Pengurusan Tekanan Di Tempat Kerja..

Kalau kita bercerita pasal tekanan / stress ditempat kerja apa yang kita bayangkan adalah timbunan fail-fail yang banyak dan persekitaran tempat kerja yang tak boleh ‘masuk’.. Seakan dunia asing buat kita.. tapi tahukan anda apa maksud tekanan / stress ni..
Maksud tekanan / stress?
Ditakrifkan sebagai sesuatu yang dirasai sebagai tidak enak serta membebankan diri kita , diikuti dengan perlbagai perasaan yang tidak menggebirakan..
Tetapi bukan semua tekanan itu membawa keburukan kerana setiap orang memerlukan sedikit tekanan agar dapat menjadi pemangkin untuk memotivasikan diri.. Tekanan membawa kepada keburukan apabila seseorang itu berasa sangat tertekan..
Kadangkala tekanan / stress ini bukan hanya berpunca di tempat kerja, tetapi faklor luaran seperti hubungan dengan orang sekeliling, masalah dengan ahli keluarga dan persekitaran yang menekankan lagi rasa tekanan pada diri individu tersebut..
Sebenarnya walau siapa pon kita, kita memang tidak dapat lari dari tekanan / stress.. Waima anda pelajar, suri rumah, pekerja di sektor awam mahupun swasta.. Semua akan mendapat tekanan cuma mungkin tekanan itu datang dengan bentuk dan keadaan yang berbeza..
Jika ditanya tentang vitamin untuk stress, eda katakan ya memang ada.. Namun anda perlu tahu yang vitamin ini bukan ubat stress, ia hanyakah sekadar makanan tambahan (supplement). Mengapa eda katakan ia sangat bagus diambil bagi setiap individu? Kerana vitamin dapat menampung kekurangan nutrisi harian yang tidak cukup semasa pengambilan makanan setiap hari.
Sebagai salah satu jalan untuk kurangkan tekanan di tempat kerja, eda cadangkan anda mengambil B Complex.
Vitamin B1, B3 dan B5..
Vitamin B1 sangat bagus untuk menukarkan gula kepada tenaga.. Apabila berlaku kekurangan B1 dalam badan, kemungkinan kemurungan akan terjadi.
Vitamin B3 juga baik untuk membantu menghasilkan serotonin dan berfungsi sebagai penenang. Jika kurang dalam badan mungkin seseorang akan berasa tak selesa dan tak tentu arah.
Vitamin B5 baik untuk regulate kan kembali fungsi kelenjar adrenaline dan ia boleh dijumpai dalam kentang, brokoli, yogurt, bijirin penuh, avokado dan ayam.
Vitamin B6
Vitamin B6 ini bagus untuk memetabolismakan asid amino yang penting untuk mengsintesiskan depamine dan juga serotonin dalam sistem saraf. Bertujuan sebagai meningkatkan hormon penenang dan gembira. Jika berkurang mungkin boleh menyebabkan tekanan dan kekeliruan. Boleh didapati pada soya, walnut, kacang, tomato, avocado, biji matahari, sawi, kulit kentang, pisang, bijirin penuh, ayam, ikan dan daging merah.
100mg sehari sudah mencukupi.. Jika terlalu banyak vitamin B6 boleh merosakkan saraf tangan dan kaki..
*(serotonin – hormon yang mengawal mood)
* (dopamine – sejenis hormon dalam otak yang bertindak sebagai neurotransmitter – bahan kimia yang menghantar isyarat dari satu sel ke sel yang lain)
Vitamin B 12
Penting untuk saraf dan sangat membantu dalam menangani stress, kekeliruan, tekanan dan nyanyuk. Boleh didapati daripada produk susu dan daging.. Bijirin yang diperkaya dengan nutrisi juga boleh diambil.. Kebiasaannya warga emas antara golongan yang mengalami kurang Vitamin B12.. Hal ini mungkin kerana dengan umur mereka mula kekurangan asid hidroklorik dalam perut agar vitamin dalam diserap dengan baik. Selain dari warga emas, mereka yang vegetarian juga berisiko tinggi untuk mendapat kurang vitamin B12..
Buat pengetahuan B Complex ini mudah larut air dan ia tidak disimpan di dalam tubuh badan.. Jika anda pernah mengambil B Complex dalam masa sejam atau dua jam selepas anda ambil dan kemudian anda membuang air, pasti kelihatann air kencing anda terlalu kuning kerana B Complex mudah larut dan keluar melalui air kencing.. Harus dingat juga B Cmplex akan mudah rosak sekiranya anda banyak mengambil makanan yang mengandung alkohol, caffein, nicotine (dari rokok) dan gula ringkas. Selain dari vitamin B Complex, anda juga digalakkan mengambil Vitamin C dan Vitamin E.
B Complex sebotol 120 tablets RM 58.75
Vita E Complex 
Tahukah anda bahawa jika anda stress dan kemurungan sel-sel tubuh akan menghasilkan radikal bebas.. Oleh itu vitamin E dan vitamin C sangat baik diambil bersama kerana ianya adalah antioksidan yang kuat dan boleh meneutralkan radikal bebas yang boleh merosakkan sel-sel tubuh badan. Makanan yang kaya dengan antaioksidan adalah betik, laici, oren, brokoli, parsley dan strawberries. Selain dari itu, makanan yang banyak terdapat vitamin E pula termasuklah kuning telur, minyak sayuran, popcorn dan kekacang..
Vita E Complex sebotol 120 capsules RM 156.25
Sustained Release Vita C  sebotol 180 tablets RM 97.50


Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Hida untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Hida Kadiso
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram: 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D

Ingin dapatkan supplement Shaklee dikawasan anda?

Johor
Kulai - Shikin 012-734 2653

Perak
Sitiawan - Azura 019-517 1797
Kuala Kangsar - Zalifah 013- 507 2165

Negeri Sembilan
Kuala Pilah - Anizah 019-330 4684

Kuala Lumpur
Cheras - Salmiah 018-778 8583 
Cheras - Salwahida 017-308 4239
Bandar Tun Razak - Faizah 019-248 1804 

Selangor
Shah Alam - Sharifah 019-372 5064
Shah Alam - Noriyani 012-311 2240  

Putrajaya/Kajang/Bangi
Shima 016-636 1793
Umi Fadzilah 012-409 0008

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...