroid yang sihat adalah penting untuk kesihatan mental.

Satu kajian 2012 yang disiarkan dalam Terapi pelengkap dalam Nota Perubatan yang lebih rendah pengambilan selenium pemakanan dikaitkan dengan peningkatan risiko gangguan kemurungan yang paling utama.

Peranan selenium sebagai antioksidan dan sebagai konstituen selenoproteins membantu dalam pencegahan dan pengurusan kemurungan.

Begitu juga, satu kajian 2015 yang diterbitkan dalam Journal of Nutrition melaporkan bahawa kepekatan serum selenium optimum dikaitkan dengan gejala kemurungan lebih rendah dan perasaan negatif di kalangan orang dewasa muda.

Anda boleh mendapatkan selenium dari sumber pemakanan seperti kacang, daging tanpa lemak, makanan laut, kekacang, telur, ayam belanda, ayam dan kerang.


6. Vitamin B12

Vitamin B yang penting untuk fizikal keseluruhan serta kesihatan mental. Khususnya, vitamin B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah dan penyelenggaraan sistem saraf yang sihat.

Malah, kekurangan yang mungkin menjadi sebab utama di sebalik kemurungan. Di samping itu, B12 membantu tahap yang lebih rendah homocysteine, iaitu hasil sampingan daripada metabolisma protein. Peningkatan tahap homocysteine ​​meningkatkan risiko kemurungan.

Satu kajian 2009 yang disiarkan dalam Jurnal Psikiatri Klinikal menunjukkan kepentingan mempertimbangkan kemungkinan kekurangan B12, terutamanya di kalangan warga tua.

Satu lagi kajian 2013 yang disiarkan dalam Jurnal Neurologi Terbuka menekankan kepentingan suplemen vitamin B12 dalam rawatan gangguan kemurungan yang paling utama.

Pesakit yang dirawat dengan vitamin suplemen B12 dengan antidepresan menunjukkan peningkatan yang ketara dalam gejala kemurungan.

Untuk mengelakkan kekurangan vitamin B12, makan makanan seperti daging tanpa lemak, ikan, ayam, telur, produk tenusu, yis, bijirin diperkaya dan susu soya. Anda juga boleh mempertimbangkan untuk mengambil suplemen vitamin B setiap hari, selepas berunding dengan doktor anda.


7. Folat

green vegetables

Folat, vitamin B larut air, diperlukan untuk biosintesis yang betul neurotransmitter serotonin, adrenalina dan dopamin. Tidak mendapat folat yang cukup dalam pemakanan boleh memberi kesan kepada kesihatan mental anda dan juga membawa kepada kemurungan.

Di samping itu, tahap folat yang rendah dalam badan boleh melambatkan kesan banyak ubat-ubatan antidepresan. Folat juga boleh membantu mencegah kecacatan kelahiran, gangguan darah dan kanser.

Dalam satu kajian 2008 yang diterbitkan dalam Perubatan Alternatif Kajian, penyelidik menunjukkan hubungan antara kekurangan folat dan kemurungan. Kajian ini juga memberi penekanan ke atas makanan tambahan folat untuk sambutan antidepresan jauh lebih baik.

Kajian awal 2005 yang diterbitkan dalam Journal of Psychopharmacology menunjukkan bahawa dos kedua-dua asid folik (bentuk sintetik folat) dan vitamin B12 perlu cuba untuk memperbaiki hasil rawatan kemurungan.

Termasuk yang kaya dengan folat makanan seperti yang berdaun hijau dan gelap, kacang, buah-buahan sitrus dan kekacang, dalam diet anda untuk mengelakkan kekurangan itu.


8. Vitamin B6

vitamin B6

Kekurangan vitamin B6 juga boleh membawa kepada kemurungan dan lain-lain gangguan kognitif. Nutrien ini diperlukan untuk mewujudkan neurotransmitter dan bahan kimia otak yang mempengaruhi mood anda.

Ia juga membantu mengekalkan sistem saraf yang sihat. Tambahan pula, vitamin B6 membantu tubuh menyerap vitamin B12, yang kekurangan yang juga dikaitkan dengan kemurungan.

Satu kajian 2004 yang disiarkan dalam Psikoterapi dan Psychosomatics menunjukkan bahawa tahap vitamin B6 yang rendah dikaitkan dengan tanda-tanda kemurungan. Walau bagaimanapun, kajian ini tidak mengatakan apa-apa mengenai sama ada rawatan dengan vitamin B6 akan meningkatkan gejala.

Sesetengah sumber pemakanan yang sangat baik vitamin B6 termasuk daging, ayam, ikan, kekacang, keju, kentang, pisang, tembikai, bayam, dan biji bunga matahari.

9. Besi

beetroot salad

Kekurangan zat besi, masalah biasa di kalangan wanita, juga boleh menyebabkan kemurungan. Nutrien ini adalah satu komponen penting dalam kognitif, sensor motor, dan pembangunan sosial-emosi dan berfungsi.

Selain itu, kekurangan zat besi membawa kepada bilangan  sel-sel darah merah yang tidak mencukupi yang boleh menyebabkan tanda-tanda kemurungan seperti keletihan, kabus otak (boleh digambarkan sebagai perasaan kekeliruan mental atau kekurangan kejelasan mental.), hilang selera makan dan kerengsaan.

Satu kajian 2013 yang disiarkan dalam BMC Psikiatri menyatakan bahawa anemia kekurangan zat besi adalah lebih dikaitkan dengan peningkatan risiko gangguan kemurungan unipolar serta gangguan bipolar, gangguan kebimbangan, attention-deficit / gangguan hiperaktif (ADHD), perkembangan lambat dan kecacatan mental di kalangan kanak-kanak dan remaja .

Untuk meningkatkan pengambilan besi anda, makan makanan seperti daging merah, kacang soya, beetroots, ikan, oatmeal, mentega kacang, bayam, kacang, buah delima, dan telur. Walau bagaimanapun, untuk meningkatkan penyerapan badan besi, pastikan anda makan makanan vitamin C yang juga.


10. Asid Amino

nuts

Asid amino, blok binaan protein, adalah pelopor kepada neurotransmitter. Otak menggunakan mereka untuk mengeluarkan neurotransmitter yang diperlukan untuk berfungsi secara optimum.

Kekurangan asid amino boleh menyebabkan pelbagai gangguan mood, termasuk kemurungan dan kebimbangan.

Terdapat sembilan asid amino yang diperlukan dan mereka mempunyai fungsi yang berbeza. Sebagai contoh, asid amino 5-hydroxytryptophan (5-HTP) membantu meningkatkan tahap serotonin dalam tubuh.

Satu lagi glutamin asid amino menggalakkan sintesis protein dan memperbaiki keseimbangan nitrogen. Satu kajian 1993 yang diterbitkan dalam Journal of Parenteral dan Enteral Pemakanan menyatakan bahawa pesakit yang menerima suplemen glutamin menunjukkan peningkatan pada mood.

Sebagai sembilan asid amino tidak boleh dihasilkan oleh badan anda, anda perlu termasuk barangan sumber asid amino seperti telur, ikan, kacang, biji dan kacang dalam diet anda.


Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥eda83.blogspot.com
♥www.facebook.com/edaejaishop


Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D








7 Punca Perut Buncit Dikalangan Wanita..





Cuba bayangkan kalau kite tengah cari baju buat pegi kenduri kawen kawan, tetibe datang salesgirl tanya soalan cepu cemas kat kita.. "Puan nak carik baju pregnant ke??" padahal kite tak pregnant pon.. tapi rase dah kurus lepas besalin kali ke 3 nih.. potong trus rase nak membeli kat situ kan.. 

Sape pernah ada pengalaman macam ni??? Jangan risau.. bukan korang sorang je.. ramai lagi yang mengalami masalah yang sama.. jangan risau ye, kalau wanita tu kurus pon tak terlepas dari masalah ni.. Kenapa agaknye ya??

Jom kita amek tau tentang punca perut menjadi buncit dikalangan wanita..

1- Lemak

Terdapat 2 jenis lemak yang berada di kawasan perut. 

Satu lemak lembut macam marshmallow yang dikenali sebagai subcutaneous.
Lemak ini berada di bawah kulit atau di atas jaringan otot. Ia biasanya terkenal dikalangan wanita dan memang sukar untuk hilang. 

Satu lagi jenis lemak ialah lemak viceral yang terasa keras seperti orang mengandung yang biasanya terjadi kepada kaum lelaki, tetapi ia lebh mudah untuk dihilangkan. Lemak Viceral ini biasanya lebih cenderung kepada penyakit vaskular. Tetapi harus diingat ya, kedua-dua jenis pertu buncit ni menandakan yang korang mempunyai masalah kolestrol dan berpotensi untuk penyakit koroner.. Perlu lebih berhati-hati ya..

2- Otot Yang Lemah

Korang tau tak yang otot perut ni sangat fleksibel. Otot perut akan kembali ke keadaan asal kalau diberi cukup kesempatan. Beberapa jenis latihan mampu menguatkan otot yang lemah.. Perlu lebihkan bersenam dan memfokuskan ke kawasan perut.. (google je senaman untuk kuruskan perut)

3- Tulang Belakang Menyusut

Apabila tubuh badan semakin berusia, tulang belakang kita juga akan semakin susut dan mengecil, tetapi lemak-lemak disekitar perut tetap sama.

4- Faktor Penuaan

Semakin kita berusia, penghasilan hormon dehidroepiandrosteron (DHEA) semakin berkurang. Menurut jakian oleh Harvard Women's Health Watch; penurunan pengeluaran hormon ini meningkatkan pengumpulan lemak di perut.. 

5- Faktor Makanan

Makanan segera atau pon makanan yang bergula menyumbangkan kepeda kebuncitan perut kerana kebiasaannya makanan yang bergula ini mengandungi kandungan kalori dan lemak yang tinggi.. Hal ini juga yang menyebabkan otot menjadi kendur.. (sebeb tu lepas besalin kene rajin pakai bengkung.. kang otot kendoq)

6- Stress Atau Tekanan

Sebenarnya golongan wanita ni biasanya mudah stress atau tertekan.. Oleh sebab itulah wanita lebih cenderung mengumpul lemak berlebihan di bahagian perut walaupon berat badannya normal. ini mungkin disebabkan oleh kesan hormon stress kortisol yang menyumbang kepada punca lemak-lemak terkumpul di sekitar perut.. Lemak terkumpul tu dah satu hal, satu hal lagi kedut kat muke pon makin bertambah.. relek2 je ye..

7- Makanan berkarbohidrat

Pengambilan makanan yang berkarbohidrat secara berlebihan seperti nasi dan makanan berasaskan tepung seperti mi, bihun dan roti akan menyebabkan lebihannya disimpan dalam bentuk lemak terutamanya dibahagian perut atau paling tepat lagi die celah-celah rongga diantara organ dalam perut..


Perut dah buncit ni boleh ke nak kempiskan??


Ce tengok gamba ni.. Beliau berumur 30-an dan ade 3 orang anak-anak kecil, tapi tak de masalah  perut buncit pon kan.. Macam mana beliau boleh dan kita tak boleh?? Semua orang ada masa yang sama 24 jam sehari.. cuma yang beza macam mana kita nak menggunakan masa dengan bijak..


Nak cara mudah kempiskan perut??

Sory darling.. tak de jalan mudah nak capai sesuatu kejayaan.. perlu lebih berusaha dan tak boleh separuh hati je nak buat.. 

Ada yang tanya "Shaklee ade set untuk kurus tak?".. ya memang ada TETAPI kalau tak amek dengan betul, tak bersenam dan makan pon memang ikut sedap mata dan mulut memang tak kemana pun.. lemak tu tetap ada kat situ..


Dalam set kurus Shaklee ni korang kene faham formula ni;

BUANG   >   BAKAR   >   BINA


Apa yang perlu dibuat adalah MEMBUANG dahulu toksik yang di dalam usus.. kita perlu 'clear'kan dulu usus..


atau



Boleh ambil Herb Lax atau Alfalfa


Kemudian korang boleh la mulakan dengan MEMBAKAR segala lelemak yang dah lame bertempek kat perut tu.. 

atau


atau



atau



Untuk membakar lemak korang boleh pilih Omega Guard atau Lecithin atau Vita E atau pun GLA Complex.



Last sekali jangan lupa BINA kembali otot..

Cinch Shake ni ade 3 perisa, Vanilla, Chocolate dan Cafe Latte..boleh pilih mengikut perisa kegemaran korang..

atau



Korang boleh amek CINCH SHAKE atau ESP untuk kembalikan otot perut yang dah start menggelebeh tu..

Sebagai tambahan, kalau nak naikkan metabolisme boleh amek Cinch Tea





Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥eda83.blogspot.com
♥www.facebook.com/edaejaishop


Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D











Hilangkan Jerawat..

Ade emak-emak yang risau pasal jerawat anak remaja derang yang timbul tenggelam.. macam-macam cara dah buat.. dah macam-macam pencuci muka cuba tapi tetap hasilnya sama.. takot jadi parut dan tak hilang..

hilangkan jerawat cepat


Jawapan yang eda bagi mudah je.. 

Sebenarnya jerawat dikalangan remaja ni tak susah nak hilang.. Cuma perlu kena dengan produk yang betul dan teknik guna yang berkesan insyaAllah sekejap je dah kecut..

Meh eda cite skit kenapa remaja selalu tak berjaya atasi jerawat..

Pertama sekali punca utama jerawat ni adalah dari dalaman.. contohnya seperti hormon dan keturunan.. Jalan penyelesaian yang baik adalah perlu pakai pencuci muka selapas bangun dan sebelum tidur supaya kulit remaja yang banyak lakukan aktiviti kat sekolah waktu siangnya lebih bersih dan segar..

Kedua kerana kulit yang tak sihat.. Ade sesetengah jenis kulit muka yang sensetif dan tak mampu nak melawan bakteria yang berada dalam liang kulit.. dan akhirnya bakteria ini yang jadikan kulit berjerawat menjadi merah dan lebam..

Ketiga pula pemilihan produk dan cara yang salah.. Kita perlu tahu apa punca sebenar jerawat yang melanda anak-anak remaja ni.. kemudian baru la kita tahu macam mana nak atasi. Kalau sekadar mencuci kulit dari luar memang tak dapat nak selesaikan masalah ni.. apa yang penting kita perlu cari PUNCA SEBENAR jerawat ni tumbuh..


Macam mana nak buang jerawat ni???

Teknik 1: Kawal Hormon Lelaki..

Mungkin ramai yang tahu yang mana perempuan juga ada hormon lelaki yang dipanggil Testosterone. Bila hormon ni menaik, maka jerawat akan tumbuh..

Sebenarnya hormon inilah hormon yang paling tak stabil pasa usia remaja.. Ia selalunya berakhir pada usia 20-an.

Hormon ini disebabkan kilang minyak yang terlalu aktif. Oleh itu minyak yang banyak akan terkumpul di bawah kulit dan mengelembung. Kemudian bakteria akan masuk ke dalam bukaan liang roma dan kulit menjadi merah diawal kejadian jerawat..

Teknik 2: Menguatkan Daya Tahan Kulit..

Untuk melawan bakteria ni tak semestinya nak tunggu dah tua.. Sewaktu remaja ni pon boleh mengambil vitamin c untuk menguatkan kulit.. Vitamin c ni adalah zat yang paling penting untuk kulit.

Kerana Vitamin C akan menolong kulit hasilkan kolagen.. Kulit akan kuat dan sangat sihat bila cukup kolagen..

Selain dari tu, bila kulit dah kuat, semua perkara yang terjadi pada kulit seperti merah, lebam, luka mahupun parut akan cepat sembuh dengan cepat..


Untuk masalah student yang baru meningkat remaja ni eda dah gabungkan 2 produk berkesan yang boleh atasi masalah jerawat..






GLA Complex ni berfungsi untuk membantu mengawal hormon dan boleh menghalang jerawat dari tumbuh..

Kesannya kulit muka akan kurang berminyak dan jerawat mudah kecut.. GLA Complex ni tak de bau, mudah ditelan dan berbentuk soft gel..

Antara kesan GLA Complex yang mungkin korang belum tahu ialah:

-Mengandungi Vitamin E yang boleh mencerahkan kulit jerawat.
-Mengurangkan rasa gatal dan sakit pada jerawat.
-Meningkatkan kadar pemulihan luka jerawat.
-Menegangkan kulit.





Vitamin C Plus ni sangat semulajadi dan berfungsi untuk menaikkan paras kolagen dalam kulit..

Gabungan teknologi modennya memastikan vitamin C ini boleh kekal dalam darah untuk tempoh 5 jam selepas kita ambil.

Antara Fungsi aktif dalam vitamin C ialah:

-Mengecutkan jerawat dengan cepat
-Mencerahkan kulit jerawat
-Memudarkan parut jerawat.
Menguatkan daya tahan kulit pada radikal bebas
-Membantu mengatasi masalah sendi.  
  

Testimoni..




Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥eda83.blogspot.com
♥www.facebook.com/edaejaishop


Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D



















Singkirkan Parasit..

Selamat berhujung minggu dan selamat bercuti hari isnin ye korang.. seronok kan tak de 



Ye hari ni Eda nak cerita pasal parasit lagi.. entry ni kire macam kesimpulan dari entry Detox Part 1. Detox Part 2 dan Detox Part 3..

Jom kita study lagi sampai faham pasal parasit dalam badan kita..

Selain dari kuman, bakteria dan syaitan, badan kita juga adalah tempat tinggal kepada organisma-organisma kecil yang kita panggil parasit. Antara yang berumahtangga di dalam tubuh badan kita ialah cacing.. Ye jangan ingat cacing cuma boleh ada kat dalam perut kita je tau.. Cacing boleh ada kat dalam pelbagai jenis organ dalam badan.. Sebagai contoh, paru-paru, hati, pankreas, mata dan tak ketinggalan di dalam otak.. haa.. caye tak????

Persoalannya sekarang ni macam mana nak buang parasit ni..

Yesss.. sebab tu la kita kena amalkan detox..

Apa yang boleh kita ambil untuk buang parasit jauh-jauh dari badan kita..

Boleh cuba:











Ketiga-tiga produk ni adalah yang paling asas untuk singkirkan cacing dari organ dan keluarkan dari badan melalui usus.. kemudian ia dapat menguatkan imunisasi tubuh supaya bendasing ni tak lagi bermastautin kat dalam badan..

Jom kita cuba check simptom kalau ada parasit dalam badan.. agaknya berapa ramai yang disyaki membela parasit??? 


Serangan parasit dalam badan manusia ni sebenarnye sejenis penyakit tersembunyi.. Simptom yang kita dapat dari jangkitan parasit ni kadang-kadang sama dengan simptom penyakit lain. Oleh itu memang tak ramai orang yang tahu sebenarnye derang ni mengalami masalah parasit.

Buat pengetahuan korang Acanthamoeba (bila tak bersihkan contact lence) pon boleh mengakibatkan parasit berada dalam badan terutama sekali di bahagian mata.

Oleh itu, menjaga kebersihan terutamanya di persekitaran dan makanan amatlah penting untuk mengelakkan jangkitan parasit..

Simptom Jangkiran Parasit:

A woman looks stressed at work, while colleagues sit in the background.

-Kelesuan
-Stress
-Tekanan perasaan
-Sering dalam keadaan 'blur'
-Kembung
-Berat badan menurun
-Elergi
-Sensetif terhadap makanan/persekiratan
-Sering sakit
-Kegatalan pada bahagian sulit
-Sakit otot dan sendi
-Sembelit atau cirit-birit
-Ketidakstabilan haid
-Ekzema
-Teringin benda manis
-Sukar tidur dan sukar bangun
-Eye floaters

Kesan jangkitan parasit yang tidak dirawat amat bahaya. Ia boleh menyebabkan kanser..


Bagaimana Menyahkan Parasit??

1- Parasit hidup lebih gembira bila ada bekalan gula.. Jadi perkara pertama yang perlu kita lakukan ialah kurangkan pengambilan gula.

2- Makanan yang mengandungi "anti-parasit" seperti nenas, betik, kranberi, buah tin dan biji labu.

3- Mengambil makanan yang tinggi kandungan Vitamin A, B Complex, Vitamin C, Vitamin D, Vitamin K, Kalsium, Protein dan Zat Besi.

4- Mengambil makanan yang berserat tinggi.

5-Mengamalkan bawang putih kerana ia mengandungi sulfur semulajadi yang boleh menghalau parasit.

6-Minum air bertapis secukupnya.

7-Mengamalkan kismis terutama untuk anak-anak.

8-Elakkan memakan makanan yang tumbuh di dalam parit.

9-Basuh dan masak makanan dengan sempurna sebelum memakannya.

10-Cuci pakaian dalam, cadar dan selimut sekera mungkin dengan air hangat.

11-Pastikan seisi rumah mencuci tangan dengan bersih terutama selepas menggunakan tandas dan sebelum mengendalikan makanan.

12-Cuci rumah dengan kerap, terutama bilik tidur. Jangan lupa gunakan Basic H ya..

Akhir kata, jom la kita sama-sama buang parasit yang bsesarang dalam tubuh badan kita.. Banyak masalah kehiduan yang timbul disebabkan parasit nih..


Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥eda83.blogspot.com
♥www.facebook.com/edaejaishop


Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D








Detox Part 3..

As'salam.. hai korang.. sory ye lambat skit eda nak sambung part 3 dari part 2 pasal detox ni.. hehehhe.. 


Jom kita recall balik kenapa perlunya kita buat parasit detox ni..

-Untuk bersihkan parasit dalam badan.. kalau kita tak boleh buat pon tak pe, just buat pengetahuan je.. tapi kalau nak ajak suami, adik beradik atau jiran tetangga pon boleh.. sangat dialu-alukan.. (bende baik kan..)

-Berkongsi pengalaman dalam menjalani proses detox..


Parasit Detox ni sebenarnya ada dua:

1) Full parasit detox bermula pada 9hb Rabiul Akhir (18 jan) dan berlangsung selama 14 hari.

2) Soft parast detox pula bermula 13-17hb Rabiul Akhir (5 hari)


Korang boleh pilih mana-mana yang sesuai dengan diri masing-masing..

Mesti ramai yang tertanya-tanya kenapa kita perlu buat detox ni pada pertengahan bulan Islam?? kite buat tengah bulan Islam sebab mase ni bulan tengah bulan penuh.. orang kate bulan purnama (dalam lingkungan 15hb) dan pada waktu ni la parasit paling aktf dalam tubuh badan kita.. apa yang berlaku pada pertengahan bulan Islam ni, waktu ni la parasit ni nak bertelur dan berpindah-randah dalam tubuh badan kita..


Apa yang kita perlu buat semasa nak buat program detox ni??

-Hari pertama hingga ke empat

Pagi:
1/5 botol Vivix
1 biji DTX Complex
5 biji Alfalfa
Makan yogurt
1 Nutriferon

Tengahari:
1 biji DTX Complex
5 biji alfalfa
1 Nutriferon

Malam:
1/5 botol Vivix
1 DTX Complex
5 biji Alfalfa
2 biji Herb-Lax
2 biji Garlic Complex
1 Nutriferon


Hari ke lima hingga ke sebelas:

Pagi:
1/4 botol Vivix
2 biji DTX Complex
8 biji Alfalfa
2 biji Herb-Lax
Prebiotik

Tengahari:
2 biji DTX Complex 
8 biji Alfalfa
1 Nutriferon

Malam:
2 biji DTX Complex
10 biji Alfalfa
4 biji Herb-Lax
1 Nutriferon
2 biji Garlix Complex


Hari ke sebelas hingga ke empat belas:

Pagi:
1/4 Vivix
2 biji DTX Complex
10 biji alfalfa
2 biji Herb-Lax
1 Nutriferon
Prebiotik

Tengahari:
2 biji DTX Complex
10 biji Alfalfa
1 Nutriferon

Malam:
2 biji DTX Complex
10 biji Alfalfa
4 biji Herb-Lax
1 Nutriferon
2 biji Garlic Complex

Yang kat atas ni jadual untuk detox parasit..


Kalau nak buat soft detox boleh amek:

-Herb-Lax/Alfalfa/DTX Complex
-Nutriferon
-Garlix Complex



Ade sedikit pemberitahuan:


24 Jan 2016 ni adalah FULL MOON.. ini bermakna pada waktu ini masa untuk parasit yang berjaya berjihrah dari paru-paru ke usus mengawan pula kali ini.. hati-hati ye korang.. (dah macam ade nak jadi serigala jadian plak.. hehehhe)




Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥eda83.blogspot.com
♥www.facebook.com/edaejaishop


Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D










Detox Part 2..


Hai korang.. assalamualaikum dan selamat pagi..

Ye ni entry retetan dari entry lepas.. yang entry Detox Part 1 tu.. 

Dalam entry ni Eda nak ceritakan pulak pasal simptom-simptom jangkitan parasit...


Simptom Jangkitan Parasit:




-Kelesuan
-Stress
-Tekanan perasaan
-Sering dalam keadaan 'blur'
-Kembung perut
-Berat badan menurun
-Alergi
-Sensetif terhadap makanan atau persekitaran
-Sering sakit
-Kegatalan pada bahagian sulit
-Sakit otot dan sendi
-Sembelit atau cirit-birit
-Ketidakstabilan haid
-Ekzema
-Teringin benda manis
-Sukar tidur dan sukar bangun
-Eye floaters..


Buat pengetahuan korang, kesan jangka panjang jangkitan parasit ini sangat bahaya.. Kerana ia boleh menyebabkan kanser..


Apa yang Shaklee boleh bantu korang untuk detox tubuh badan dari bendasing yang memang tak patut ada dalam badan??

Korang boleh cuba:



DTX Complex
-Sangat baik untuk detox hati dan buang bendsing dari liver kita..




Herba Lax
-Untuk detox usus.. usus antara yang penting untuk di detox kerana kita tak tau apa yang tertinggal di usus kita semasa proses perkumuhan..




Alfalfa
-Detox badan anda dari hujung rambut ke hujung kaki (jangan terkejut kalau korang amek alfalfa, kahak korang akan banyak keluar sebab badan sedang detox bendasing dari dalam badan)




Nutriferon
-Menguatkan imunisasi tubuh badan dari terkena penyakit dan menyingkirkn parasit.



Garlic Complex
-menghindarkan parasit dari bermastautin dalam badan anda.



Sedikit tambahan tentang tanda-tanda adanya parasit dalam tubuh anda:

Dari segi Emosi:

-Perubahan Emosi
-Marah dan cepat marah
-Gemuruh
-Kemurungan
-Sifat pelupa
-Pemikiran keliru
-Kegelisahan
-Kebimbangan
-Refleks lambat
-Obsesi
-Kekurangan penyelarasan
-Kekeliruan
-Blur
-Blank

 
Dari segi tidur:

-Insomnia
-Ketap gigi semasa tidur
-Kencing malam
-Meleleh air liur berlebihan semasa tidur
-Gangguan tidur - kerap terjaga pada waktu malam


Dari segi kulit:

-Kulit kering
-Rambut kering
-Rambut rapuh
-Keguguran rambut
-Alahan
-Hidung gatal
Gatal-gatal di dubur
-Kulit gatal
-Urtikaria (gegata atau kelopak garam)
-Jaundis
-Reaksi alahan kepada makanan
-Sensasi merangka di bawah kulit
-Letusan
-Enzema
-Ulsel kulit
-Bengkak


Lain-lain:

-Sensasi bendasing dalam tekak atau tidak selesa
-Kesukaran menelan
-Batuk atau btuk darah
-Masalah peredaran darah
-Kebas dihujung kaki
-Kesukaran untuk bergerak
-Lebihan air liur
-Penglihatan kabur
-Nafas berbau
-Tindak balas imun yang rendah
-Demam
-Masalah pernafasan
-Eye floaters
-Bau badan



Nak tahu lebih lagi tentang jangkitan parasit?? nantikan entry eda akan datang..


Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥eda83.blogspot.com
♥www.facebook.com/edaejaishop


Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D




















Detox Part 1..


Selain kuman, bakteria, syaitan, badan kita juga adalah rumah kepada organisma-organisma kecil yang dipanggil parasit. Antara parasit yang berumahtangga dalam tubuh kita ialah cacing. Ya cacing.. Korang jangan ingat caring dok dalm perut je tau.. Cacing juga boleh ada di dalam organ dalaman di tubh badan kita.. Sebagi contoh cacing boleh berada di paru-paru, hati, pankreas, mata dan jangan terkejut jika eda katakan cacing juga boleh berada di otak kita..



Korang boleh bayangkan tak kalau cacing ni naik kat mata kita dan nampak die menguit-nguit?? huhuhu.. mintak jauh la..

Macam mana nak halau semua parasit ni?? 

Haaa.. sebab tu kita kena amalkan detox..

Selalu sangat kita dengar pasal detox kan.. Kat wall FB pon banyak dah cerita pasal detox.. macam-macam cara orang share.. nak buat ngan tak je.. 

Tapi sebenarnya apa yang kita nak detox??


Detox ni sebenarnya kita nak buang toksin dari dalam badan.. Badan kita ni banyak toksin, toksin ni masuk ke badan bukan melalui makanan yang kita makan je tau, sebenarnya kita lupa yang barang-barang kita guna sehari-hari pon ada parasit.. Parasit pon ada bermacam-macam jenis yang bersarang dalam badan kita.. Bukan hanya di dalam usus je tapi dalam organ lain seperti hati, paru-paru, otak, mata, jantung dan lain-lain..


Korang tau tak sebenarnya dalam badan kita terdapat heavy metal?? Ya kita perlu buang heavy metal tu.. Macammana boleh ada dalam badan?? macam pelik je kan heavy metal ada dalam badan.. Sebenarnya dalam air paip yang kita minum tu pon ada plumbum, ikan pon ada merkuri dan lain-lain lagi.. Benda-benda ni tak boleh ada dalam badan kita.. Ia bukan je boleh mengganggu fizikal tapi dalaman kita pon turut terganggu..

Serangan parasit pada tubuh badan manusia ni adalah sejenis penyakit tersembunyi.. Simptom-simprom yang diberi oleh jangkitan parasit ni menyamai simptom penyakit lain, jadi tak ramai orang sedar sebenarnya meraka mengalami masalah parasit..


Nak tahu lebih lanjut tentang simptom-simptom jangkitan parasit?? nantikan entry eda akan datang ye..


Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥eda83.blogspot.com
♥www.facebook.com/edaejaishop


Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D