Antara Vitamin Dan Makanan Sunnah


Ramai dikalangan pengusaha makanan tambahan kini mengeluarkan produk makanan sunnah.. Antaranya seperti madu, kismis, bali, kurma, buah tin, anggur dan sebagainya.

Ada yang membuat perbandingan dengan mengambil makanan sunnah kesihatan lebih baik berbanding dengan mengamalkan pengambilan vitamin. Tambahan pula jika mengamalkan makanan sunnah itu bermaksud kita mengikut sunnah Nabi Muhammad SAW. Sebenarnya makanan sunnah adalah makanan yang memberikan kesihatan dan kecergasan. Namun kini jenama makanan sunnah hanya ditumpukan kepada apa yang ada pada zaman nabi sahaja.

Vitamin yang berasaskan dari sumber semulajadi seperti produk dari Shaklee pula merupakan makanan tambahan yang diperlukan oleh tubuh badan. Sayur-sayuran, buah-buahan dan sumber makanan lain perlu diambil kerana badan kita tidak dapat menghasilkan vitamin dan mineral dengan sendiri.

Oleh itu sebarang makanan yang tidak memudaratkan tubuh, memberikan kecergasan dan kesihatan serta halal adalah makanan sunnah. Ia hanya berbeza dari segi kaedah yang digunakan tentang bagaimana vitamin itu diproses tiada pada zaman Nabi. Apa yang harus kita khuatiri adalah bagaimana vitamin tersebut diproses samada bersih atau tidak, bagus atu tidak untuk tubuh kita dan bahan yang terkandung itu halal atau sebaliknya.

Makanan yang baik adalah makanan sunnah, tetapi jika kita gabungkan dengan mengambil vitamin ia pasti memberikan impak yang lebih pada tahap kesihatan tubuh badan kita.

Berikut adalah fakta tentang Shaklee yang harus anda tahu:


1- PAda 1915, Dr. Forrest C. Shaklee menghasilkan produk pertama yang dikelanli sebagai "Vitalized Mineral" di mana beliau mengasingkan sebatian semulajadi sayuran untuk mendapatkan khasiat mineral. Seorang biochemist menggelarkan sebatian tersebut sebagai "vitamins". Ini adalah sejarah di mana perkataan vitamin terhasil.

2- Dr. Shaklee merupakan seorang chiopractor. Beliau memiliki iajzah dalam bidang mutrisi, biochemistry, philosophy dan divinity.

3- Pada 1924, Dr. Shaklee membina health care centre yang lengkap dengan pekerja terdiri daipada chiropractors, osteopaths, internist, general practicioner dan surgeons. Dan pertama kalinya formula Dr Shaklee untuk makanan kesihatan dibungkus dan dipasarkan.

4- Pada 1928, beliau melahirkan sensible diet regimen dan mencadangkannya untuk semua pesakitnya. Diet ini bersamaan dengan Food Guide Pyramid yang sekarang ini juga dicadangkan oleh United States Department of Agreculture, tetapi dengan penambahan pada bijirin, buah-buahan, sayur-sayuran dan minima lemak dan gula.

5- Pada Januari 1929, beliau menjadi menteri dan pada 1933, secara rasminya beliau menerima darjah kedoktorannya. Beliau menekankan kepentingan The Spiritual Part Of life yang akhirnya menjadi filosofi asas dalam Shaklee.

6- Beliau mengamalkan ilmu chiropractic sehingga unurnya 65 tahun. Kemudian melancarkan Shaklee Coorporation untuk memasarkan produk yang telah beliau hasailkan sepanjang hayatnya. Impian beliau untuk berkongsi kesihatan yang lebih baik dan produknya bersama dunia.

7- Produk nutrisi Shaklee oleh kerajaan sebagai MAKANAN berbeza dengan produk Syarikat lain yang dilebelkan sebagai DRUG COMPANIES.

Shaklee Canada Inc. Head Office

8- Shaklee merupakan pengeluar vitamin dan mineral yang terbesar di dunia dan dilabelkan sebagai "Leader in the nutritionak industry"

9- Shaklee menjalankan ujikaji klinikal sendiri terhadap produk-produk mereka. Ia dilakukan oleh pakar luar, unbiased source seperti Yale University dan Harvard University dimana kajian klinikal ini dijalankan ke atas manusia dan bukannya haiwan untuk membuktikan secara saintifik yang produk-produk Shaklee boleh digunakan dan selamat ke atas tubuh badan manusia. Beratus ujian diterbitkan di dalam peer-reviewed nutritional & medical journal of the American Dietetic Association, The Journal of Applied Physiology dan The American Journal of Cardiology.


10- Sesetengah syarikat mendakwa mereka melakukan ujian klinikal sedangkan hakikatnya tidak pernah diuji kerana undang-undang tidak pun memerlukan mereka berbuat demikian tetapi mendakwa sebegitu hanya untuk melariskan produk mereka. Berbeza dengan Shaklee yang lelaburkan berjuta-juta USD untuk melakukan ujian klinikal terhadap produk mereka.

11- Produk Shaklee kesemuanya seimbang dan memenuhi hampir semua suplemen semulajadi yang badan perlukan. Sebagai makanan, produk Shaklee mengandungi nutrien-nutrien asas, enzim-enzim dan pythochemicals.


12. Shaklee memiliki makmal kajian dan penyelidikan mereka sendiri di Hayward, California dan makmal kedua dibina di Stanford university in Palo Alto, California.

13- Shaklee memiliki perusahaan ladang (manufacturing plant) mereka sendiri di Norman, Oklahoma. Tidak seperti sesetengah syarikay yang mengeluarkan vitamin dengan membeli dari mana-mana makmal dan meletakkan label jenama meraka. Tak seperti Shaklee yang memiliki ladang bitamin mereka sendiri. Formula vitamin pon dihasilkan melalui kajian sendiri dan tidak dibeli dari mana-mana makmal. Menarik bukan??

14- Shaklee melabur melebihi 12 juta USD setahun untuk tujuan penyelidikan dan ujian makmal. Shaklee juga mempunyai lebih 150 orang saintis dan lembaga penasihat terdiri daripada doktor, pensyarah, profedor, saintis dari universiti terkemuka dunia.

15-176 ujian berasingan dijalankan ke atas setiap satu bahan yang terlibat dalam penghasilan produk Shaklee. Ujian melibatkan ketulinan dan keselamatan.

16- Setiap pokok Shaklee mempunyai dokumen pengesahan.

17- Setiap produk Shaklee telah melalui sebanyak 262 ujian kualiti jaminan yang berasingan dalam setip proses pembuatan.

18- Setiap produk Shaklee dijamin berkualiti.

Creadit info to Khairulbarijahmasrakin

Berbalik kepada makanan sunnah dan vitamin, di dalam Al-Quran Allah ada menyebut pada surah Al-Baqarah ayat 168.

"Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik, dan janganlah kamu ikut jejak langkah syaitan kerana sesungguhnya syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu".

Sudah jelas dan Allah telah nyatakan bahawa makanlah apa sahaja di bumi asalkan ianya tiada unsur haram. anda boleh rujuk sijil halal di sebelah kanan blog ini.


Perasankah anda tentang buah anggur yang merupakan makanan halal tetapi telah diubah rupa sehingga menjadi arak dah haram diminum. Jadi tak perlulah semua anggur dipersalahkan dan menahan makan buah anggur hanya kerana alasan tersebut.

Oleh itu hendaklah kita memikirkan dengan sebaikkn. Makanan sunnah itu bagus kerana sunnah Nabi sesiapa yang mengerjakan juga turut mendapat pahala. Namun makanan tambahan seperti vitamin juga tidak salah jika kita mengamalkannya kerana ia juga memberikan manfaat kepada tubuh badan kita.

Mari kita lihat apa yang Ustaz Dr Zaharuddin Abd Rahman katakan.


Eda Ejai
 Shaklee Independent Distributor [ ID No : 888 102 ]
 Contact No | WhatsApp/SMS :013 3976474
 Email : hidawati.kadiso@gmail.com
 Laman web: edaejaishop.blogspot.com
 Page : http://www.facebook.com/edaejaishop


Nota kaki~Perasan tak kalau kalau kita bercerita tentang makan fast food tiada pula perbalahan seperti makanan sunnah dan vitamin. Pastinya kita akan terus sahaja membeli tanpa berfikir panjang walaupun kita sedia maklum bahawa makanan tersebut pastinya menyumbangkan kepada kesihatan yang tidak baik buat tubuh badan kita. Jadi mengapakah kita masih lagi berkira-kira untuk membeli vitamin atau makanan sunnah yang pasti terjamin baik untuk tubuh badan. Dan harganya juga amat berpatutan dengan setiap kali hidangan.. Fikir-fikirkan..No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...