Cara Semulajadi Kuatkan Sistem Imun Badan Untuk Melawan Penyakit Dengan Triple Immune Protection..

Sistem imun atau sistem pertahanan badan yang kuat adalah merupakan kunci kepada kehidupan yang sihat dan berkualiti.. Dengan sistem imun yang kuat ia akan mecegah daripada jatuh sakit dengan mudah. Kalau umur panjang tapi badan asyik sakit pon tak best juga kan. Ya kesihatan adalah nikmat yang sangat mahal harganya..

Oleh yang demikian kita perlu tahu dan faham tentang bagaimana kita boleh tingkatkan keupayaan sistem imun badan melawan penyakit..


Apa yang kita tahu tentagn sistem imun badan kita??



Sistem pertahanan badan kita dijadikan khas untuk melawan serangan patogen seperti bakteria, kulat, toksin, virus, parasit dan pencemaran..

Untuk mencapai tujuan ini, kita perlu fokus pada 3 peringkat perlindungan dalam tubuh badan kita iaitu:

1- Barisan Pertahanan Pertama : Luaran (External Defense)

Ia diibaratkan seperti pagar berduri atau tembok penhalang, ia mencegah kuman daripada menceroboh masuk ke dalam tubuh. Ini melibatkan bahagian kulit (halang kuman masuk), mukus (lapisan yang memerangkap kotoran san mikrob), air liur dan air mata (enzim antibakteria), asid perut (pH rendah membunuh mikrob)

2- Barisan Pertahanan Ke-2 : Dalaman (internal Defense)

Sperti askar yang sedang berkawal mengawal sempadan, ia akan melawan semua bentuk pencerobohan sama ada oleh bakteria, virus, kulat atau bendasing seperti habuk dll. Ini melibatkan peranan sel darah putih, interferon dan sel pembunuh semulajadi. Tanda pencerobohan berlaku ialah bila berlakunya keradangan dalam badan.

3- Barisan Pertahanan Ke-3 : Imun (Immune Defense)



Ibarat pasukan elit terlatih yang mampu memusnahkan kuman secra specifik dan menyimpan info mengenainya. Ini melibatkan antibodi badan. Tanda pencerobohan ialah dengan demam, sakit tekak, cirit-birit, gatal kulit dll..


Cara untuk aktifkan sistem pertahanan badan kita 





Tapi sebelum tu cuba kita lihat pada diri kita sendiri. Adakah selalu:

- Demam, sakit tekak atau selsema?
- Alami simptom alahan terhadap sesuatu bahan, makanan atau persekitaran?
- Dapat jangkitan kuman?
- Mengalami luka yang sukar atau lambat untuk sembuh?
- Sering keletihan walaupun sudah cukup rehat??

Kalau ya, mungkin ini adalah petanda yang sistem pertahanan badan anda semakin lemah.

Antara yang paling biasa menjadi penyebab lemahnya sistem pertahanan badan ialah seperti berikut:

1- Pemakanan yang tak terjaga atau tak berkualiti boleh menyebabkan badan kurang dapat khasiat untuk berfungsi dengan sempurna.
2- Obesiti.
3- Merokok
4- Stress yang tak terkawal
5- Persekitaran yang tercemar
6- Kurang tidur

Kalau terjadi semua atau pun salah satu diatas ni, kita perlu ambil perhatian.. Jangan hanya mengharapkan ubat-ubatan sahaja bila sudah jatuh sakit, sedangkan kita boleh berusaha untuk kuatkan sistem pertahanan badan dengan menangani hal-hal tersebut terlebih dahulu... Lebih baik mencegah dari mewarat kan.. 


Dari sudut pemakanan, ada bahan dan khasiat tertentu yang mampu membantu menguatkan sistem imun kita. Sebagai contoh:

1- Vitamin C - Meningkatkan jumlah sel darah putih

2- Bawang putih - Meningkatkan aktiviti sel darah putih

3- Biji Plantago, biji labu, Japanese Honey Suckle, Bunga Safflower - Merangsang penghasilan interferon semulajadi dalam badan kita.

4- Karotenoid - Antioksidan yang membantu melindungi sel- sel badan daripada rosak disebabkan jangkitan,


Jom Tingkatkan Imuniti Dengan Produk Shaklee..

Untuk tingkatkan sistem imun yang lebih kuat, anda boleh mencuba produk-produk Shaklee untuk membantu dari sudut pemakanan dan juga kebersihan.




Buat pengatahuan anda, sepanjang bulan November hingga Disember 2016, Shaklee menawarkan perlindungan imun Tiga Serangkai (Triple Immune Protection) melalui pelbagai produk yang menyokong dan membina sistem pertahanan tubuh kita dalam melawan serangan patogen dan penyakit..


1- Daily Essential Health 
Kombinasi vitamin asas yang sangat diperlukan oleh tubuh untuk berfungsi dengan normal setiap hari.



- ESP Shaklee - Protein (daripada soya non-GMO) yang sangat diperlukan untuk pembinaan setiap sel badan.
- Vita-Lea Iron Formula - Multivitamin lengkap dengan Zat Besi dan pelbagai vitamin dan mineral lain.
- Omega Guard - Minyak ikan yang bebas toksin serta kaya dengan asid lemak Omega-3 terutanya DHA dan EPA.


2- Immune Protection 
Set Vitamin "Immune booster" untuk memperkuatkan lagi sistem pertahanan badan melawan penyakit.



- Nutriferon - Immune booster Shaklee yang mampu merangsang penghasilan interferon semulajadi badan dan membantu melawan penyakit dengan lebih berkesan.

- Sustained Release Vita-C Plus - Vitamin C semulajadi Shaklee

- Garlic Complex - Bawang putih dengan rosemary yang mudah diambil dan tidak berbau busuk.

- CarotoMax - Suplemen beta-carotene (vitamin A dalam bentuk yang selamat) yang mengadungi 6 jenis karotenoid)


3- Advanced Protection 
Antioksidan pekat untuk melindungi dan membantu baikpulih sel dari dalam agar kekal berfungsi dengan normal.



- 2 x Vivix 
Sumber antioksidan Resveratrol dan polifenol daripada tumbuhan terpilih


4- Get Clean Home Care Set Twin Pack
Set produk pencuci untuk kegunaan di rumah yang bebas bahan kimia berbahaya san selamat untuk seisi keluarga. Didatangkan bersama dua buah Shaklee non-woven bag serta dua buah Get Clean Spray Bottle yang comel.



- 2 x Basic-H Organic Super Cleansing Concentrate - Pencuci sebaguna di rumah
- 2 x Dish Wash Concentrate - Cecair pencuci pinggan
- 2 x Fresh Laundry Concentrate - Serbuk pencuci pakaian
- 2x Soft Fabric Concentrate - cecair pelembut fabrik

Anda boleh dapatkan mana-mana set di atas bersama dengan:

- 2 buah Live Amazing Paper Bag PERCUMA!
- Peluang untuk mendapatkan jute bag Shaklee sebaguna bernilai RM12.72 : Purchase with Purchase



Semoga bermanfaat ya..  


Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya.. 

Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh 
klik sini --> Harga Produk Shaklee

Eda Ejai
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram/wechat : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati

Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D






No comments: