7 Punca Perut Buncit Dikalangan Wanita..





Cuba bayangkan kalau kite tengah cari baju buat pegi kenduri kawen kawan, tetibe datang salesgirl tanya soalan cepu cemas kat kita.. "Puan nak carik baju pregnant ke??" padahal kite tak pregnant pon.. tapi rase dah kurus lepas besalin kali ke 3 nih.. potong trus rase nak membeli kat situ kan.. 

Sape pernah ada pengalaman macam ni??? Jangan risau.. bukan korang sorang je.. ramai lagi yang mengalami masalah yang sama.. jangan risau ye, kalau wanita tu kurus pon tak terlepas dari masalah ni.. Kenapa agaknye ya??

Jom kita amek tau tentang punca perut menjadi buncit dikalangan wanita..

1- Lemak

Terdapat 2 jenis lemak yang berada di kawasan perut. 

Satu lemak lembut macam marshmallow yang dikenali sebagai subcutaneous.
Lemak ini berada di bawah kulit atau di atas jaringan otot. Ia biasanya terkenal dikalangan wanita dan memang sukar untuk hilang. 

Satu lagi jenis lemak ialah lemak viceral yang terasa keras seperti orang mengandung yang biasanya terjadi kepada kaum lelaki, tetapi ia lebh mudah untuk dihilangkan. Lemak Viceral ini biasanya lebih cenderung kepada penyakit vaskular. Tetapi harus diingat ya, kedua-dua jenis pertu buncit ni menandakan yang korang mempunyai masalah kolestrol dan berpotensi untuk penyakit koroner.. Perlu lebih berhati-hati ya..

2- Otot Yang Lemah

Korang tau tak yang otot perut ni sangat fleksibel. Otot perut akan kembali ke keadaan asal kalau diberi cukup kesempatan. Beberapa jenis latihan mampu menguatkan otot yang lemah.. Perlu lebihkan bersenam dan memfokuskan ke kawasan perut.. (google je senaman untuk kuruskan perut)

3- Tulang Belakang Menyusut

Apabila tubuh badan semakin berusia, tulang belakang kita juga akan semakin susut dan mengecil, tetapi lemak-lemak disekitar perut tetap sama.

4- Faktor Penuaan

Semakin kita berusia, penghasilan hormon dehidroepiandrosteron (DHEA) semakin berkurang. Menurut jakian oleh Harvard Women's Health Watch; penurunan pengeluaran hormon ini meningkatkan pengumpulan lemak di perut.. 

5- Faktor Makanan

Makanan segera atau pon makanan yang bergula menyumbangkan kepeda kebuncitan perut kerana kebiasaannya makanan yang bergula ini mengandungi kandungan kalori dan lemak yang tinggi.. Hal ini juga yang menyebabkan otot menjadi kendur.. (sebeb tu lepas besalin kene rajin pakai bengkung.. kang otot kendoq)

6- Stress Atau Tekanan

Sebenarnya golongan wanita ni biasanya mudah stress atau tertekan.. Oleh sebab itulah wanita lebih cenderung mengumpul lemak berlebihan di bahagian perut walaupon berat badannya normal. ini mungkin disebabkan oleh kesan hormon stress kortisol yang menyumbang kepada punca lemak-lemak terkumpul di sekitar perut.. Lemak terkumpul tu dah satu hal, satu hal lagi kedut kat muke pon makin bertambah.. relek2 je ye..

7- Makanan berkarbohidrat

Pengambilan makanan yang berkarbohidrat secara berlebihan seperti nasi dan makanan berasaskan tepung seperti mi, bihun dan roti akan menyebabkan lebihannya disimpan dalam bentuk lemak terutamanya dibahagian perut atau paling tepat lagi die celah-celah rongga diantara organ dalam perut..


Perut dah buncit ni boleh ke nak kempiskan??


Ce tengok gamba ni.. Beliau berumur 30-an dan ade 3 orang anak-anak kecil, tapi tak de masalah  perut buncit pon kan.. Macam mana beliau boleh dan kita tak boleh?? Semua orang ada masa yang sama 24 jam sehari.. cuma yang beza macam mana kita nak menggunakan masa dengan bijak..


Nak cara mudah kempiskan perut??

Sory darling.. tak de jalan mudah nak capai sesuatu kejayaan.. perlu lebih berusaha dan tak boleh separuh hati je nak buat.. 

Ada yang tanya "Shaklee ade set untuk kurus tak?".. ya memang ada TETAPI kalau tak amek dengan betul, tak bersenam dan makan pon memang ikut sedap mata dan mulut memang tak kemana pun.. lemak tu tetap ada kat situ..


Dalam set kurus Shaklee ni korang kene faham formula ni;

BUANG   >   BAKAR   >   BINA


Apa yang perlu dibuat adalah MEMBUANG dahulu toksik yang di dalam usus.. kita perlu 'clear'kan dulu usus..


atau



Boleh ambil Herb Lax atau Alfalfa


Kemudian korang boleh la mulakan dengan MEMBAKAR segala lelemak yang dah lame bertempek kat perut tu.. 

atau


atau



atau



Untuk membakar lemak korang boleh pilih Omega Guard atau Lecithin atau Vita E atau pun GLA Complex.



Last sekali jangan lupa BINA kembali otot..

Cinch Shake ni ade 3 perisa, Vanilla, Chocolate dan Cafe Latte..boleh pilih mengikut perisa kegemaran korang..

atau



Korang boleh amek CINCH SHAKE atau ESP untuk kembalikan otot perut yang dah start menggelebeh tu..

Sebagai tambahan, kalau nak naikkan metabolisme boleh amek Cinch Tea





Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥eda83.blogspot.com
♥www.facebook.com/edaejaishop


Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D











No comments: