Rawatan Sakit Tulang Slip Disc Dengan Produk Shaklee..

Antara tanda-tanda biasa yang menunjukkan anda mempunyai masalah cakera tergelincir atau slipped disc adalah anda mengalami sakit pad atangan, tangan kerap kebas dan berasa lenguh, tangan terasa lemah dan berat, otot bahu lenguh dan amat sakit jika dipicit. Jom kita tengok rawatan altenatif apa yang boleh dilakukan selain daripada pembedahan.


Sakit saraf pada tulang ini berlaku apabila saraf dihimpit dengan cakera yang tergelincir. Kemudian ia akan memberikan kesan sakit seperti mencucuk, renjatan elektrik, panas dan kejang pada peringkt awalnya. Untuk permulaan ia akan merasa sakit disepanjang tangan hingga ke jari. Sakit itu akan bercampur kebas jika ia dibiarkan berlarutan. Harus diingat, jika hal ini dibiarkan tanpa rawatan dalam tempoh masa yang lama kemungkinan besar akan menyebabkan lumpuh.

Kadang kala rasa berat dan lemah pada tangan, tidak semestinya anda akan mengelami kelumpuhan jika anda merasa sakit dan lenguh pada bahu dan tangan. Kerana sakit lebguh bukanlah sakit saraf. Kemungkinan besar ia disebabkan daripada kekejangan otot. Jadi, anda tak perlu terburu-buru untuk melakukan pembedahan tulang belakang jika anda diberitahu anda mengalami masalah slip disc. Ada kemungkinan ia boleh dielak dan anda tak perlu mejalani pembedahan tersebut.

Ada yang keliru?? Harap korang tak keliru dengan penyataan diatas ya. Sebab ada beberapa perkara yang anda perlu tahu dan difahami oleh semua orang. Antaranya adalah:

- Kebanyakan sakit tengkuk (>50%) berpunca daripada sakit sendi facet (arthritis). Gejala klinikal paling utama ialah sakit otot pada tengkuk dan bahu yang menjalar turun ke tangan disamping simptom sampingan lain seperti pening dan hanyut. Dengan kata lain sakit sendi facet tengkuk boleh mimik sakit slipped disc.




- Jika benar anda mengalami slip disc dan telah disahkan melalui pemeriksaan MRI, altentif pembedahan bukanlah langkah rawatan yang pertama. Rawatan peringkat awal yang biasanya diberi kepada pesakit slip disc ialah suntukan epidural steroid dan juga beberapa ubat saraf yang perlu dimakan.


Tetapi jika masalah slip disc sudah berlanjutan untuk tempoh  masa yang panjang, fisioterapi dan ubat selalubya tidak akan memberi kesan terbaik. Kebiasaannay rawaran suntikan radiofrequency adalah lebih baik dan dapat memberikan kelegaan serta keberkesanan sehingga lebih daripada 80%.


Apa yang Shaklee boleh bantu untuk pesakit slip disc ni ya??

Berikut adalah 6 jenis supplement yang boleh membantu menyelesaikan masalah kaitan tulang tulang belakang termasuk  Slip Disc. Supplement-supplement ini mangandungi nutrisi khas tertentu  yang mempunyai kelebihan dan peranannya yeng tersendiri untuk membantu sistem tubuh sama ada untuk pembaikpulihan  (repair) atau pemuliharaan (maintenance)



- AJHT memang dipermulakan khas oleh Shaklee untuk kesihatan sendi. Ia membantu memelihara ligamen iaitu tisu penyambung agar kekas sihat, menyokong keselesaan sendi dan meningkatkan kesan kusyen pada sendi.




- Mengandungi kalsium, magnesium dan beberapa vitamin dan mineral yang lain. Kalsium memastikan tulang yang kuat dan padat, penting juga kesihatan ligamen dan otot. Kehadiran vitamin D dan megnesium berperanan meningkatkan kadar kecekapan penyerapan kalsium dan juga untuk pertumbuhan tulang.




-Omega-3 merupakan anti inflamasi yang baik. Ia mengurangkan radang akibat sakit sendi, membantu melambatkan degredasi tulang dan mengurangkan reaksi keradangan antara sendi.




- Menjaga kenajalan struktur cakera tulang belakang dan mengurangkan risiko slip disc. Ia sangat penting dalam mambantu menyokong kesohatan sendi dan juga menyokong kesihatan tubuh dengan memberi kepreluan secara penyeluruh.




- Bitamin B amat membantu mengurangkan serta mengawal kadar stress. Kesakitan tulang belakang yang berpanjangan turut berupaya menjejaskan kesihatan mental kerana sistem saraf yang berkait rapat dengan sistem otak.




- Antara keperluan lain struktur dan sistem belakang adalah sumber kolagen. Kolagen membantu memelihara komposisi matrik struktur sendi dan tulang rawan. Ia juga membantu mengelakkan kehilangan jisim akibat penuaan dan mengatasi kesakitan sendi serta inflamasi otot.



Jom kita lihat testimoni pengidap masalah tulang belakang dan Slip Disc..


Saya juga ada masalah slip disc. Oorthopaedic suggest saya ambil b-cobal. So, saya gantikan dengan B Complex Shaklee.. Saya ambil juga OsteMatrix dan Vivix. Untuk sembuh itu mungkin tidak sebab disc memang dah rosak. Tapi untuk menguatkan dan elakkan daripada makin teruk dan sakit In Shaa Allah...

Moonalisa Mokhtaruddin


Suami saya dan saya sendiri pun pernah alami slipped disc. Ambil Ostematrix & B Complex.. InsyaAllah berkesan

Wan Derina Wan Dahili


Saya baru 4 bulan lepas kena slipped disc. Jalan tak boleh tegak. Jalan kena membongkok. Bila jalan mesti pegang kerusi atau meja dengan dinding. Nak duduk pun tak boleh dan terlampau sakit sangat. Alhamdulillah saya ambik OsteMatrix. Sebab masa tu saya hanya mampu beli ostematrix je. Sekarang dah ok sangat-sangat after hari ke-6 ambil ostematrix sampailah sekarang. Adik saya yang recommend dekat saya. tapi apa-apa pun masa tengah ambil OsteMatrix dan AJHT, postur badan masa duduk dengan tidur tetap kene JAGA!. Jangan angkat barang berat-berat buat sementara. Sekarang happy sangat-sangat sebab dah OK. OsterMatrix memang terbaik!

Edrina Khalil


Pada tahun 2010, saya mengidap sakit pad atulang tengkuk, slip disc nombor 4,5 dan 6. Buat rawatan di hospital pakar dan kene buat rawatan sebanyak RM17 ribu. Pada tahun 2011, saya sekali lagi terpaksa membuat pembedahan sehingga habis RM13 ribu. MAcam-macam usaha saya buat. Bermacam-macam suplement saya ambil sebab nak cepat elok. Pada suatu hari, isteri saya telah belikan saya produk Shaklee. Masa tu nama produk tu saya tak tahu. Main telan aje asal boleh sihat. Rupa-rupanya, nama suplement tu adalah OmegaGuard, AJHT dan VIVIX. Keadaan saya semakin bertambah sihat dan tak perlu lagi buat rawatan susulan je hospital sejak 2 tahun ni.

Fadhil Warehghimau 





Adakah anda juga mengalami masalah slip disc? Agaknya berapa kos rawatan yang telah anda keluarkan?? ya kos rawatan tak murah, dan nilai kesihatan itu lebih penting. Kalau anda mengalami masalah slip disc ini, segeralah dapatkan supplement seperti diatas bagi membanti mengatasi masalag tersebut.


Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D






2 comments:

Farida Badaruddin said...

Jemput join segmen sy..

http://faridaredbellas.blogspot.my/2016/03/blogwalking-segment-by-redbellas.html?m=1

ayuadyani said...

terima kksih info..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...