Pening Kepala Akibat HB Rendah Semasa Hamil..
Kalau korang alami Hb yang rendah semasa hamil, korang tak boleh ambil mudah tau.. Sebenarnya perkara HB rendah ni agak serius untuk wanita hamil. Ia boleh memberi kesan kepada ibu dan juga baby yang dikandung.

Tetapi jangan risau sebab HB rendah ni memang ramai dikalangan ibu-ibu hamil akan mengalaminya.. Dan ramai juga yang masih belum tahu macam mana nak naikkan HB yang baik (lebih dari 11g/dl) semasa hamil.


Mungkin ramai lagi yang tak tau apa maksud HB rendah ni??Ada juga orang yang memanggil 'Anemia'.. Anemia ini adalah kurang darah di mana kepekatan darah merah adalh kurang daripada biasa. Dalam istilah perubatan, seorang yang mengidap kurang darah mempunyai kepekatan darah merah yang kurang dari 9gm peratus hemoglobin. Hemoglobin merupakan pengakut oksigen dan zat makanan ke seluruh badan. Oleh itu, apabila anda mengalami anemia, tisu seluruh badan menjadi hipoksia (kurang kandungan oksigen) dan kurang tenaga.


Kepentingan hemoglobin semasa hamil: Semasa kandungan kurang dari 5 bulan (kurang dari 20 minggu).

Pada waktu ini bayi sedang melalui proses organogenesis di mana pembentukan organ-organ seperti kepala, tangan, kaki, jantung, otak dan anggota-anggota lain. Jika darah kurang pekat (kurang dari 11g/dl), jika jantung tidak terbentuk dengan sempurna, bayi akan gugur. Jika jantung dapat dibentuk tetapi darah terlampau cair bayi mungkin hidup tetapi cacat (contohnya: tiada kaki & tangan dengan sempurna). Jika bayi sempurna sifat tetapi darah cair akan melambatkan pembentukan otk bayi,mungkin bayi akan selamat di lahirkan tetapi kurang pandai.

 Semasa kandungan 5 bulan ke 7 bulan (20 minggu hingga ke 28 minggu)

Ketika ini bayi kita telah sempurna pembentukan sifat dan anggota badan tetapi jika HB terlalu kurang bayi tidak dapat berdenyut dengan baik dan akhirnya bayi boleh mati dalam kandungan.

Semasa kandungan 7 bulan ke atas (28 minggu hingga ke 40 minggu)

Sifat bayi telah sempurna dalam usia begini tetapi jantung bayi masih bergantung pada kepekatan darah (HB). Jika HB terllau cair/rendah (kurang dari 9g/dl), jantung tidak kuat dan ada risiko untuk bayi mati dalam kandungan. Jika jantung mampu bertahan tetapi anggota badan lain dapat sedikit, bayi akan lebih kecil saiznya tetapi mungkin selamat dilahirkan.Anemia boleh membawa maut tau..

Ibu yang mengandung dan menyusukan anak memerlukan zat besi yang cukup untuk proses kehamilan dan penyusuan yang baik. Lebih-lebih lagi buat ibu hamil yang mengalami pendarahan. Tak lupa juga buat ibu yang menyusu yang sudah kedatangan haid.


HB rendah boleh mengakibatkan perkara-perkara seperti berikut:

- Badan letih dan lesu 
- Kulit kelihatan pucat
- Sering hilang fokus
- Semput- Sakit kepala dan pening
- Jantung berdebar dengan cepat
- Sering lupa
- Tersangat kurus- Loya

Kesan HB rendah:

Kepada ibu:

- Keguguran
- Bersalin awal
- Kematian janin dalam kandungan
- Tumpah darah semasa dan selepas besalin

Kepada janin:

- Kurang berat ketika lahir (kurang dari 2.5kg)
- Lahir tak cukup bulan
- Lemas semasa lahir
- Pertumbuhan bayi terbantut.


Bagaimana cara untuk menaikkan HB yang rendah?

- Makan hati ayam setiap hari samada goreng atau masak mengikut kesukaan.
- Makan makanan laut seperti kerang, ikan bilis.
- Makan pil/vitmin tambah darah mengikut apa yang ditetapkan (perlu makan setiap hari kerana HB akan bertambah 1g/dl jika kita makan vitamin selama 10-14 hari cesara berterusan.
- Jangan makan pil tambah darah dengan susu (teh susu, kopi susu) kerana ia akan mengurangkan penyerapan vitamin tersebut .


Apa yang Shaklee boleh bantu anda??

Vita LeaDengan pengambilan Vita Lea dari Shaklee dapat membantu anda dalam masalah HB yang rendah ini..


Jom kita tonton video dari Puan Aya Chalo yang mengandungkan ketiga-tiga anaknya dan beliau menghadapi masalah anemia sampai kena masuk wad. Tetapi apabila beliau mengandungkan anak ke 4, beliau bebas dari anemia. Tiada masalah kurang darah. Kenapa agaknya ya??

Ya, kerana beliau sudah mengamalkan Vita Lea sejak dari wal lagi. Beliau di perkenalkan oleh kakaknya Puan Lin Chalo. Maka semua masalah sebelum ini selesai dengan cara ini..

Jom kita tonton perkongsian beliau di dalam video di bawah.Ya Vita Lea sangat baik untuk ibu hamil.


Antara Vitamin lain yang disarankan baik untuk ibu hamil adalah:

1- Zat Besi (Iron) (Terdapat dalam Vita Lea)

- Membantuk haemoglobin, menyokong proses tumbesaran bayi, menghalang penyakit, mengelakkan kelatihan dan anemia.

2- Asid Folik (terdapat dalam B Complex)

- Membantu pembentukan sel darah merah, mengelakkan kecacatan tiup neutral, menghasilkan DNA yang sempurna.

3- Vitamin B12 (juga terdapat di dalam B Complex)

- Membantu proses perkembangan fetus, membantu tindak balas saraf yang baik, baik untuk kesihatan otak dan mengelakkan keletihan dan kelesuan.Eda dah share tantang cara menaikkan HB darah dengan cepat menggunakan Vita Lea dari Shaklee. Kenapa masih mahu membiarkan bacaan HB anda rendah di bawah 11g/dl lagi?? Sakit telinga kan kalau nurse dok marah-marah sebab HB rendah time check up..

Apa tunggu lagi, jom cepat-cepat dapatkan sebotol Vita Lea anda sekarang. Jangan tunggu sampai dah warded baru nak ikhtiar.. Jangan lupa hubungi Eda untuk keselamatan anda dan baby yang anda kandung..
Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D


Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...