Diabetes/Kencing Manis..

Korang tau tak macammana Diabetes boleh terjadi?? Meh sini eda cite.. 


Diabetes ni ada dua jenis:

Type 1 : Bila sel badan tak boleh menghasilkan insulin.
Type 2 : Bila sel badan tidak kenal insulin.

Insulin ni umpama "kunci" untuk membuka pintu kepada gula (glukos) yang nak masuk ke dalam sel kita.. sel kita memerlukan gula sebagai makanan..

Kemudian insulin akan mengawal kadar kemasukan gula ke dalam sel.. jadi apabila gula dah cukup dalam sel, insulin ni kene kunci balik pintu sel supaya gula tak boleh masuk dalam sel lagi kalau kita makan banyak gula.. sel dah cukup gula dah.. dan gula tu akan berada dalam darah.. jadi makan perlu berpada-pada ya.. jangan banyak makan gula sangat.. sedang-sedang saja..



Bagi pengidap diabetes Type 1:


Badan seseorang tu memang tak boleh nak hasilkan insulin ataupun insulin yang dihasilkan tak mencukupi. Contohnye macam bilik ade 10 tapi kunci ade untuk 3 orang je.. jadi 3 orang boleh masuk dah, tapi ade lagi 7 orang berlegar-legar kat luar. Korang rasa ape akan jadi kat 7 orang yang kene berlegar-legar kat luar tu? letih, penat dan macam nak pitam.. haaa.. macam tu la bila gula tak boleh masuk ke dalam sel kita, tapi gula tu berlegar-legar dalam salur darah kita.. ianya jadi tak seimbang..



Bagi pengidap diabetes Type 2 pula:

Untuk Type 2 ini terjadi apabila bilik ada 10, kunci pon ada 10 TAPI silap kunci. sepatutnya nak buka bilik guna kunci bilik tapi die bagi kunci kereta pulak.. macammana nak terbuka.. jadi semua 10 bilik orang tak boleh masuk.. sama la situasinya bila gula tak boleh masuk ke dalam sel.

Bila terjadi keadaan ini ia menjadikan kadar gula dalam darah kita menjadi tinggi.. Bila gula dalam darah tinggi, bermacam-macam masalah kesihatan akan berlaku.. sebagai contoh:


-Jangkitan pada kulit.
-Pandangan kabur.
-jangkitan pada kulit.
-Luka lambat sembuh.

Oleh yang demikian korang jagalah kesihatan tau.. Jaga semua.. jaga makan, jaga aktiviti, jaga ibadah.. Jangan biarkan dah sakit melarat baru nak jaga badan sendiri.. kene jaga dari sekarang.. Vitamin jangan culas makan..





Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥eda83.blogspot.com
♥www.facebook.com/edaejaishop


Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D



No comments: