Cara Makan Zinc Complex Dengan Berkesan..Ramai yang mungkin melakukan kesilapan semasa mengambil Zinc Complex.. Sempena promosi Zinc Complex di bulan Jan 2016 ni eda nak kongsikan serba sedikit macam mana nak makan Zinc Complex ni ya..

- Makan 1 biji Zinc Complex SEBELUM sarapan dalam tempoh setengah jam sebelum makan..
- Jangan makan bersama makanan dan minuman berkalsium kerana ia mengurangkan penyerapan.
- Minuman berkafein dan air bergas/berkarbonan juga dapat mengurangkan kecekapan penyerapan ke dalam badan.
- Elakkan pengambilan bersama supplement yang lain.
- Zinc juga tidak digalakkan bersama bijiran dan roti. Phytate dari bijiran akan bergabung dengan zink menjadi bentuk yang sukar diserap.


Kenapa Zinc mesti di makan semasa perut kosong?

Sebenarnya macam ni, zinc ni akan kalah dengan zat yang lain seperti kalsium. Sebagai contoh, korang bersarapan sanwinch yang dalam tu ada keju dan minum air teh tarik.. Susu dan keju dalam sandwich dan teh tarik tersebut mengandungi kalsium.. Jadi, jika kita makan zink selepas makan, zink tidak akan diserap dan akan disingkirkan.


Kalau kita makan roti dan bijirin lain semasa sarapan, contohnya cornflakes, koko crunch dan roti bijirin penuh/wholemeal.. Phytates dari makanan berasaskan bijiran mempunyai kebolehan untuk bergabung dengan zink dan sukar diserap badan.. Ini membuatkan zinc yang dimakan terbuang sia-sia sahaja.. Jangan risau kerana, dalam proses pencernaan yang normal, zinc akan dimusnahkan, dikeluarkan dan mengikat dirinya dengan bahan lain.. 

Tahukah anda? Salah satu sebab kenapa kita kena ambil sebelum makan adalah kerana:
Perut kita ni ada asid.. Asid perut kita ni boleh melarutkan zinc dengan cepat bile perut kosong.. Oleh itu ia lebih memudahkan mutrisi dan mineral dari zinc menyerap ke dalam badan kita..

Jadi, apa yang dapat eda sarankan adalah waktu terbaik ambil zinc antara sejam dan setengah jam sebelum makan.. Supaya kita dapat kesan optimim daripada pengambilan zinc tersebut.. 
Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥eda83.blogspot.com
♥www.facebook.com/edaejaishop


Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D


Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...