Makanan Yang Mampu Rendahkan Kadar Kolestrol..

Anda pasti merasa risau tentang kadar kolestrol dalam badan bukan. Tahukah anda kolestrol yang tinggi adalah penyumbang kepada penyakit darah tinggi dan serangan jantung. Jika anda berasa risau saya akan terangkan sedikit sebanyak tentang makanan yang boleh mengurangkan kadar kolestrol dalam badan anda. Jadi anda bolehlah memperbanyakkan mekan makanan seperti berikut:


rendah kolestrol

Tahukah anda kolestrol terbahagi kepada 2 jenis.. Pertama kolestrol baik (HDL) dan kedua kolestrol jahat (LDL).. Dan pada entry saya hari ini saya nak kongsikan dengan anda tentang makanan yang boleh menurunkan kadar kolestrol dalam badan..


1- Makanan serat tinggi seperti oat dan oat bran


Oat mengandungi serat laryt yang mengurangkan lipoprotein berketumpatan rendah anda (LDL), "buruk" kolestrol. Serat larut juga ditemui dalam makanan seperti kacang buang pinggang, epal, pear, barli dan prun.

Serat larut boleh mengurangkan penyerapan kolestrol ke dalam aliran darah anda. Lima hingga 10 gram atau lebih serat larut setiap hari mengurangkan jumlah dan kolestrol LDL. Makan 1 1/2 cawan oatmeal di masak menyediakan 6 gram serta. Untuk mencampurkan ia sehingga sedikit, cuba keluli cut oat atau bijirin sejuk dibuat dengan oat atau bran oat.


2- Ikan dan Omega-3 Asid lemak


Makan ikan lemak boleh menjadikan jantung yang sihat kerana tahap yang tinggi omega-3 asid lemak, yang boleh mengurangkan tekanan darah dan risiko membangunkan darah beku. Dalam orang yang telah mempunyai serangan jantung, minyak ikan atau omega-3 asid lemak - mengurangkan risiko kematian mengejut. Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan makan sekurang-kurangnya dua hidangan ikan seminggu. Tahap tertinggi omega-3 asid lemak dalam:

Kembung
TAsik trout
Herring
Sardin
Tuna albacore
Salmon
Halibut

Anda perlu mambakar atau memanggang ikan untuk menggalakkan menambah lemak yang tudak sihat. Jika anda tidak suka ikan, anda juga boleh mendapatkan sejumlah kecik Omega-3 asid lemak daripada makanan seperti flaxseed tanah atau minyak canola.

Anda boleh mengambil omega-3 atau minyak ikan tambahan untuk mendapatkan beberapa manfaat, tetapi anda tidak akan mendapat nutrien lain dalam ikan, seperti selenium. Jika anda memutuskan untuk mengambil makanan tambahan, hanya ingat untuk menonton diet anda dan makan daging atau sayur-sayuran dalam tempat ikan.


3-Walnut, badam dan kacang lain


Walnut, badam dan kacang lain boleh mengurangkan kolestrol darah. KAya dengan asid lemak politaktepu, walnut juga membantu menjaga saluran darah yang sihat. Makan tentang segelintir (1.5 auns, atau 42.5 gram) hari kacang yang oaling, seperti badam, hazelnuts, kacang tanah, pecans, beberapa kacang paon, kacang pistachio dan walnut, boleh mengurangkan risiko penyakit jantung. Hanya pastikan kacang yang anda makan tidak masin atau disalut dengan gula. Semua kacang tinggi kalori, jadi segelintir akan lakukan. Untuk mengelakkan makan kacang terlalu banyak dan berat badan, menggantikan makanan yang tinggi dalam lemak tepu dengan kacang. Sebagai contoh, bukan menggunakan keju, daging atau croutons dalam salad anda menambah segelintir walnut atau badam..


4-Minyak zaitun mengandungi campuran antioksida yang kuat yang boleh mengurangkan "buruk" (LDL) kolestrol tetapi meninggalkan "baik" (HDL) kolestrol tidak disentuh. Cuba menggunakan kira-kira 2 sudu besar (23 gram) minyak zaitun sehari ditempat lain-lain lemak dalam diet anda untuk mendapatkan manfaat jantung yang sihat. untuk menambah minyak zaitun untuk diet anda, anda boleh tumis sayur-sayuran di dalamnya, menambah is untuk pengasam atau mencampurkannya dengan cuka sebagai sos salad. Anda juga boleh menggunakan minyak zaitun sebagai pengganti mentega apabila basting daging atau sebagai berenang untuk roti. Minyak zaitun tinggi dalam kalori, jadi jangan makan lebih daripada amaun yang disyorkan.


Kesan kolestrol minyak zaitun adalah lebih besar jika anda memilih tambahan minyak zaitun dara, yang bermaksud minyak adalah kirang diproses dan mengandungi lebih sihat jantung antioksida. Tetapi perlu diingat bahawa "cahaya" minyak zaitun biasanya lebih diproses darpada minyak zaitun extra-virgin atau dara dan lebih ringan dalam warna, bukan lemak atau kalori.5- Makanan dengan sterol tumbuhan stanols atau ditambah

Makanan kini boleh didapati yang telah diperkayakan dengan strerol atau stanols - bahan-bahan yang terdapat dalam tumbuh-tumbuhan yang membantu menghalang penyerapan kolestrol. Marjerin, jus oren daan minuman yogurt dengan sterol tumbuhan yang ditambah boleh membantu mengurangkan kolestrol LDL sebanyak lebih 10 peratus. Jumlah sterol tumbuhan harian yang diperlukan untuk keputusan adalah sekurang-kurangnya 2 gram - yang sama mengenai idangan dua 8-auns (237 militer) jus diperkaya sterol tubuhann oren sehari. Sterol tumbuhan atau stanols dalam makanan yang diperkaya tidak muncul untuk menjelaskan tahap trigliserida atau lipoprotein berkepadatan tinggi (HDL), 'baik' kolestrol.  Perubahan lain untuk diet anda.

Bagi mana-mana makanan ini untuk memberi manfaat meraka, anda perlu untuk membuat perubahan lain untuk diet dan gaya hidup anda. Mengurangkan kolestrol dan jumlah lemak-lemak terutama tepu dan trans - yang anda makan. Lemak tepu, seperti dalam daging, prosuk tenusu penuh lemak dan beberapa minyak, mmeningkatkan jumlah kolestrol anda. Lemak trans, yang kadang-kadang ditemui dalam marjerin dan kedai-dibeli biskut, keropok dan kek, adalah amat buruk bagi paras kolestrol anda. Lemak trans meningkatkan lipoprotein berketumpatan rendah (LDL), 'buruk' kolestrol, dan rendah Lipoprotein berketumpatan tinggu (HDL) "baik," kolestrol.

Disamping menukar diet anda, ingat bahawa membuat perubahan gaya hidup tambahan jantung sihat adalah kunci untuk menurunkan kolestrol anda. Berbincang dengan doktor anda tentang senaman, berhenti merokok dan mengekalkan berat badan yang sihat untuk membanti mengekalkan tahap kolestrol anda rendah.


info dari :http//www.mayoclinic.com/health/cholesterolJika anda mahukan cara yang lebih mudah dan cepat untuk menurunkan kolestrol, mungkin anda memerlukan Phytocol-ST sebagai supplement kegemaran anda..

(klik gambar untuk keterangan)
 Jika anda berminat dengan vitamin Shaklee jangan segan silu untuk menghubungi saya. Anda juga boleh mendaftar untuk menjadi ahli Shaklee dan anda juga berpeluang mendapat Vita Lea secara PERCUMA!!! (selagi masih dalam promosi)

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥hidawati.kadiso@gmail.com
♥eda83.blogspot.com
♥www.facebook.com/edaejaishop


Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar eSELL dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =DKlik DISINI UNTUK TUTORIAL membeli secara online.


Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...