6 Cara Hilangkan Stress Dengan Mudah..

Korang tahu tak yang memiliki minda yang terlalu sebuk dengan memikirkan bermacam-macam perkara, boleh menyebabkan tekanan/stress yang boleh menyebabkan:

1- Kebimbangan
2- Kemurungan
3- Keletihan
4- Berat badan naik
5- Tekanan darah tinggi
6- Diabetes
7- Masalah jantung

Tetapi jangan risau kerana eda ada enam cara hilangkan stress dengan mudah untuk anda..


6 Cara hilangka stress dengan mudah.


1- Fokus dengan apa yang di depan mata.



- Ambil nafas panjang dan lepaskan.. Lupakan apa yang telah berlaku pada masa lalu dan teruskan kehidupan. Anda akan berasa minda terasa tenang dengan tidak memikirkan perkara yang lepas dan perkara akan datang. Anda boleh menghabiskan masa bersama anak atau pergi berjalan seorang diri mencari 'Me Time'.


2- Tenangkan diri



Anda boleh ambil 10 minit untuk menenangkan badan dan minda. Hanya dengan mencari ruang yang sunyi dan selesa. Ambil nafas panjang dan buang semua yang perkara yang mengganggu fikiran. Katakan pada diri sendiri yang kita dah lupakan hal yang lepas dan tak perlu nak berasa tertekan untuk sebab yang tak penting.


3- Tulis di kertas.



- Ini adalah salah satu yang eda ada buat. Anda boleh tulis apa yang perlu dah yang tak perlu dalam hidup kita. Bila kita dah buat senarai semua yang perlu dan yang tidak, kita akan nampak mana yang lebih penting. Secara tak langsung kita dapat zahirkan apa yang terpendam dan yang terbuku dari dalam fikiran. Cubalah.. berhasil tau..


4- Buat satu kerja dalam satu masa sahaja.

Ya eda tahu. kita ni sebagai orang yang banyak tanggungjawab memang akan rasa nak buat semua benda dalam satu masa. Tapi kadang kala bila kita cuba untuk buat banyak perkara memang ia tak mampu untuk kita buat dan tak menjadi. Dengan mencuba buat kerja yang banyak dalam satu masa akan menjadikan kita tak dapat nak siapkan apa-apa kerja pon sebenarnya. Jadi cuba buat sesuatu kerja itu satu demi satu. Pasti akan kurang tekanan dan semua tugasan akan siap. Akhir sekali jangan lupa memberikan ganjaran kepada diri sendiri sebagai motivasi untuk lakukan tugasan yang lebih baik pada masa akan datang.


5- Berlakunya kekacauan visual.



Kekacauan visual di sini bermaksud mungkin persekitaran anda yang penuh dengan kertas-kertas lama atau meja kerja yang mungkin banyak timbunan fail, perlu diubah suai/kemas sedikit supaya tampak lebih kemas. Cuba luangkan masa sedikit untuk membuang kertas-kertas lama tersebut. Jika persekitaran kita bebas dari apa-apa yang boleh menserabutkan otak, pasti anda akan berasa lebih tenang dari dalam dan luar.


6- Ambil Supplement / Makanan tambahan

Ini adalah salah satu hilangkan stress yang memang eda buat. Eda makan B Complex setiap hari.




Di dalam B Complex Shaklee sebenarnya terdapat Vitamin B-12 dan vitamin B yang lain dimana ia memainkan peranan dalam menghasilkan bahan kimia di dalam otak yang akan memberikan kesan MOOD dan beberapa fungsi otak yang lain..

Korang tahu tak yang sekiranya tahap B-12 dan Vitamin B yang lain (seperti B-6 dan folate) dalam tahap yang rendah, ia juga akan mengakibatkan depression (tekanan perasaan). Jika ini berlaku kemungkinan membawa kesan buruk dengan tiada selera makan atau kegagalan untuk tubuh menyerap vitamin lain yang dimakan.. Jadi sangat penting adanya B Complex ni dalam badan kerana ia sudah cukup untuk melengkapkan nutrisi dalam badan.


 Semoga bermanfaat ya..  

Jangan segan silu untuk menghubungi Hida untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Hida Kadiso
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram: 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D





Ingin dapatkan supplement Shaklee dikawasan anda?

Johor
Kulai - Shikin 012-734 2653

Perak
Sitiawan - Azura 019-517 1797
Kuala Kangsar - Zalifah 013- 507 2165

Negeri Sembilan
Kuala Pilah - Anizah 019-330 4684

Kuala Lumpur
Cheras - Salmiah 018-778 8583 
Cheras - Salwahida 017-308 4239
Bandar Tun Razak - Faizah 019-248 1804 

Selangor
Shah Alam - Sharifah 019-372 5064
Shah Alam - Noriyani 012-311 2240  

Putrajaya/Kajang
Shima 016-636 1793


Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...