Kesan Tidak Mengambil Vitamin Semasa Hamil..

Ramai yang telah dimomokkan dengan 'makan vitamin semasa hamil baby akan besar'.. 'Makan vitamin susah nak teran baby keluar' dan macam-macam lagi mitos yang direka untuk menakut-nakutkan orang ramai tentang vitamin.. 

Sebenarnya besar atau kecil bayi yang dikandung itu adalah kerana kebanyakannya disebabkan faktor keturunan.. Selain dari itu kemungkinan besar si ibu tersebut mengidap kencing manis semasa hamil.. Tidak ada kena mengena dengan vitamin pon.. Sejujurnya eda sendiri yang ketinggian ala-ala Mila Jirin pon anak pertama lahir 2.58kg (makan supplement sekejap saja sebab terpengaruh dengan cakap-cakap orang..) Anak ke dua 3.32kg (tak makan supplement) Anak ketiga 2.9kg (makan supplement dari sebelum hamil sampai la sekarang). Nampak tak yang sebenarnya berat anak tidak dipengaruhi oleh vitamin yang kita makan..

Oleh itu jangan takut makan vitamin waktu hamil terutama sekali Set Hamil Shaklee.Kebarangkalian yang mungkin terjadi kepada bayi jika ibu hamil tidak mengambil vitamin adalah seperti berikut: 1- Kecacatan semasa hamil
2- Kurang berat pada bayi
3- Bayi yang lahir pramatang 


Kesan tidak mengambil vitamin semasa hamil terhadap ibu pula adalah seperti berikut:
1- Sering demam kerana sistem antibodi yang kurang.
2- Pendarahan pada gusi.
3- Lebam di bahagian badan.
4- Keguguran rambut.
5- Sendi yang berdenyut-denyut.
6- Gatal dan kering pada kulit.
7- Sukar tidur malam.
8- Selera makan yang menurun.
9- Sukar membuang najis.
10- Mudah lemah dan letih.
11- Luka yang lambat untuk sembuh.
12- Gemar menyendiri.
13- Hb yang rendah (kurang dari 11)
14- Pengecilan salur darah.
15- Pendarahan dalam mata.


Hamil adalah satu fasa yang indah.. atau mungkin ada juga fasa yang aneh buat sesetengah wanita.. Jalani proses kehamilan dengan tenang.. Laluinya dengan kenikmatan yang mungkin bertahun lagi baru anda akan mendapat nikmat tersebut.. Apa yang penting anda makan makanan yang sihat, lakukan check up bulanan dan jangan lupa makanan tambahan buat anda dan bayi dalam kandungan..


 Semoga bermanfaat ya..  

Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...