eSell : Tutorial Order

Huhuhu.. seronok betul saya sebab sekarang Shaklee dah buat sistem eSell.. eSell ni adalah satu sistem yang memudahkan pelanggan kami agar dapat membeli produk keluaran Shaklee terus kepada anda.. tak perlu nak call SID dan order pon.. Anda sendiri boleh lakukannya di rumah, di pejabat mahupon di mana-mana yang ada rangkaian internet.. Dalam toilet pon boleh.. hehhehe.. 

Apa yang penting dalam eSell ini anda hanya perlu DEBIT ataupun KREADIT kad sahaja.. eh tapi kalau pakai debit kad kene la ade duit dalam tu ye.. hehehee..

Caranya sangat mudah.. Mari saya tunjukkan dengan gambarajah dibawah.. (kalau rasa gambar tak cukup besar boleh klik pada gambar)





Langkah pertama anda perlu masuk ke blog saya dan jika anda terjumpa sahaja gambar eSELL seperti diatas anda boleh terus klik dan kemudian skrin anda akan tertera Online Ordering Agreement  seperti di bawah..

Apa yang anda perlu buat adalah klik pada Agree dan klik button NEXT..


Perhatikan setiap tanda di dalam kotak.. setiap kali anda membuka borang ini semua kotak telah bertanda.. Tetapi anda boleh membuang tanda tersebut dengan KLIK sahaja ke bahagian vitamin yang anda TIDAK MAHU..


Oleh kerana saya hanya memerlukan B Complex sahaja dalam Set Ibu Menyusu saya, maka saya hanya tandakan pada B Complex sahaja.. Apabila dah selesai bolehlah klik CHECKOUT ..




Langkah seterusnya pula skrin anda akan tertera borang untuk memasukkan data pelanggan.. Di sini anda harus mengisi borang ini dengan teliti agar tiada kesilapan berlaku.. 

Dah siap isi borang teruskan dengan klik ke CONTINUE pada button di sebelah kanan bawah..


Kemudian akan tertera lagi borang seperti di atas untuk memastikan barangan dan amaun yang perlu anda bayar, alamat, no untuk dihubungi dan email.. Semua dah betul anda boleh terus klik ke button PROCEED PAYMENT  disebelah kanan bawah skrin anda..



Ini adalah borang terakhir dan terpenting dalam pemelian secara online ini.. Pastikan jenis kad debit/kreadit anda. Seperti di atas saya gunakan VISA.. ini kerana saya gunakan debit kad dari Maybank.. selain daripada Maybank, bank-bank lain pon boleh.. 

Isikan nama, no kad anda (no yang kat depat kad), tarikh tamat tempoh kad dan kod keselamatan kad (ia terletak dibelakang kad debit/kreadit. Jangan hebahkan tau no yang kat belakang tu.. bahaya.. )

Dah siap isi klik CONFIRM PAYMENT..



Tunggu...


Sampai keluar macam ni dan nantikan MSOS Code pada telefun bimbit anda..

Dah dapat MSOS Code boleh terus isi pada ruangan yang disediakan dan klik OK..




Tunggu sat na.. tak sampat 5 minit pon.. 




Okeh.. bila dah leluar macam ni maksudnye pembelian anda tadi dan berjaya.. yeayyy... jadi boleh la nak print atau pon nak save saje Order Notice ni.. Esok atau lusa barang dah boleh dapat terus ke depan pintu rumah.. hehehe..

Disbabkan saya nak simpan Order Notice ni, maka apa yang perlu saya buat adalah klik saja kePRINT ORDER.. 




Dan boleh la saya simpan di dalam folder saya.. Senang je kan.. klik sane klik sini dah siap.. tak perlu nak call sesape pon.. semua di hujung jari je kan.. 


Khas buat pembaca blog saya yang tersayang, saya dah letakkan link untuk memudahkan anda membeli dengan klik sahaja pada gambar-gambar Total Wellness Set seperti yang tertera pada gambar di bawah..



Jadi setiap gambar Total Wellness Set di side bar sebelah kiri anda boleh terus klik untuk membeli.. mudah sahaja.. caranya dengan klik ke gambar dan kaedahnya sama seperti di atas.. 

Untuk bahagian side bar sebelah kanan blog ini, akan saya pertambahkan lagi set vitamin yang lain dari semasa ke semasa.. 



Sangat seronok.. rasa nak tidur dengan senyuman malam ni.. sangat mudah berniaga dengan Shaklee.. Nak jadi ahli??? boleh saje.. anda boleh terus hubungi saya ye.. jangan risau.. saya tak makan orang.. hehehhe.. selamat berpuasa..



SID tak makan orang =D

* Eda Ejai
* 013-3976474 (SMS/WhatsApp/Line/Telegram)  

No comments: