Apakah HFMD Dan Cara Mencegah Daripada Terus Melarat..

Sejak seminggu dua ni memang banyak sangat dah kes pasal HFMD kan.. tapi apa sebenarnya HFMD ni sampai taska dan sekolah pon dah banyak yang perlu ditutup..
Bila kita google saja gambar HFDM mecam-macam gambar yang keluar.. mengerikan bukan..
Apakah sebenarnya HFDM?

Pengurusan Tekanan Di Tempat Kerja..

Kalau kita bercerita pasal tekanan / stress ditempat kerja apa yang kita bayangkan adalah timbunan fail-fail yang banyak dan persekitaran tempat kerja yang tak boleh ‘masuk’.. Seakan dunia asing buat kita.. tapi tahukan anda apa maksud tekanan / stress ni..
Maksud tekanan / stress?
Ditakrifkan sebagai sesuatu yang dirasai sebagai tidak enak serta membebankan diri kita , diikuti dengan perlbagai perasaan yang tidak menggebirakan..
Tetapi bukan semua tekanan itu membawa keburukan kerana setiap orang memerlukan sedikit tekanan agar dapat menjadi pemangkin untuk memotivasikan diri.. Tekanan membawa kepada keburukan apabila seseorang itu berasa sangat tertekan..
Kadangkala tekanan / stress ini bukan hanya berpunca di tempat kerja, tetapi faklor luaran seperti hubungan dengan orang sekeliling, masalah dengan ahli keluarga dan persekitaran yang menekankan lagi rasa tekanan pada diri individu tersebut..
Sebenarnya walau siapa pon kita, kita memang tidak dapat lari dari tekanan / stress.. Waima anda pelajar, suri rumah, pekerja di sektor awam mahupun swasta.. Semua akan mendapat tekanan cuma mungkin tekanan itu datang dengan bentuk dan keadaan yang berbeza..
Jika ditanya tentang vitamin untuk stress, eda katakan ya memang ada.. Namun anda perlu tahu yang vitamin ini bukan ubat stress, ia hanyakah sekadar makanan tambahan (supplement). Mengapa eda katakan ia sangat bagus diambil bagi setiap individu? Kerana vitamin dapat menampung kekurangan nutrisi harian yang tidak cukup semasa pengambilan makanan setiap hari.
Sebagai salah satu jalan untuk kurangkan tekanan di tempat kerja, eda cadangkan anda mengambil B Complex.
Vitamin B1, B3 dan B5..
Vitamin B1 sangat bagus untuk menukarkan gula kepada tenaga.. Apabila berlaku kekurangan B1 dalam badan, kemungkinan kemurungan akan terjadi.
Vitamin B3 juga baik untuk membantu menghasilkan serotonin dan berfungsi sebagai penenang. Jika kurang dalam badan mungkin seseorang akan berasa tak selesa dan tak tentu arah.
Vitamin B5 baik untuk regulate kan kembali fungsi kelenjar adrenaline dan ia boleh dijumpai dalam kentang, brokoli, yogurt, bijirin penuh, avokado dan ayam.
Vitamin B6
Vitamin B6 ini bagus untuk memetabolismakan asid amino yang penting untuk mengsintesiskan depamine dan juga serotonin dalam sistem saraf. Bertujuan sebagai meningkatkan hormon penenang dan gembira. Jika berkurang mungkin boleh menyebabkan tekanan dan kekeliruan. Boleh didapati pada soya, walnut, kacang, tomato, avocado, biji matahari, sawi, kulit kentang, pisang, bijirin penuh, ayam, ikan dan daging merah.
100mg sehari sudah mencukupi.. Jika terlalu banyak vitamin B6 boleh merosakkan saraf tangan dan kaki..
*(serotonin – hormon yang mengawal mood)
* (dopamine – sejenis hormon dalam otak yang bertindak sebagai neurotransmitter – bahan kimia yang menghantar isyarat dari satu sel ke sel yang lain)
Vitamin B 12
Penting untuk saraf dan sangat membantu dalam menangani stress, kekeliruan, tekanan dan nyanyuk. Boleh didapati daripada produk susu dan daging.. Bijirin yang diperkaya dengan nutrisi juga boleh diambil.. Kebiasaannya warga emas antara golongan yang mengalami kurang Vitamin B12.. Hal ini mungkin kerana dengan umur mereka mula kekurangan asid hidroklorik dalam perut agar vitamin dalam diserap dengan baik. Selain dari warga emas, mereka yang vegetarian juga berisiko tinggi untuk mendapat kurang vitamin B12..
Buat pengetahuan B Complex ini mudah larut air dan ia tidak disimpan di dalam tubuh badan.. Jika anda pernah mengambil B Complex dalam masa sejam atau dua jam selepas anda ambil dan kemudian anda membuang air, pasti kelihatann air kencing anda terlalu kuning kerana B Complex mudah larut dan keluar melalui air kencing.. Harus dingat juga B Cmplex akan mudah rosak sekiranya anda banyak mengambil makanan yang mengandung alkohol, caffein, nicotine (dari rokok) dan gula ringkas. Selain dari vitamin B Complex, anda juga digalakkan mengambil Vitamin C dan Vitamin E.
B Complex sebotol 120 tablets RM 58.75
Vita E Complex 
Tahukah anda bahawa jika anda stress dan kemurungan sel-sel tubuh akan menghasilkan radikal bebas.. Oleh itu vitamin E dan vitamin C sangat baik diambil bersama kerana ianya adalah antioksidan yang kuat dan boleh meneutralkan radikal bebas yang boleh merosakkan sel-sel tubuh badan. Makanan yang kaya dengan antaioksidan adalah betik, laici, oren, brokoli, parsley dan strawberries. Selain dari itu, makanan yang banyak terdapat vitamin E pula termasuklah kuning telur, minyak sayuran, popcorn dan kekacang..
Vita E Complex sebotol 120 capsules RM 156.25
Sustained Release Vita C  sebotol 180 tablets RM 97.50


Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Hida untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Hida Kadiso
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram: 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D





Ingin dapatkan supplement Shaklee dikawasan anda?

Johor
Kulai - Shikin 012-734 2653

Perak
Sitiawan - Azura 019-517 1797
Kuala Kangsar - Zalifah 013- 507 2165

Negeri Sembilan
Kuala Pilah - Anizah 019-330 4684

Kuala Lumpur
Cheras - Salmiah 018-778 8583 
Cheras - Salwahida 017-308 4239
Bandar Tun Razak - Faizah 019-248 1804 

Selangor
Shah Alam - Sharifah 019-372 5064
Shah Alam - Noriyani 012-311 2240  

Putrajaya/Kajang/Bangi
Shima 016-636 1793
Umi Fadzilah 012-409 0008

Pentingnya Penjagaan Tidur Yang Sempurna..

Penjagaan Tidur
Tidur yang baik adalah amat penting untuk kehidupan yang sihat. Jika anda tidak mendapat tidur yang baik, pasti akan menjejaskan aktiviti anda pada waktu siang. Satu gangguan tidur biasa, seperti apnea  (berhenti bernafas sebentar semasa tidur), menjejaskan 20 juta orang Amerika Syarikat. Kalau di Malaysia tak tahu la pula berapa juga yang mengidap masalah ni. Kebanyakan orang tidak tahu mereka mengihidap masalah ini. Mungkin anda boleh lihat ahli keluarga atau pasangan anda.
Berdengkur 
Berdengkur kuat adalah simptom tidur apnea yang biasa, tetapi ia lebih kepada masalah pernafasan yang lebih serius. Dalam apnea tidur, pernafasan anda berhenti atau menjadi sangat pendek semasa anda sedang tidur. Setiap selang pernafasan biasanya berlangsung 10 hingga 20 saat atau lebih. Selang pernafasan ini boleh berlaku 20 hingga 30 kali atau lebih sejam. Ini menyebabkan pernafasan menyebabkan anda tidur dengan tidak lena pada waktu malam.dan menyebabkan kualiti tidur yang kurang baik. Pasangan anda juga mungkin risau dengan keadaan itu dan terus berjaga untuk menunggu anda bernafas lagi!
Gejala gangguan tidur termasuk:
1- Sakit kepala pada waktu pagi
2- Mengantuk
3- Keletihan
4- Ketidakupayaan untuk menumpukan perhatian
5- Kesengsaraan
6- Perubahan emosi
7- Perubahan keperibadian
8- Kemurungan
Penyelidikan baru-baru ini telah menunjukkan bahawa terdapat hubungan antara apnea  dan strok. Satu kajian menunjukkan bahawa 80% daripada mangsa strok mempunyai apnea . Dalam kes lain, terdapat peningkatan peratusan diabetes pada pesakit apnea.
Tiada Julat Umur Khas
Lebih mengejutkan lagi, kita sekarang tahu gangguan itu tidak terhad kepada orang tua dan orang  yang berlebihan berat badan, seperti yang pernah kita sangkakan. Ia boleh menjejaskan semua peringkat umur dan jenis badan walaupun ia adalah seorang kanak-kanak.
Anda tahu tak yang dalam Shaklee ada supplement yang baik diambil untuk tidur yang lebih lena?
Ostematrix
Mengandungi gabungan kalsium dan magnesium yang dikatakan berkurangan dalam individu yang mengalami insomnia. Ramai telah menggunakan ostematrix yang mendapat tidur yang lebih lena.
Antara kebaikan OsteMatrix yg lain ialah,
  1. Bantu tidur lena sepanjang malam.
  2. Badan terasa bertenaga & mudah bangun pagi keesokan harinya, terutama apabila digabung dengan pengambilan Shaklee B-Complex.
  3. Menghilangkan lenguh-lenguh & bisa-bisa badan.
  4. Mengurangkan rasa sakit pinggang & kejang kaki terutama buat ibu hamil .
  5. Melawaskan sistem penghadaman – mudah ‘membuang’ keesokan harinya (bukan cirit birit)
Vitamin B-Complex
Dapat mengurangkan tekanan dan membantu seseorang untuk lebih tenang. Gabungan B3, B6 dan inositol ialah pendorong tidur yang sangat berkesan.
Supleman lain yang boleh memabantu imsonia ialah lecithin, vitamin E dan zinc.

Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Hida untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Hida Kadiso
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram: 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D





Ingin dapatkan supplement Shaklee dikawasan anda?

Johor
Kulai - Shikin 012-734 2653

Perak
Sitiawan - Azura 019-517 1797
Kuala Kangsar - Zalifah 013- 507 2165

Negeri Sembilan
Kuala Pilah - Anizah 019-330 4684

Kuala Lumpur
Cheras - Salmiah 018-778 8583 
Cheras - Salwahida 017-308 4239
Bandar Tun Razak - Faizah 019-248 1804 

Selangor
Shah Alam - Sharifah 019-372 5064
Shah Alam - Noriyani 012-311 2240  

Putrajaya/Kajang/Bangi
Shima 016-636 1793
Umi Fadzilah 012-409 0008


12 Cara Untuk Mengekalkan Kecergasan Otak Anda..

Setiap otak manusia akan berubah seiring dengan usia dan perubahan fungsi mental individu tersebut. Penurunan kecergasan mental adalah perkara biasa, dan ia adalah salah satu kesan yang paling ditakuti apabila umur semakin ke usia emas. Tetapi kecacatan kognitif tidak dapat dielakkan.
Berikut adalah 12 cara anda boleh membantu mengekalkan kecegasan fungsi otak.

Promosi Shaklee Julai 2019 : Vita C Buy 3 FREE Chewable-C Plus..



Huhuhu.. macam tak percaya je dah habis separuh tahun untuk tahun ni kan.. berlalu dah enam bulan pertama.. sejekap je kan.. apa agaknya plan korang untuk enam bulan akan datang ni ya?? mungkin ada yang dah plan nak pegi becuti.. Pusing-pusing satu Malaysia pon seronok juga kan..

Bercerita pasal seronok, bulan ni pon ada promosi yang boleh buat anda semua seronok tau.. 

Kenapa eda kate seronok? Sebab satu-satunya produk yang pernah mengalami kemarau satu Malaysia dahulu ada promosi bulan ni.. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...