Mengapa Orang Takut Minum ESP Dan Apakah Perbezaan GMO & NON-GMO??

Ya ini kisah benar.. ramai kawan2 diluar sana masih lagi ragu-ragu dengan kesan sampingan ESP terhadap anak yang dikandung jika mengambil ESP semasa mengandung, mahupun untuk kegunaan sehari-hari.. Takut kulit anak sensetif, takot anak besar sangat dalam kandungan dan bermacam-macam lagi ketakutan yang tak terucap dek kata-kata..

ESP memang berasaskan soya.. selalunya orang lain (bukan orang kat sini tapi orang kat apreka sane nun hehehe...) bila dengar je berasaskan soya memang tolak mentah-mentah tanpa sedilik dahulu kandungan dan bagaimana ia dihasilkan..

Ya ESP berasaskan dari soya.. TETAPI ia berasaskan NON-GMO Soy Protein..





Mari saya huraikan apakah GMO dan NON-GMO..

Apa itu GMO??



Genetically Modified Organisme (GMO) bermaksud tumbuh-tumbuhan atau binatang yang dihasilkan melalui teknik bioteknologi penggabungan gen (dikenali juga sebagai Genatic Engineering). Ia adalah hasil daripada satu proses makmal iaitu dengan mengambil gen dari satu spesis yang lain dan dimasukkan ke spesis yang lain dalam usaha untuk mendapatkan sifat atau ciri-ciri yang dikenendaki.

Adakah GMO selamat??



Negara-negara yang paling maju tidak menggangap GMO selamat. Lebih daripada 60 buah negara seluruh dunia termasuk Australia, Jepun dan semua negara-negara di kesatuan Eropah mengharamkan secara terang-terangan kepada pengeluaran dan penjualan GMO. Dipermudahkan cerita, pada tumbuhan teknik ini memberi kebaikan untuk kekebalan pokok tetapi kepada manusia, ia akan memberikan kesan sampingan dan tidak baik untuk kesihatan..

Antara penemuan tentang keburukan kajian GMO:


Genetic Engineering


  • GM corn causes liver and kidney damage in rats - A study conducted by French scientists and published in Archives of Environmental Contamination and Toxicology found symptoms of poisoning and liver and kidney damage in rats fed a GM corn.

  • GM soy increased mortality in rats, reduced fertility in hamsters - A 2006 study conducted by Irina Ermikova of the Russian National Academy of Sciences found that more than half the babies from mother rats fed GM soy died within three weeks. In another Russian study scientists found that hamsters fed GM soy had lost their ability to reproduce by the third generation. The hamster pups also suffered slower growth and high mortality.

  • Tryptophan tragedy - A genetically engineered form of an L-tryptophan food supplement was responsible for the deaths of thirty-seven people and disabling of several thousand more in 1989.

  • GM potatoes harm rats - In the late 1990s, Arpad Pusztai, Ph.D., a molecular biologist, conducted a study on genetically modified potatoes for the Rowett Research Institute in Scotland. Pusztai conducted feeding experiments on rats and found that the potatoes damaged the animals’ gut, other organs, and immune systems.

sumber : http://www.non-gmoreport.com/whatisnon-gmo.php 


Apa pula NON-GMO??


NON-GMO pula adalah bahan yang TIDAK DIUBAH SECARA GENETIK atau bahasa mudahnya BAHAN MAKANAN YANG TIDAK DICAMPUR DENGAN BAHAN KIMIA YANG BOLEH MEMUDARATKAN KESIHATAN.

Contoh bahan kimia adalah baja kimia. Selalunya kalau makanan yang bukan dari baja organik memang ada kesan sampingan. Lagi-lagi kalau makanan yang diproses untuk dijadikan makanan segera.

Contohnya: kacang soya yang telah dikotakkan kita perlu tahu bahan-bahan dan cara pemprosesannya. Jika ia dari kacang soya yang tidak organik (menggunakan baja kimia, prestisid dan sebagainya) ia mengandungi khasiat yang rendah tetapi tinggi NITRAT. Kandungan NITRAT yagn tinggi boleh membawa kepada KANSER. Kacang soya GMO ini kebiasaannya lebih murah kerana mudah dihasilkan dan beresiko tinggi kepada kesihatan pengguna kerana ia mengandungi toksin yang tinggi..


Apa kaitan ESP dan NON-GMO???

ESP telah diiktiraf oleh seluruh dunia dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif serta memiliki kualiti protein yang tinggi yang pernah dihasilkan. Ia diproses pada kadar suhu yang rendah. Setiap 850g (1 canister ESP) dihasilkan daripada 30kg kacang soya yang memberikan sumber tenaga segera yang boleh bertahan lama.

ESP Shaklee merupakan satu-satunya produk dipasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Ia turut diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Sangat sesuai untuk semua peringkat umur. Manakala Indeks Glisemik (G.I) yang rendah iaitu 39, menjadikan ia sangat sesuai kepada pengidap kencing manis.


DAN perkara yang lebih penting sekali adalah ESP Shaklee adalah daripada NON-GMO SOY PROTEIN.

Jadi pilihan ditangan anda.. Pilih yang terbaik untuk kesihatan anda.. Sudah pasti ESP antara produk kacang soya terbaik di pasaran dimana ESP selamat dan seuai diambil untuk diet seharian, ibu hamil, ibu menyusu, untuk menurunkan berat badan dan untuk kecantikan kulit.. Jadi mengapa mesti ragu-ragu lagi??




Eda Ejai
Shaklee Independent Distributer
ID 888102
SMS/WhatsApp 013-3976474



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...